​Desplegar la República

«Les institucions republicanes, per ser desplegades, necessiten d'una major legitimitat interna»

| 11/11/2017 a les 20:00h
Un dels marcs discursius que sembla que es va imposant, si més no en un sector important de l'independentisme, és que ara el que cal és "desplegar la república". És, en certa mesura, lògic, perquè aquest és el següent pas en la seqüència del procés tal i com l'hem conegut fins ara. Si el 27 de Setembre ja vam votar i vam guanyar, i l'1 d'Octubre ho vam refermar, ara no cal més que posar en marxa el que està proclamat. Certament, l'agressivitat de l'estat posa algunes dificultats addicionals que obliguen a redefinir calendaris, però segons aquest relat, del que ens hem de preocupar fonamentalment és de buscar la manera de posar en marxa i fer efectiva la proclamació de la República del 27 d'octubre. Tot encaixa en una lògica internament coherent.

Però, diria, amb tot el que hem aprés aquest llarg octubre calent, seria un error mantenir-se en aquest esquema en lloc de tractar de transcendir-lo. Mantenir-se en la lògica del procés, després de tot el que ha passat, comporta alguns riscos importants.


D'entrada, si s'utilitza la idea de desplegar la república per alimentar una ficció semblant a la de les estructures d'estat, pot acabar portant a una nova gran decepció. I no sé quantes més decepcions d'aquest nivell pot aguantar l'independentisme. Aquests dies ja hem sentit molt, entre els independentistes decebuts, que "no havien fet la feina" o que "no hi havia estructures d'estat preparades". I això parteix d'una confusió, alimentada en bona mesura des del propi govern i entorn: les estructures d'estat que pot preparar un govern autonòmic, en tot cas, són alguns instruments per facilitar o encarar amb garanties una transició a la independència negociada amb l'estat, o més o menys tolerada. Però en cap cas poden servir per fer la independència a partir de l'enfrontament obert amb un estat sòlid i disposat a tot. No és que el govern no hagués fet la feina: és que la feina que hagués calgut per fer efectiva la DUI del 27 d'Octubre no era possible fer-la des de les estructures autonòmiques i amb l'estat en contra.

Desplegar la república pot ser la nova versió d'això, perquè és molt difícil de veure a la pràctica en què es substancia i quina viabilitat té. Si es planteja seriosament, i amb totes les conseqüències, vol dir bàsicament promoure la via insurreccional que el 27 d'octubre es va decidir aturar, un cop comprovat que l'estat estava disposat a tot per tallar-la de soca-rel. Si no es així, desplegar la república no deixa de ser un concepte eteri, que no té massa recorregut i que, en canvi, ens impedeix afrontar els primers reptes que tenim al davant: créixer i reforçar la legitimitat del projecte independentista, i establir ponts i diàleg amb altres sectors de la nostra societat.

Perquè la insistència en què el següent pas és, senzillament, desplegar la república suposa, de fet, menysprear el dèficit de legitimitat que arrossega encara el projecte independentista. El 27 de setembre va obtenir el 48% del vots, i l'1 d'octubre, en un context de violència desfermada per l'estat, hi va participar el 40% de la ciutadania. Aquí hi té el seu punt feble l'independentisme, i no és menor. Sense una majoria indiscutible aquest projecte no és viable i, per molts de nosaltres, tampoc és desitjable. Perquè la independència ha de servir per construir una societat més justa i democràtica, i això comença per la legitimació del propi projecte independentista.

Les institucions republicanes, per ser desplegades, necessiten d'una major legitimitat interna. No es tracta que les reconegui l'estat espanyol –que no ho farà-, i ni tant sols la comunitat internacional: qui primer les ha de reconèixer és una majoria molt substancial de la pròpia societat catalana. Sense això, res no és viable i per tant tot hauria d'estar condicionat a aquest objectiu. I això passa per créixer, guanyar àmpliament les eleccions del 21 de desembre –i les que vinguin-. I al dia següent seure a parlar amb tots els actors que vulguin treballar per una solució democràtica i que, per tant, no estan alineats amb la resposta autoritària de l'estat espanyol. Rebaixar la polarització al Parlament i a la societat, i explorar totes les vies per trobar una solució democràtica al conflicte que tenim plantejat.

