L'Aran també reclama el seu «dret a decidir»

"És del tot respectable, només faltaria", assegura el portaveu del Govern, Francesc Homs

| 30/10/2012 a les 11:39h
Arxivat a: Política, Val d'Aran, Aran, Occitància
Aquesta notícia es va publicar originalment el 30/10/2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Conselh Generau d'Aran ha aprovat una moció a favor del dret a decidir de la Val d'Aran, com a poble diferenciat i territori amb caràcter nacional. Aquesta resolució s'ha aprovat per unanimitat de totes les formacions i demana decidir el seu encaix amb Catalunya en cas que sigui un nou estat. La moció l'ha presentat el grup Unitat d'Aran i ha rebut el suport de Convergència Democràtica Aranesa. La moció recull l'actual reconeixement que l'Estatut fa de la singularitat territorial d'Aran, dins de Catalunya, incidint en la identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, així com les seves institucions. La moció recull el reconeixement de la identitat i el pacte econòmic i polític per Aran.

La moció, aprovada aquest dilluns, exposa que, si Catalunya comença un nou camí nacional, la Val d'Aran, ''entitat territorial singular dins de Catalunya'' i ''realitat occitana dotada d'identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, defensada pels aranesos al llarg dels segles'', pugui obrir també una nova etapa del seu estatus especial per garantir el progrés social, el desenvolupament econòmic, el reforçament democràtic i el foment de la cultura i la llengua pròpia, impulsant un pacte social i econòmic.

El Conselh Generau d'Aran demana poder exercir també el dret per decidir el seu futur col·lectiu de forma lliure, democràtica i pactada.

Aquest acord es farà arribar a les institucions del Conselh Generau d'Aran, als ajuntaments de la Val d'Aran, al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya. El portaveu del Govern, però, Francesc Homs, no ha esperat a rebre la comunicació per anunciar aquest migdia que veu la moció "respectable, com no podia ser d'una altra manera, si les coses van en aquesta direcció, ells decidiran".

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Normal
Anònim, 30/10/2012 a les 11:58
+45
-1
Be pues normal. Un cop siguem independents segurament haurien de decidir qui estatus voldrien amb catalunya. Per mi preferiria que volguesin seguir a catalunya, amb una gran autonomia. Pero en fi aixo es dels aranessos. Ara el que si que dic es que al aran dins españa seguira sent un 0 si volen ser algun dia lliures els hi interesa travellar per la independencia de catalunya, i despres ho tindran molt facil per decidir.
Tuf sospitós...
Anònim, 30/10/2012 a les 12:00
+17
-9
en aquets moments; tot i que els aranesos, com a occitans que són, tenen tot el dret a decidir, però ara un estat aranès no és viable, i a manca d'una Occitània independent el millor i més pràctic és viure associat amb Catalunya.
referendum diferent
Anònim, 30/10/2012 a les 12:02
+23
-3
Jo crec que que el referendum que farem a Catalunya (que el farem!) hauria de ser diferent per a ells, de forma que tinguin l'opció de quedar-se a Espanya encara que nosaltres en marxem. I si, segles després, tornen a votar que volen seguir al nostre costat, ja discutirem les formes, no? (no penso que puguin sentir por de falta de sensibilitat o de repecte per part nostra, arribats el cas)
L'Aran haurà de decidir el seu futur.
pepet grill, 30/10/2012 a les 12:23
+27
-0
Quan Catalunya assoleixi la sobirania plena, cal que els aranesos defineixin quin volen que sigui el seu futur, amb total llibertat i de manera democràtica.
Només faltaria!
Aran decideix
Anònim, 30/10/2012 a les 12:32
+29
-1
Evidentment que tenen tot el dret de decidir què, com i quan volen relacionar-se amb Catalunya. És el que passa quan dos pobles democràtics i respectuosos parlen.

