​Una investigació determina que l'Alzina Grossa de Bellmunt tenia més de 400 anys

L'arbre monumental de Sant Pere de Torelló va caure arran del temporal Gloria del 2020

Quan es van recollir mostres de l'Alzina Grossa el passat desembre de 2020
Quan es van recollir mostres de l'Alzina Grossa el passat desembre de 2020 | Aj. de Sant Pere de Torelló
Osona.com
14 d'abril del 2021
Actualitzat el 15 d'abril a les 10:42h
L'Alzina Grossa de Bellmunt de Sant Pere de Torelló, que va caure el gener de 2020 arran del temporal Glòria, tenia més de 400 anys de vida. És la conclusió a la qual han arribat un grup d'experts després d'una minuciosa investigació per datar aquest arbre monumental. Han fet servir una doble medició: la tècnica del carboni-14 i el càlcul del nombre i distància de separació de les anelles del tronc. En concret, tal com explica l'Ajuntament en una nota, li han atribuït 437 anys de vida, que s'han calculat en base al radi mitjà del tronc, que arribava als 70 centímetres. L'Alzina Grossa està situada al camí de Bellmunt i era un dels arbres més emblemàtics, coneguts i fotografiats de Sant Pere de Torelló.

La investigació, coordinada pel naturalista Josep Gordi, professor jubilat de Geografia Física de la Universitat de Girona, i l'empresa osonenca Anigami, ha comptat amb la col·laboració d'un laboratori especialitzat de Seattle (Estats Units) i de l'Institut Pirenaic d'Ecologia, amb seu a Saragossa. Segons els estudiosos, hi ha hagut una "complicació afegida", ja que pel mal estat del cor de l'arbre -víctima de diferents vicissituds al llarg de la seva història-, la datació empírica de la seva edat s'ha pogut acreditar fins als 240 anys.

Arribar als 437 que finalment se li atribueixen s'ha fet extrapolant les dades empíricament demostrables a l'amplada fins on podia haver-hi el cor del tronc, amb un marge d'error de 30 anys. En concret, en la làmina de tronc estudiada s'han pogut identificar fins a 259 anelles amb un creixement d'1,6 mm anuals. Els 437 anys de vida que s'atribueixen a l'Alzina Grossa s'han calculat en base al radi mitjà de tronc, que arribava als 70 centímetres.

L'Azina Grossa va ser una de les víctimes del temporal Glòria, el gener de 2020. De la seva fusta, els Amics de Bellmunt en van fer uns medallons de record que al desembre d'aquell any, en col·laboració amb l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló, es van repartir per totes les cases del poble, juntament amb un petit llibret que en recollia la història, diferents referències bibliogràfiques i literàries i un recull de fotografies.

Segons l'Ajuntament, només queda pendent un espai de memorial al punt on hi havia l'arbre. Es té pensat fer un acte d'homenatge en un acte popular quan les circumstàncies ho permetin. De fet, s'havia pensat fer durant l'aplec de Dilluns de Pasqua que se celebra al santuari, però s'ha suspès tant el 2020 com el 2021.