Òbviament, això requereix resistir l'embat autoritari dels aparells de l'estat, i mantenir el conflicte democràtic sobre la taula. Precisament, el rebuig transversal que hi ha a la societat catalana a la resposta autoritària de l'estat hauria de ser la palanca per obrir una nova fase. En contra de la lògica del 155 i de l'empresonament dels adversaris polítics que impera ara mateix a l'estat, hi ha una majoria molt àmplia i substancial de la nostra societat que cal articular.

És possible, fins i tot probable, que el marc de desplegar la república s'imposi per absència d'alternatives clares. Perquè si l'alternativa és el buit, replegar-se a l'autonomisme i la rendició amb humiliació que busca l'Estat, doncs és evident que l'independentisme no ho acceptarà. Per això, precisament, cal definir un nou camí per l'independentisme, que combini els valors republicans i la fermesa antiautoritària amb el necessari principi de realitat.

Aquest octubre ens ha ensenyat que l'estat està disposat a tot i que la independència, en aquest context, és molt costosa. Però també ens ha recordat, a molts ciutadans d'aquest país, per què som, o per què ens hem tornat independentistes, i per què necessitem construir un futur diferent del que ens ofereix l'estat espanyol. Fem valer tots els aprenentatges dels darrers set anys, desempalleguem-nos del que ja no és útil –les dates, la pressa, les ficcions i les mitges veritats- i reforcem el que és més valuós del patrimoni acumulat: el conflicte democràtic, els valors republicans, la xarxa ciutadana, la dignitat infinita i una àmplia voluntat de fer un país millor.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Anàlisi simplista
Gerardo Quesada, 11/11/2017 a les 20:48
+0
-0
L'anàlisi d'aquest article peca de simplista. El que s'ha vist en aquest "octubre calent" no és que l'Estat estigui disposat a tot, sinó que l'economia s'enfonsa en un clima d'incertesa jurídica. Per entendre'ns: Isidre Fainé i Josep Oliu han tingut molt més a veure amb el daltabaix del Procés que no pas Mariano Rajoy. Però, almenys, l'autor reconeix que el 48% era el 48% (i no pas "el 48% més un nombre indeterminat d'independentistes que van votar CSQP"), i que amb això no n'hi ha prou per a la independència. Exactament el contrari del que ha fet durant aquests últims cinc anys, en què ha donat per bona la tesi separatista que el que importava era el nombre d'escons. Benvingut a la realitat, Sr. Jordi Muñoz, i benvingut el seu canvi de discurs un cop s'hi ha estavellat.
Devolució de l´independència
Anònim, 12/11/2017 a les 00:05
+0
-0
Derogació del decret de nova planta i devolució als Països Catalans de la seva independència que l´imperi castellà segresta des del 1714
Desplegar la Republica?
Anònim, 12/11/2017 a les 04:07
+0
-0
Si ha de ser com la simbolica que hem desplegat, pleguem!!
Cal una estratègia clara
Agusti d'Hipona, 12/11/2017 a les 07:22
+0
-0
Si habitualment les anàlisis d'en Muñoz em semblen acertades i útils, avui realment crec que ha escrit l'article com a resultat d'una demanda-encàrrec. Per dir-ho breument:
- El 27S l’única cosa que podem afirmar és que les candidatures clarament independentistes (la gent ho sabia quan votava que ho eren) arreplegaren el 48% dels vots. Això no significa que el 52% dels vots fossin unionistes, tenint en compte que una part voltant el 15% dels votants independentistes també ho eren.
- El 40% de participació al 1-0 no demostra feblesa de l'independentisme, ans el contrari, tenint en compte en quina situació es va haver d’organitzar i desenvolupar.
Estic d'acord que no s'ha de provocar una nova frustració, però aquesta passa menys per un canvi radical d’estratègia, i més pel fet de tenir-ne una de clara i defensar-la des de la no-violència activa. Des del 1-0 no hi havia ni hi ha estratègia i es va a cop de tàctica... I una suma de tàctiques no farà mai una estratègia...
Impasse
Ramon63, 12/11/2017 a les 09:26
+0
-0
L'autor no acaba d'agafar el toro per les banyes: si l'independentisme assoleix més del 50% dels vots en les eleccions del 21D té o no legitimitat suficient per tirar endavant la segregació d'Espanya? Per a mi sí, ja que altrament estaríem dient que menys d'un 50% de vots unionistes tenen legitimitat per mantenir-nos dins d'Espanya, el que seria d'una manca d'equitat flagrant. el problema és múltiple, ja que l'independentisme topa amb 3 enemics alhora: l'Estat (amb els seus aparells i mitjans), l'unionisme a casa nostra, i encara els "indecisos-continuïstes" d'un signe o un altre (Podem, els Comuns, la nebulosa d'Unió amb un Santi Vila de reforç). Amb els dos primers no sembla que es pugui parlar gaire (si no accepten el caràcter plebiscitari de les eleccions del 21D, tampoc acceptaran de pactar cap referèndum pactat); amb els tercers tampoc hi ha gaire marge: llur supervivència política (penso i parlo dels líders) rau en seguir tenint perfil propi, en ser "ni una cosa ni l'altra"... Suposo, malgrat tot, que no hi ha més sortida que mirar de guanyar gent per a la causa, però sospito que estem ja topant amb el sostre, que ja no aconseguirem convèncer gaire més gent de les bondats d'una República independent... La visceralitat i el dogmatisme són obstacles molt poderosos.