Nosaltres, a diferència dels boinapitecus mesetàrius no els enviarem l'exèrcit, ni invocarem la Constitució catalana, ni els negarem l'ingrés a la UE, ni...
Viable
Vilanova, 30/10/2012 a les 12:32
+23
-0
Que Aran és viable, segur. Si ho és Andorra, per què no Aran? Potser així també espabilarien els occitans de França.
..
Xavier V, 30/10/2012 a les 12:36
+27
-1
No m'imagino cap català cridant com un histèric "ens prohibeixen retolar en català!", queixant-se contra una hipotètica immersió lingüística en aranès o espoliant-los irracionalment. Realment, penso que amb la independència de Catalunya, els aranesos no haurien de voler marxar. I si ho fan, bona sort: estaran en el seu dret.
E.U.C
Anònim, 30/10/2012 a les 12:48
+4
-3
Estats Units catalans: Catalunya, Andorra, Balears, Aran i Rosello!
Occitània
Anònim, 30/10/2012 a les 12:50
+9
-0
Occitània és una nació europea sense estat comprèn tot el territori de llengua occitana.
Inclou el terç sud de l'estat francès, la Vall d'Aran, les Valls Occitanes (Piemont) i Mònaco.

La Vall d'Aran pot optat per unir-se a la resta d'Occitània, però, Occitània no existeix políticament, una altra opció seria esdevenir un microestat occità, tal i com Andorra ho és català, una altra romandre dins l'estat català amb un estatus especial basats amb la Querimònia.
hmm
Tomppa, 30/10/2012 a les 12:52
+13
-0
Clar que sí. Vall d'aran podria convertir-se a un estat com Andorra ... perquè no, poden fer que volen, són una altra nació.
Aran
Anna G., 30/10/2012 a les 12:53
+4
-3
Evidentment que sí, si es volen quedar benvinguts i sino bon vent i barca nova. Ara bé reclamar "sobirania" quan qui els representa són dos apèndix de CiU i PSOE a mi em mosqueixa. Únicament parlen de més autogovern quan Catalunya també el reclama. A mi em sona tot a foc d'encenalls. Que vajin al tanto perquè els amics de la Chunta Aragonesista ja volen obrir oficina a la Val. Aquest territori no fa tant administrativament pertanyia a l'Aragó, si obren molt la capsa potser el que s'obre és la capsa de Pandora. Jo desitjaria que la Val deixes de ser administrativament Catalunya, tenim el perill que es convertèixi en un aliat de l'espanyolisme... no ho descarteu. Cuidadin, cuidadin...
Catalunya
Anònim, 30/10/2012 a les 12:55
+12
-0
Hi tenen dret a decidir. En una Catalunya estat, la Vall d'Aran i els seus habitants han de tenir garantit els seus drets. Amb una Catalunya independent els tenen garantits.
Ara cal que el proper dia 25 de novembre, majoritàriament el vot dels ciutadans i ciutadanes de la Vall d'Aran, sigui per a formacions independentistes catalanes. No si val votar com sempre han estat fent fins ara, al PP o al PSC. Aquest cop, ell ciutadans de la Vall d'Aran, també caldrà que es mullin, per una Catalunya independent.
Només l'Aran pot decidir
Anònim, 30/10/2012 a les 13:00
+21
-0
Només els aranesos poden dir el que volen.
I amb total llibertat. Si volen seguir a Espanya, continuar amb una Catalunya independent, integrar-se amb la resta d'Occitània o esdevenir un micro-estat com Mónaco, San Marino, Liechstenstein o Luxemburg (que no veig que siguin inviables).
i tant
Miracomploren, 30/10/2012 a les 13:01
+11
-1
completament d'acord, però crec que ara primer em t'estar tots a una. Un cop ja siguem independents podeu fer sense cap dubte el vostre referèndum i triar el voleu fer.

