La vegueria de l'Alt Ter és morta! Visca la Garrotxa, el Ripollès i la Catalunya central!

Redacció
21 d'octubre del 2008
 
La proposta, en un principi, no semblava que hagués quedat massa clara a molts dels membres del consistori. Fins i tot la portaveu de PxC, Marta Riera, l’ha qualificada com la “vuitena vegueria”.
 
Ara, la resolució s’enviarà a tots els municipis d’Osona i als Ajuntaments d’Olot, Berga, Ripoll, Manresa, Solsona i Calaf, i al Consell Comarcal d’Osona perquè hi donin el seu suport. També al Consell d’Alcaldes d’Osona, per al seu debat, i als diferents departaments de la Generalitat de Catalunya.
 
L’alcalde Vila d’Abadal ha iniciat la seva intervenció defensant la moció reclamant que es reconegués “la forta capitalitat” de Vic i reconeixent que era molt difícil mantenir la proposta de l’Alt Ter, exclusiva amb el Ripollès i Osona. Tot i això, també ha dit que la nova vegueria proposada era un complement i una millora a la de l’Alt Ter.
 
La moció ha estat molt criticada per ICV-EUiA que ha estat molt contundent. El regidor ecosocialista Xavier Tornafoch ha comparat la situació amb un partit de futbol: “En el tema territorial estem perdent 3-0 i hem de treure els davanters. Vic s’ha de fer respectar i hem de jugar fort. Però ara no podem canviar l’alineació o les regles del joc. Això ho havíem de fer abans, ara és massa tard”. I ha afegit: “Mentre aquí ens perdem en discussions estèrils, Manresa va recopilant serveis territorials”.
 
CiU vota en contra de l’Alt Ter
 
La CUP no ha desaprofitat la ocasió per burxar en les febleses d’una moció que ha estat aprovada amb molt poc entusiasme per ERC i PSC, socis de govern, fins ara defensors de la Catalunya central, i de CiU, que sempre havia apostat per la vegueria de l’Alt Ter. En aquest context, la CUP ha presentat una moció alternativa de suport exclusiu a la vegueria de l’Alt Ter, amb Osona, el Ripollès i la porta oberta a la Garrotxa. En cas d’aprovar-se, s’hauria anul•lat la que havia presentat l’equip de govern.
 
Tot i les reiterades demandes dels membres de l’equip de govern perquè la CUP retirés la moció alternativa, els independentistes han decidit mantenir-la. Llavors s’ha produït un cas extraordinari: CiU ha hagut de votar en contra de la vegueria de l’Alt (tots els membres de la formació nacionalista, excepte Àlvar Solà, destacat defensor d’aquesta vegueria, que s’ha abstingut). Ha estat un vot de caràcter "tècnic", com ha dit Xavier Solà (CiU). S'han abstingut ERC, ICV i PxC. El grup del PSC ha donat suport als seus socis de govern i també hi ha votat en contra.
-----
NOTA DE PREMSA 
AJUNTAMENT DE VIC
 
Vic modera l’increment de les ordenances fiscals que se situarà per sota l’IPC

Mostren una clara sensibilitat envers la població més afectada per la crisi econòmica
Vic proposa un nou model territorial allunyat de les corones metropolitanes, a través d’una moció de l’equip de govern

El Ple Municipal ordinari d’octubre ha aprovat les ordenances fiscals per a l’exercici 2009, unes ordenances marcades per un moderació en el seu augment, que se situarà per sota de l’IPC, donada la situació general de crisi que s’està vivint. Un altre punt, destacat en l’Ordre del dia ha estat l’aprovació d’una moció de l’equip de govern a través de la qual es proposa un nou model territorial, allunyat de les corones metropolitanes i on es reconegui la capitalitat i la situació estratègica de la ciutat de Vic.

