​Vic inicia una croada contra les abundants burilles de cigarretes al terra

La campanya té per objectiu millorar la salut dels ciutadans i evitar la degradació del medi ambient

Presentació de la campanya
Presentació de la campanya | Ajuntament de Vic
Redacció
28 de maig del 2021
Actualitzat a les 15:34h
Una cigarreta apagada al terra pot contaminar 50 litres d’aigua dolça i si no es recull pot trigar 10 anys en descompondre’s. Així s’ha donat a conèixer en la presentació de la nova campanya pedagògica de l’Ajuntament de Vic que té l’objectiu de fomentar la recollida de cigarretes apagades al terra i llençar-les a la paperera per evitar els residus a l’espai públic. Una doble campanya pedagògica que, al mateix temps, vol evitar la degradació del medi ambient informant sobre les afectacions que té no recollir una cigarreta apagada del terra.

La iniciativa sorgeix després de diverses campanyes de neteja de parcs i places fetes conjuntament entre agents cívics i alumnes de diverses centres educatius de Vic. En aquestes experiències es va comprovar que el residu aparegut amb més freqüència a l’espai públic, molt per sobre de la mitjana, eren les burilles de cigarreta. “Se n’ha arribat a recollir més de 5.000”, especificava la responsable d’Agents Cívics, Cristina Molas, en la presentació.

El consum de tabac segueix molt present a la societat, també en el col·lectiu més jove, una dada que alerta que cal treballar i posar el focus en espais determinats com equipament esportius, centres sanitaris, escoles o parcs que són espais lliures de fum, segons la normativa, per protegir les persones més vulnerables, ha especificat la regidora de Salut Pública, Núria Vergés.

“La cigarreta a la paperera”, que s’enceta en el marc de la Setmana Sense Fum, és una campanya itinerant i que recorrerà de tots els punt de la ciutat per continuar avançant cap a una ciutat encara més saludable i que promoure el residu zero.

És el primer cop que s’implementa una campanya informativa en aquest àmbit a la ciutat. Per aquest motiu es visualitzarà a través de lones i cartells que simulen cigarretes. Les lones serviran per personalitzar diferents papereres del municipi. Paral·lelament, els cartells es repartiran en punts on hi ha concentració de persones fumadores, com terrasses, bars, estancs, estació de trens i de bus o exteriors de centres d'educació superior, entre d’altres, tal com ha exposat  la tècnica de Salut pública, Roser del Val.

Reduir el consum de tabac, promoure els espais lliures de fum a Vic, protegir els col·lectius més vulnerables i llençar les cigarretes apagades a la paperera, són alguns dels objectius pels que l’Ajuntament de Vic s’ha sumat a la 22a Setmana Sense Fum –del 25 al 31 de maig- i que enguany porta el lema “Deixa de fumar, la teva altra vacuna”.

Organitzada per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, té la finalitat de conscienciar dels danys que causa el tabac en la salut de les persones i en com evitar l’inici del jovent en aquest hàbit perjudicial.

- Consulteu aquí els llocs on es pot fumar i els llocs que no
Arxivat a