Crec que una possibilitat seria crear el menys tingut "països catalans", es ha dir una confederació de països amb cultural versemblant contant que cada pais te la seva llegua, cultura i tarannà propi, fer una unió per interessos mutu-os, tot i que cada un va per el seu cantó.
Es una opinió sense anim d'ofendre a ningú.
//*//
Diàleg entre dos iguals
Joan P., 30/10/2012 a les 13:15
+18
-0
Hi tenen tot el dret a decidir si volen seguir amb Catalunya o no, igual que nosaltres tindrem tot el dret a acceptar les seves condicions o no fer-ho, aquest és el tracte entre dos iguals: ells decideixen i nosaltres també si ho acceptem o no, si no ho acceptem cadascú per la seva banda i tant amics. Entenc que els aranesos no son culturalment i nacionalment catalans "estrictu sensu" i tenen tot el dret a decidir el seu futur però, naturalment, sense condicionar el nostre.
Normal
Fedor, 30/10/2012 a les 13:18
+17
-1
És lògic que vulguin decidir què volen ser, tal com nosaltres farem aviat. L'Aran pot ser un estat similar a Andorra, si bé la seva cultura i llengua és l'occitana.
QU'ÈM ÇÒ QUI ÈM
ARANÉS, 30/10/2012 a les 13:40
+9
-8
L'Aran avui en dia és inviable econòmicament, i no m'agradarie haver de protituïr-nos com a paradís fiscal per ser-ho...
ei atau !
ARANÉS, 30/10/2012 a les 13:48
+15
-1
L'Aran també ens pronunciarem el 25-N, segons el que sorti i la participació s'haurà de fer la lectura...
El que majoritariament reclamen és un respecte a la nostra llengua i cultura gascona-occitana,no volem ser una comarca més del Pirineu, som un País....i volem una gran i forta autonomia dins d'un Estat Català, perque puguem ser un exemple i mirall positiu a la resta dels, primer Gascons, i després la resta d'Occitans que l'imperialista Estat Francès oprimeix. Esperem que el fracàs i caiguda de l'imperialisme espanyol sigui el camí per l'alliberament de totes les altres Nacions oprimides a Euròpa..
qu'ac volem !
ARANÉS, 30/10/2012 a les 13:52
+13
-2
Si un Estat Català respecta i protegeix la cultura i llengua aranesa, donant-li una gran autonomia, i els recursos per desenvolupar-la, no ens cal altra estructura juridico-política...
ua auta
ARANÉS, 30/10/2012 a les 13:55
+14
-2
L'estat espanyol l'únic que ha fet amb nosaltres és marginar.nos e ignorar-nos, com si no existíssim..
Aran
Toni de Mèxic, 30/10/2012 a les 13:55
+12
-1
Aran té dret a decidir. I això vol dir que poden quedar-se dins de Catalunya, fer-se independents o, alerta que no ho diu ningú, quedar-se dins Espanya.

Els espanyols sempre diuen "entonces, si sois independientes, el Valle de Aran también tiene derecho a su independencia", com per fotre. No seria d'estranyar que juguessin la carta d'Aran per fer una Catalunya més feble.

Amb el Tribunal Constitucional dient que donar tracte preferencial a l'aranès és anticonstitucional, ja veuríem si els aranesos se'n refien d'Espanya, però és obvi que tenen el dret a decidir. I això inclou un mínim de tres opcions: unir-se a la independència catalana, quedar-se a l'Espanya espanyola com a comunitat autònoma, o fer-se independents.

Altres possibilitats serien ser un estat lliure associat de Catalunya i/o Espanya, ser un principat d'un, dos o més estats, passar a formar part d'Aragó, fer-se francesa (que no respectarien els seus drets però passariem a ser part d'un estat del primer món)... D'opcions no en manquen.

El que està clar és que els polítics catalans han d'estar a l'alçada (ja sé que és demanar un impossible) i que el Parlament ha de reconèixer aquest dret ara mateix.
Atau qu'ei!
ARANÉS, 30/10/2012 a les 14:02
+8
-0
Molts Catalans del Principat teníu algunes confusions amb el tema Occità....El territori Occità fa 800 anys que el començaren a anexionar-lo a la corana francesa del nòrd, i aquests 500 anys més d'ocupació es noten molt...
Parlar del Principat de Calalunya seria més o menys equiparable de parlar de la Gascunya, paraula i territòri que es barreja massa sovint amb el d'Occitania tota, que és un territori molt extens...
I parlar d'Occitània, seria comparable més o menys que parlar dels Països Catalans...aquí també podríem parlar de Països Occitans...
germà
Miracomploren, 30/10/2012 a les 14:20
+6
-0
ARANÉS, 30/10/2012 a les 13:40
sols donem el parer sobre les vostres inquietuts, tant mateix ets completament lliure d'expressar-te tu i els aranesos.
//*//
L´unica alternativa
Anònim, 30/10/2012 a les 14:58
+9
-3
per preservar l'Aran, ara per ara, és fer el camí junts: federats amb Catalunya i amb tots els drets interns possibles.
A occitània no s'hi `poden integrar
Anònim, 30/10/2012 a les 14:59
+9
-2
perquè està invadida per França. Per resistir s'han d´aliar amb Catalunya.
viva l´independencia
Anònim, 30/10/2012 a les 16:44
+4
-2
Potse com Andorra.
Evidència
Anònim, 30/10/2012 a les 17:37
+5
-0
Un estat Aranès o l'únic federalisme que hi haurà a tota la península; la del Principat i l'Aran, amb tots els drets del món civilitzat i democràtic, i no se'ls hi prohibirà parlar en occità a les institucions Europees, i al món
espanyolistes potencials
Vasador, 30/10/2012 a les 18:52
+4
-1
L'Aran també reclama el seu «dret de decidir».....d´anar cap a Espanya.
Partim d'una bona base...
Sèrgi, 30/10/2012 a les 19:46
+4
-2
Si Catalunya vol ser coherent amb aquesta part de la nació gascona, l'Aran hauria de decidir, en referèndum si vol seguir formar part d'Espanha o declarar-se independent (de tots).

