Llibres i roses tornaran a la plaça de Vic per Sant Jordi

L'Ajuntament impulsa una jornada per reimpulsar la cultura i el comerç local

Durant la presentació del Sant Jordi a Vic
Durant la presentació del Sant Jordi a Vic | Carles Fiter
Carles Fiter
19 d'abril del 2021
Vic ja ho té tot a punt per celebrar la diada de Sant Jordi, el proper divendres 23 d'abril. La plaça Major es tornarà a omplir de parades de llibres i roses. Durant la presentació dels actes, la regidora de Cultura, Susagna Roura, destacava que aprofitaran la jornada "per fer un reimpuls de la cultura". I alhora, com afegia, la regidora de Promoció econòmica, Ocupació i Comerç, Bet Piella, es vol donar molta importància als professionals de les llibreries i floristes. "Sant Jordi, com altres festes, té una part comercial molt important", deia Piella.

La majoria de parades de llibres i flors se situaran a sota les voltes de la plaça Major perquè la compra es pugui fer des de la plaça i així garantir les mesures sanitàries actuals. També hi haurà parades per a les entitats del tercer sector, però no d'associacions a diferència d'altres anys, ja que es volen evitar incidències per acumulacions. A més, es vol "donar importància als professionals", reiterava Piella.

Descomptes des d'aquest dilluns

Les set llibreries de la ciutat ja fan descomptes de Sant Jordi des d'aquest dilluns per evitar aglomeracions als seus establiments i alhora preveient que la venda serà més esglaonada. Eva Domper, del Cafè de les Lletres i com a representant del col·lectiu, afirmava que la gent estava animada en la compra celebrant que "aquest any sí" que es podria celebrar.

Sense representació de la llegenda, però amb un joc de conte per a la quitxalla

"Aquest any no podem celebrar la tradicional llegenda a la plaça per evitar acumulacions", explicava la regidora Roura. Tot i això, se substituirà per l'activitat familiar "Patges de Sant Jordi". Es tracta d'un joc de pistes que només podrà ser resolt visitant sis localitzacions de Vic i gràcies a les guies que s'han repartit als centres educatius.

Qui resolgui els sis enigmes i ajudi al cavaller guanyarà un val de descompte de 10 euros per gastar a una llibreria de Vic. L'activitat és totalment gratuïta i tindrà lloc el mateix dia de Sant Jordi de 5 de la tarda a 8 del vespre. No és necessari que les localitzacions se segueixin per un ordre concret, ja que precisament es volen evitar aglomeracions.

Una rosa dels desitjos al carrer de la Riera

Per Sant Jordi el carrer de la Riera, declarat un dels set punts d'interès artesanal de Catalunya, estrenarà la senyalització que el reconeix com a únic per la diversitat de mostra artesana que s'hi aplega. Precisament a la plaça de Pompeu Fabra, al costat del carrer, l'arbre dels desitjos estrenat per les passades festes nadalenques es convertirà en la rosa dels desitjos. Tothom qui ho vulgui podrà omplir de versos i poemes aquest nou element de la ciutat.

Altres activitats: presencials i virtuals

A més de tot això, també hi haurà activitats culturals en format presencial i digital. D'una banda, l'alumnat de la Casa d'Oficis representaran la llegenda de Sant Jordi en dues ocasions. Una serà el 20 d'abril a dos quarts de 6 de la tarda a l'Espai Habitatges Montseny, al barri del Remei; i el mateix 23 d'abril a la mateixa hora a la plaça d'Osona.

Aquest dimarts, 20 d'abril, es presentarà per les xarxes socials el conte "Perlette, la gota d'aigua", escrit per una alumna aprenent de català. A les xarxes, també s'hi podrà escoltar "t'estimo" amb totes les llengües que es parlen a la ciutat de Vic. Forma part d'un projecte que vol posar en valor la diversitat i riquesa lingüística de la capital d'Osona que també es presentarà per la Diada de Sant Jordi.

Cal destacar que durant aquest abril diverses botigues de Vic i comarca acullen la campanya "A l'abril, cada paraula val pel mil" que promou l'ús de mots en desús, creant parelles de sinònims ens els seus aparadors.
 

Consulta tota la programació

Arxivat a