Ramon Usall és llicenciat en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i doctor en Història per la Universitat de Lleida (UdL). Actualment, es dedica a la docència exercint com a professor de Ciències Socials a l’Institut Josep Vallverdú de les Borges Blanques i a l’Institut Obert de Catalunya. A més, realitza tasques de tutor al grau d’Història, Geografia i Història de l’Art de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Veure fitxa completaMés enllà de la seva tasca docent, desenvolupa un intensa activitat de recerca i divulgació al voltant de la relació entre esport, història, política i societat. En aquest sentit, és autor dels llibres Un món en blau i grana. El Barça d’Eric Castel (Pagès Editors, 2004), guardonat amb el premi Rovelló d’assaig sobre literatura infantil i juvenil; Futbol per la llibertat (Pagès Editors, 2011), que va merèixer el premi Vallverdú d’assaig, concedit per la Paeria i la Diputació de Lleida; Futbolítica. Històries de clubs políticament singulars (Ara Llibres, 2017); així com també Futbolítica. Una vuelta al mundo a través de clubes políticamente singulares (Altamarea, 2021).
També cal destacar la seva col·laboració periòdica amb diferents mitjans de comunicació, com ara Nació Digital, on publica quinzenalment la secció «Futbolítica», L’Esportiu de Catalunya, la revista d’història Sàpiens, la revista de cultura ciclista Volata, o els programes de RAC1 Via Lliure i Tu Diràs.
Al marge de les obres esmentades, ha publicat, en l’àmbit de l’assaig històric, Algèria viurà! França i la guerra per la independència algeriana 1954-1962 (Publicacions de la Universitat de València, 2004) i La tempestuosa mar blava. Una aproximació als conflictes de la Mediterrània (Onada Edicions, 2006), que li valgué el premi Abu Bakr d’assaig concedit per l’Ajuntament de Tortosa.
En l’àmbit de la narrativa és autor de les novel·les Tots els camins porten a Romania (Pagès Editors, 2008), guardonada amb el premi Manuel Cerqueda i Escaler de la Nit Literària Andorrana; i Seixanta-vuit (Pagès Editors, 2017), distingida amb el Premi Lleida de narrativa; totes dues protagonitzades per Rafel Rovira, un detectiu lleidatà de la seva creació.
A nivell polític, va exercir com a diputat al Parlament de Catalunya per la circumscripció de Lleida entre octubre de 2015 i gener de 2016.
Història. Sociologia. Relacions internacionals. Esport. Política. Còmic. Literatura.