Posteriorment, Aran hauria de tenir la possibilitat de negociar amb Catalunya una confederació: Catalunya i Aran / Aran e Catalonha, en la que la sobirania residís única i exclusivament en els aranesos.

Tanmateix, siguem realistes, hi ha molts residents a Era Val que se senten sols espanhols...

Adishatz a toti
Posats a fer.
Anònim, 30/10/2012 a les 20:34
+4
-13
Soc Barceloni, i una vegada tingem la independencia, vull que barcelonai areea metropolitana, tinguin mes a decidir que la resta de catalunya, com fa molts dies es parlaba, dos catalunyes Bcn una, i la resta l´altra, que no tenen res que veure, paguem mes impostos i mes cars a BCN que els de la resta de Catalunya...
Posats a fer també demano l´independencia del meu poble
Anònim, 30/10/2012 a les 23:26
+1
-7
Villarriba i Villabajo.
Visca l´Independencia no tenim perqué pagar als gobernans d´Barcelona.
Per Sèrgi, 30/10/2012 a les 19:46
Anònim, 31/10/2012 a les 08:40
+2
-2
Sergi, el que dius primer es imposible, no serà posible fer un referendum exclusiu a l'Aran per preguntar si segueixen o no a España, ja que la consulta serà ilegal per españa. El que si es podrà fer es un cop independents, preguntar al aran quin estatus volen, en cas de voler ser independents ells mateixos podrán anexionar-se a España, cosa que dubto molt, pero molt. Jo cre que voldran quedar-se a Catalunya amb una gran autonomia, o bé independents.
Per l'Anònim, 30/10/2012 a les 20:34 dir que dius tonteries, ja que l'Aran es una nació, i Barcelona no al contrari que catalunya si que ho es. Pero tranqui tot es una qüestio de democracia, si la teva tonteria l'aconsegueixes que guanyi unes aleccions pues endevant. Fisn aquell dia calla.
El problema de l'Aran són els seus polítics
Anònim, 31/10/2012 a les 12:47
+0
-2
Si han sortit l'Atlas del Catalanisme fa dos dies... ja poden sortir l'Atlas de l'Aranesisme...
Molt de cuentu del bo, també.

Les coses clares: volem ser independents, sense comèdia!
A Aragón no lo metais en ésto
Anònim, 01/11/2012 a les 16:45
+0
-5
A pesar de la fuerte relación histórica entre el valle de Aran Y Aragón (era un valle aragonés hasta la división provincial de principios del XIX) Aragón no tiene ningún afán en expandirse por otras tierras (a diferencia de los neocolonistas pancatalanistas).

Os dejo enlace hacia un artículo interesante acerca de una asesina en serie del siglo de Oro, aranesa y aragonesa según el cronista de la érpoca.
ARAN NON EI CATALONHA
Raquel, 22/01/2014 a les 22:55
+0
-1
ARAN esta okupada por la Generalitat de Catalonha, intervenida y okupada por los mossos de escadra un personal muy protector de los araneses y la tribu de inspectores de todo pelaje de CiU multando, gravando con impuestos abusivos y tasas a mansalva.

Aran tiene lengua propia, cultura propia ehistoria y derechos historicos, para ser dentro de la LEGALIDAD ser una autonomia igual que la que disfruta catalunya, ceuta y las restantes.