21-D Punt de sortida per desplegar la República
Catarra_alatac, 12/11/2017 a les 09:43
+0
-0
Recordo que mai ens hem comptat bé per parlar de xifres de suport a la independència, i el 21-D pot ser un excel·lent punt de sortida per equipar-nos amb la primera estructura a Brussel·les: el Parlament de la República de Catalunya.
Impasse
Ramon63, 12/11/2017 a les 10:13
+0
-0
L'autor no acaba d'agafar el toro per les banyes: si l'independentisme assoleix més del 50% dels vots en les eleccions del 21D té o no legitimitat suficient per tirar endavant la segregació d'Espanya? Per a mi sí, ja que altrament estaríem dient que menys d'un 50% de vots unionistes tenen legitimitat per mantenir-nos dins d'Espanya, el que seria d'una manca d'equitat flagrant. el problema és múltiple, ja que l'independentisme topa amb 3 enemics alhora: l'Estat (amb els seus aparells i mitjans), l'unionisme a casa nostra, i encara els "indecisos-continuïstes" d'un signe o un altre (Podem, els Comuns, la nebulosa d'Unió amb un Santi Vila de reforç). Amb els dos primers no sembla que es pugui parlar gaire (si no accepten el caràcter plebiscitari de les eleccions del 21D, tampoc acceptaran de pactar cap referèndum pactat); amb els tercers tampoc hi ha gaire marge: llur supervivència política (penso i parlo dels líders) rau en seguir tenint perfil propi, en ser "ni una cosa ni l'altra"... Suposo, malgrat tot, que no hi ha més sortida que mirar de guanyar gent per a la causa, però sospito que estem ja topant amb el sostre, que ja no aconseguirem convèncer gaire més gent de les bondats d'una República independent... La visceralitat i el dogmatisme són obstacles molt poderosos.

Anàlisi confosa
Enrica, 12/11/2017 a les 10:49
+0
-0
Jordi et conec dels anys de l'Autònoma i et segueixo des de fa molt temps. Et volia dir que estàs asumint un marc mental que és el mateix que va portar als republicans independentistes d'Estat Català a morir desagnats a la batalla de l'Ebre defensant una república espanyola que no era la seva.