Josep Burgaya, president de l’Àrea d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Vic, ha exposat les mesures que s’aplicaran l’any vinent amb una clara sensibilitat davant la situació econòmica actual.  És per aquesta raó que s’ha optat per a fer una moderació en l’augment de taxes i impostos, per sota del percentatge de l’IPC. Per tant, s’aplicarà un augment mitjà en impostos i taxes d’un 2,89%, mentre que l’IPC es preveu que se situï entre un 4,7 i el 4,8. D’altra banda, les ordenances fiscals d’enguany tenen previst oferir bonificacions a la població de risc perquè no caiguin en l’exclusió social i, per aquest motiu, s’ajudarà a sectors com els aturats, jubilats o famílies nombroses.

Els criteris polítics que marquen aquestes ordenances fiscals és basen en primer lloc “en contribuir a mantenir el nivell d’ingrés per poder prestar serveis als ciutadans”, ha manifestat Burgaya. En segon lloc, en aconseguir “una moderació que se situï per sota l’IPC” i en tercer lloc “tenen en consideració la situació global de crisi econòmica i moderar l’impacte dels impostos sobre les rendes mitjanes i baixes”. En èpoques de crisi, “mantenir el nivell d’inversió i de despesa pública és bàsic per promoure l’activitat econòmica, és una qüestió de responsabilitat” ha dit Burgaya.

El tinent d’alcalde ha manifestat que aquestes Ordenances “són el preludi dels pressupostos” i que suposen dos terços dels ingressos actuals de l’Ajuntament. Així doncs, els impostos tindran un increment del 2,71% mentre que les taxes se situen en un augment del 3,41%. Els rendiments que es percebran per aquesta via se situaran en els 26.780.000€. Burgaya ha argumentat que en dos exercicis “s’ha disminuït la pressió fiscal en 4 punts”.

D’altra banda, en l’apartat de mocions, el Ple n’ha aprovat una de l’equip de govern per la futura vegueria. En aquesta moció es demana que en el futur mapa de vegueries de Catalunya “no se separin les comarques del Ripollès i Osona” i també “que es canviï el nom de Catalunya Central per un que defineixi millor l’espai geogràfic que englobi el que finalment resulti”.

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, ha manifestat que s’ha de “redefinir l’àmbit territorial” i que “s’ha de reconèixer “la forta capitalitat de Vic dins el conjunt de les ciutats de Catalunya”. És per aquest motiu que es proposa un nou model, allunyat de les corones metropolitanes, que faci esment “de la situació estratègica de la ciutat de Vic”, ha afegit el primer tinent d’alcalde Xavier Solà i que aglutini “un territori que funciona diferent de l’àmbit metropolità de Barcelona”. Solà ha afegit que es demana una “aliança estratègica amb les ciutats del voltant de Vic”. Vila d’Abadal ha manifestat que “és un projecte obert, encara sense nom” i que “la manera de liderar és compartir”.

Per la seva banda, el tinent d’alcalde Burgaya ha manifestat, respecte a aquest tema, que en la nova ordenació del país “el paper dels municipis ha de sortir reforçat, així com també s’ha de reformular el paper dels consells comarcals”. Burgaya ha aclarit que “la capitalitat de Vic se l’ha guanyada al llarg de la història i que el territori s’estructura a partir d’una xarxa de ciutats”.

Finalment, i en aquest mateix sentit, Joan López ha afegit que “Vic i comarca sempre han defensat el seu estatus propi i que Osona i el Ripollès tenen un lligam estret, no només geogràfic sinó també de relacions humanes”.

En el decurs del Ple també s’ha aprovat una moció de la CUP, amb les esmenes introduïdes per l’equip de govern, sobre la consolidació dels edificis de les antigues adoberies. Després que els tècnics municipals facin l’informe corresponent, a través d’aquesta moció, es requerirà als propietaris dels edificis la seva consolidació i, en el cas que no es poguessin dur a terme, l’Ajuntament ho hauria de dur a terme d’ofici.

La moció d’urgència presentada per la PxC s’ha retirat al no aprovar-se l’urgència.