Opinió ND

Desendreça

"D'aquí a uns anys, quan els problemes derivats de la deixadesa hagin crescut encara més, posarem la pandèmia com a excusa de la governança col·lectiva mal feta"

per Montserrat Tura, 16 d'agost de 2022 a les 20:05 |
Seria fàcil repetir-me i tornar a explicar que les condicions per a importants incendis forestals (forest deixat, altes temperatures, baixa humitat i vent) abans es produïen deu dies en un estiu i ara es produeixen més de 35 dies. No tots els estius són iguals i si el proper és plujós, se’ns tranquil·litzarà la consciència pensant que no calien tantes alertes i anirem acumulant combustible.

Però no només tenim l’espai forestal sense gestionar. La pandèmia ens ha fet oblidar ràpidament el temporal Glòria, però sota els ponts de les rieres que configuren la conca de la Tordera, hi ha acumulades restes vegetals que dificultaran el pas de l’aigua en la propera llevantada.


La gestió de l’espai públic ja no es fa pensant en la propietat i els usos compartits sinó en l’extensió d’activitats econòmiques de la restauració, i l’anomenada renaturalització de les ciutats, de vegades, amaga la deixadesa en la cura dels espais públics.

Parlem amb naturalitat de ser el subministrador de cànnabis de la resta d’Europa i de l'ús d’armes en els grups que controlen aquest negoci.


I, dels conflictes que generen les ocupacions de pisos, xalets, naus, locals comercials... Hi ha una inacció manifesta. Dels propietaris que han de tenir cura del seu patrimoni, de les entitats financeres que executaren deutes amb garantia hipotecària i es despreocuparen dels immobles, de les administracions que no usen les inspeccions d’activitats i de disciplina urbanística i les competències d’actuació subsidiària quan s’encenen les alarmes, o no atenen les queies del veïnat.

Des de les urbanitzacions d’aquelles ciutats depredadores de paisatge, que tant hem analitzat des de la defensa de la ciutat compacta, a la mirada ingènua del fenomen de l’ocupació en temps d’increment de la pobresa sense estudiar prou els negocis mafiosos que hi ha darrere d’algunes ocupacions.


En totes aquestes i moltes altres endreces necessàries penso aquests dies en que la política desapareix dels telenotícies.  La inacció governamental enquista els problemes. Resoldre problemes quan quantitativament són escassos és més fàcil que fer-ho quan numèricament són extensos.

És com si els mateixos governants haguessin oblidat els instruments dels quals disposen i la perseverança necessària per esperar que les seves decisions (i accions) donin el resultat esperat.

Comparteixo amb vostès la meva preocupació perquè, tot i que per recuperar l’economia d’abans ja no parlem de pandèmia del coronavirus ni d’alerta internacional per la verola del mico, d'aquí a uns anys, quan els problemes derivats de la deixadesa hagin crescut encara més, posarem la pandèmia com a excusa de la governança col·lectiva mal feta.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Montserrat Tura
Metgessa, especialitzada en gestió de serveis de salut i economia sanitària. Va ser alcaldessa de Mollet del Vallès (1987-2003), població on va néixer i on ha viscut sempre, diputada al parlament (1995-2003 i 2010-2012) i consellera d'Interior (2003-2006) i de Justícia (2006-2010). Actualment forma part de la direcció assistencial dels Serveis Sanitaris Integrats del Baix Empordà. És mare de dues filles. A Twitter: @montserrat_tura.
25/09/2022

Al vent

11/09/2022

Joan Ollé

28/08/2022

Debat polític, memòria democràtica i història

16/08/2022

Desendreça

03/08/2022

30 anys del triomf de la modernitat

20/07/2022

Quan s’allarga la guerra

04/07/2022

Una dècada

19/06/2022

​Política superficial, problemes profunds

05/06/2022

El turisme cultural

08/05/2022

​Informació i democràcia

Participació