Una altra cosa que et volia apuntar és que saps poc d'economia i globalització.
Llibertat
Ramonpbm, 12/11/2017 a les 13:13
+0
-0
La història demostra que els opressors fent tot el que calgui per destruir aquells que els volen alliberar dels seus opressors.
A Catalunya fa prop de 500 anys que estem oprimits, des d'aleshores el país ha entrat a la penombra, però els catalans de sempre s'ha sabut obrir una escletxa per tornar la llum. Si ara els catalans no defallim els nostres esforços i tenacitat
tindrà el seu premi. "LA LLIBERTAT I EL MALSON PER SEMPRE S'HAURÀ ACABAT. ULL AMB EUROPA
Jo tiro cap a una altra banda
Jordi_planas_cuchi, 12/11/2017 a les 14:19
+0
-0
Jo només votaré una opció que es comprometi a treballar des del 22D per posar en marxa la república. Per sort no haurem d'aguantar una llusta única plena d'ambigüitats. Si ERC compra els vostres postulats Muñoz aleshores ja sabeu a qui heu de votar. Jo me'n buscaré uns altres.
Cinquanta mil troços...
Anònim, 12/11/2017 a les 15:54
+0
-0
La independencia ha quedat dividida en mils de bosins, no podeu anar a enlloc, la consellera Posantí, ja ha dit que no estaven preparats per la independencia, mil persones no més donen suport a Belgica als exhiliats, si amb aixó voleu conquerir la UE, doncs quedeu-se a casa a dir el rosari com les velles tancats amb una habitació fosca...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Jordi Muñoz
Jordi Muñoz (València 1979) és investigador en ciència política de la Universitat de Barcelona. Fa recerca en comportament polític i política comparada, i imparteix classes d’anàlisi electoral a la UB. També col·labora en diversos mitjans de comunicació. Twitter: @jordimunozm
Sara González | 4 comentaris
01/01/1970
Els anticapitalistes acusen Junts per Catalunya i ERC d'haver convocat la sessió d'investidura de forma "unilateral" | El consell polític dels anticapitalistes es reunirà demà a les 15 hores
01/01/1970
L'entitat sobiranista rebutja així la decisió del Suprem de citar de nou la cúpula del procés sobiranista
01/01/1970
El republicà no renunciarà per ara a ser l'alcaldable d'ERC per Barcelona a les eleccions municipals del 2019
David Minoves, entrevistat per Nació Digital | Adrià Costa
Sara González | 19 comentaris
01/01/1970
El president del CIEMEN i membre del secretariat de l'ANC considera que Paluzie té tota la "legitimitat" per ser la nova presidenta de l'entitat independentista | Minoves reivindica que cal una "refundació" de l'Assemblea perquè sigui capaç de fixar una "estratègia" que permeti avançar cap a l'"hegemonia" del sobiranisme
Celia Cánovas | Adrià Costa
Joan Serra Carné | 1 comentari
01/01/1970
La senadora i aspirant a la secretaria general de Podem Catalunya sosté que la cúpula estatal del partit "no està respectant la seva imparcialitat" a les primàries | Cánovas admet que a Podem li ha "faltat" deslligar-se de Madrid per bastir un "projecte polític per a Catalunya"
Noe Bail és una de les tres aspirants a liderar Podem Catalunya | Adrià Costa
Sara González
01/01/1970
L'exsecretària de coordinació interna vol liderar el partit per "construir una organització forta i cohesionada" a partir del territori | "Com pot Domènech fer un Podem fort si ja lidera una altre partit?", planteja l'aspirant a la secretaria general
Un sense sostre dormint al centre de Barcelona | Adrià Costa
Sergi Ambudio | 11 comentaris
01/01/1970
La intervenció de la Generalitat i el cessament del Govern impossibilita tirar endavant aspectes clau com el reglament de la llei i la comissió de seguiment al Parlament | La tramitació d'expedients avança, però aquells elements que requereixen iniciativa política estan embarrancats