​L'Atlàntida estrena una sala virtual per exhibir cultura malgrat la Covid

La directora Montse Catllà remarca que la Sala 4 vol "fugir dels formats domèstics" i reivindica la professionalitat del sector

Presentació de la Sala 4 de l'Atlàntida.
Presentació de la Sala 4 de l'Atlàntida. | Adrià Costa
10 de novembre del 2020
Actualitzat a les 17:45h
L'Atlàntida de Vic ja ha obert -figuradament- una nova sala. Es tracta de la Sala 4, un nou espai virtual per exhibir la música i arts escèniques. La irrupció de la pandèmia de la Covid ha propiciat la seva obertura i la majoria de continguts que formaven part de la programació en viu, que ha quedat alterada, es podran veure adaptats al nou escenari. La inauguració de la sala és aquest dijous 12 de novembre amb un concert de Guillem Roma.

En la roda de premsa de presentació, Montse Catllà, directora general de l'Atlàntida, ha remarcat que la nova sala és un espai "de realització i difusió artística", així com també un canal de participació social. La directora ha explicat que "singularitat" defineix el nou espai, ja que també es dona suport als agents artístic de l'entorn local; es volen generar produccions pròpies; s'aposta per propostes de caràcter alternatiu i específiques per al mitjà digital; i vol ser un espai de recursos educatius. Un dels objectius de la Sala 4 també és apropar-se al públic més jove, que alhora doni veu a la programació.

Un complement; no un substitut

Per la seva banda, Susagna Roura, regidora de Cultura, ha remarcat que la Sala 4 "en cap cas substituirà la presència en viu", sinó que és "un complement", que ha vingut per quedar-se més enllà de la pandèmia.

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat Catllà, remarcant que "no és substitutòria d'allò que ens és essencial". En aquest sentit, ha destacat que és "una alternativa a explorar en la situació actual, però que tampoc s'hi renunciarà un cop hagi passat". "Ens comprometem a donar-li continuïtat", ha afegit.

"En el context de mesures restrictives, ens proposem importar dels espectacles prevists de la programació; però en un context normal ens proposem que tingui continguts afegits" ha declarat Catllà.

Fugir dels formats domèstics

La directora també ha destacat que la Sala 4 vol fugir dels formats domèstics que han aflorat durant la pandèmia, que "no han contribuït a un bon discurs de la cultura". En aquest sentit, ha reivindicat la professionalitat, no només dels artistes sinó també, per exemple, dels realitzadors.

Propostes d'estrena adaptades a la Sala 4

Per la seva banda, Ramon Ferrer, cap de programació de l'Atlàntida, ha detallat les propostes que es portaran a terme al nou espai digital. La majoria dels actes són estrenes i ja constaven a la programació en viu de l'Atlàntida. Però s'han reformulat i adaptat "al mitjà digital" i amb "la mentalitat de la Sala 4".

Es tracta de l'espectacle The Mountain + Mülier; el de Mag Hausson; o el baríton de Manlleu Ferran Albrich, que forma part del cicle Grans Concerts. En aquest sentit, Ferrer ha destacat que no han volgut "deixar tirats" alguns dels artistes que formaven part de la programació i per això també els han recuperat per la Sala 4.

"No es descarta afegir-hi més coses perquè és una sala dinàmica", ha destacat Ferrer. Precisament, ja hi ha converses amb la cantautora vigatana Núria Graham perquè també formi part de la programació de la Sala 4.

Preparats per a tots els escenaris

L'Atlàntida està preparada "per tots els escenaris", en paraules de Catllà. Per això, a la mesura que sigui possible s'aniran recuperant aquells espectacles que s'havien de dur a terme a l'equipament de Vic. De moment, també han pensat amb uns Pastorets digitals per als 24 de desembre, perquè encara no se sap si es podran fer presencialment o no.

Arxivat a