Sant Julià de Vilatota

​Restaurat el document més antic que conserva Sant Julià de Vilatorta

Es tracta del llibre de cadastre de 1738 de l'arxiu municipal

per Osona.com , 21 d'octubre de 2020 a les 10:55 |
El llibre de cadastre de 1738 de Sant Julià de Vilatorta | Diba
Sant Julià de Vilatorta ha recuperat el document més antic conservat del seu arxiu municipal: el llibre del cadastre de 1738. Aquesta acció s'emmarca en el Programa de Restauració promogut des del Programa de Manteniment de la Xarxa d'Arxius Municipals que coordina l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Tot plegat ha tingut un cost de 1.064,80 euros i ha estat cofinançat entre Diputació i l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. L'encarregat de fer la restauració del cadastre (el registre del patrimoni i les rendes pel repartiment de la quota tributària exigida per l'Estat) ha estat el taller de Toni Esparó.


En un estat deficient de conservació

Tal com explica la Diputació en una nota, el cadastre es trobava en un estat de conservació força deficient degut a la seva manipulació al llarg dels segles. La restauració ha consistit en: neteja en sec amb aspirador específic de conservació amb filtre HEPA i paletina, tractament de neteja mecànica en sec utilitzant esponja natural vulcanitzada (esponja de fum) i gomes d'esborrar, tractament de neteja humida (en el suport paper mitjançant bany per immersió i en el suport pergamí mitjançant el fregament superficial amb hisops de cotó humectats amb dissolució hidroalcohòlica), aplanat del suport, consolidació, reforç i reintegració del conjunt de pèrdues del suport, relligat i confecció d'una funda amb cartró de conservació per a la protecció i emmagatzematge del cadastre.

 

Fent entrega del llibre restaurat a l'acalde Joan Carles Rodríguez Foto: Diba


L'objectiu del programa de la Diputació és preservar aquella documentació municipal que és de conservació permanent de manera que es pugui assegurar l'accessibilitat i la difusió dels fons, tant per garantir la seva consulta interna com per a la recerca històrica dels usuaris externs.

L'Arxiu Municipal de Sant Julià de Vilatorta forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l'any 2004.

 

Participació