Preparats per combatre la pesta porcina

Els Agents Rurals fan el primer simulacre d'actuació en porcs senglars al Lluçanès amb unitat canina, helicòpter i drons

09 de març del 2021
Actualitzat el 11 de març a les 15:11h
Primer simulacre d'actuació davant un cas de pesta porcina africana
Primer simulacre d'actuació davant un cas de pesta porcina africana | Josep M. Montaner
Els Agents Rurals ho tenen tot a punt per actuar en cas que la pesta porcina africana (PPA) arribi a Catalunya. Aquest dimarts, s'ha fet el primer simulacre d'actuació en porcs senglars a Santa Creu de Jutglar, a Olost, en què s'ha comptat amb l'ajuda d'un helicòpter i drons. "S'ha comprovat que funciona i que estem preparats per un possible cas" ha dit el director general del cos, Marc Costa, remarcant que esperen "que no arribi mai".

Costa ha puntualitzat que l'estratègia de la Generalitat de Catalunya per fer front a "un eventual focus de la PPA" es basa en dos eixos: "vigilància i prevenció, i control". Precisament aquest segon eix s'ha posat en pràctica aquest dimarts al Lluçanès. Una seixantena d'agents rurals i tècnics veterinaris han participat en la prova. S'han col·locat tres senglars, i els participants han hagut de localitzar els animals morts amb l'ajuda de drons o la unitat canina; i els han recollit amb cotxe o helicòpter. La prova té com a objectiu evitar la propagació, per això s'han establert diferents perímetres de seguretat.

"Per fer la recerca del senglar, hi ha tres tipus de metodologies: mitjançant drons, grup caní i els agents que recorren la zona a peu", ha explicat el director general. Llavors, en cas que es trobi el porc senglar, i no presenti ferides de caça o atropellament, "s'estableix la zona de nucli d'un radi d'un quilòmetre". A partir d'aquí, tal com s'ha fet al simulacre, "es tracta de localitzar els altres senglars que puguin haver mort per la malaltia" i visitar les granges properes. En aquest cas, caldria que els animals de les explotacions estiguessin immobilitzats i anar fent-los un seguiment per si desenvolupessin simptomatologia.

D'altra banda, a l'hora de retirar l'animal, també hi ha un protocol de retirada en què les mesures de bioseguretat són claus. Els agents rurals s'han de posar un EPI "per evitar qualsevol contagi" i "propagació". Abans, però, es fa una extracció de sang al senglar per determinar si és positiu de PPA, es delimita la zona i finalment es posa l'animal en un sac. En funció de la dificultat l'accés, es retira el senglar amb vehicle o helicòpter.

Cap cas a Catalunya, però la malaltia no entén de fronteres

Els Agents Rurals fa que treballen aquest protocol d'ençà que va aparèixer un focus de pesta porcina en senglars a Bèlgica a finals del 2018. "Els darrers focus que s'han detectat han estat a la frontera entre Alemanya i Polònia, el setembre del 2020", ha explicat Carles Sánchez Martí, cap de secció de vigilància, lluita i control de malalties d'animals del DARP. Malgrat que a Catalunya no s'ha detectat "cap cas", es porten a terme aquests simulacres per si apareguessin. Des del 2020 s'ha aplicat el protocol divuit vegades.

"És una malaltia molt contagiosa i té una alta mortaldat quan entra en una granja", ha dit Sánchez, remarcant que, a més, té una "alta resistència en el medi ambient, és a dir, que pot estar molt de temps fora de l'hoste de l'animal i esperar que hi hagi una infecció". Per això, ha destacat que la PPA "no entén de fronteres" i és una malaltia que "s'hi ha d'estar molt a sobre". En aquest sentit, ha posat en valor la feina que està fent el sector porcí per protegir les granges i evitar l'entrada de la malaltia. "Les granges estan preparades però cal continuar. La bioseguretat no és una cosa estàtica sinó que s'ha de mantenir", ha conclòs.