La Generalitat NUNCA ha respetao ni ha dejado autogobernarse a los araneses, los consideran una colonia de segunda clase?
Un ente curioso.

Para proteger la Identidad aranesa ARAN tiene que ser una Autonomia plena con competencias y capacidad normativa, la 18a. autonomia

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Un operari, protegit per la Guàrdia Civil, carrega obres traslladades a Sixena | ACN
Àlvar Llobet | 3 comentaris
01/01/1970
El trasllat de les obres del Museu de Lleida a l'Aragó intensifica les crítiques del sobiranisme a les formacions que van avalar l'aplicació de l'article 155, amb especial intensitat cap al PSC | Àngel Ros es converteix en diana dels manifestants per la complicitat dels socialistes amb PP i Ciutadans
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 23:28 L'independentisme, a les portes de la majoria absoluta segons una enquesta sobre el 21-D. ERC guanyaria les eleccions amb 33 escons però la suma dels partits independentistes es quedaria amb 66 diputats, a dos de la majoria absoluta.
 22:22 PÒQUER DE CAMPANYA 11 de desembre: Dante Fachin es mulla, Domènech evoca, Rajoy avisa i Parlon ataca; per Ferran Casas. 
 21:53 Més de 200 persones rebutgen les maniobres de l'exèrcit espanyol a Tarragona. La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau ha manifestat "la nostra oposició als exèrcits, que mai no poden ser garantia de pau" i ha rebutjat "l'ús de les instal·lacions del territori com a base d'operacions o maniobres militars". La protesta ha acabat davant la Delegació de Defensa. 
 21:57 El litigi de Sixena alimenta l'enfrontament entre blocs camí del 21-D. Crònica de l'abast polític d'una jornada de tensió a Lleida, a càrrec d'Àlvar Llobet. El trasllat de les obres del Museu de Lleida a l'Aragó intensifica les crítiques del sobiranisme a les formacions que van avalar l'aplicació de l'article 155, amb especial intensitat cap al PSC.
 21:52 La Junta Electoral exigeix la retirada de la pancarta «Llibertat presos polítics» a Sabadell. Ho fan davant la denúncia de Ciutadans i PP. L'Ajuntament, de moment, no ha respost què farà.
 21:50 LA CARAVANA. L'aniversari de noces més trist de Joaquim Forn: el conseller d'Interior, empresonat a Estremera, celebrava aquest divendres els 25 anys de casa amb la seva dona, Laura. Per Oriol March.
 21:36 La CUP presenta al cinturó que Ciutadans és «el cavall de Troia de l''aznarisme'». L'exdiputat David Fernàndez demana que ningú es pensi que el partit d'Arrimadas és una formació d'esquerres. Informa Aida Morales des de l'Hospitalet de Llobregat. 
 21:28 Gabriel Rufián, a l'acte d'ERC a la Ràpita: "L'1 d'octubre aquí van entrar a sang i us van moldre a pals, recordeu-ho perquè el 21 de desembre els hem de moldre a vots", ha dit a un públic que, emocionat, ha tornar a omplir el pavelló que estava ple de gent votant el dia del referèndum fins que va irrompre la Guàrdia Civil.
 21:21 Iglesias aposta per un govern de «reconciliació» que inclogui independentistes. Ho expliquen Sara González i Jonathan Oca des de Tarragona.
 

El líder de Podem, Pablo Iglesias, al míting dels comuns a Tarragona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú
 21:16 Raül Romeva, a l'acte d'ERC a La Ràpita: "Avui fa una setmana que sortíem sis persones de la presó després d’un mes de captiveri, i havia de ser un dia de felicitat després d’un mes. Ja us podeu imaginar que no ha estat fàcil. I no ho va ser, i malgrat que ens va fer una il·lusió enorme abraçar aquells que estimem, quatre pesones romanen tancades. Això va fer que quan vam sortir ens vam conjurar a sortir a guanyar". 
 21:01 Puigdemont alerta que hi haurà més empresonaments si guanya el bloc del 155. El president de la Generalitat, en un míting a Tortosa, assenyala que l'Estat vol privar de llibertat "tothom que passava per allà" en la maquinària del referèndum. Per Oriol March des de Tortosa.
 20:58 LA CARAVANA Ciutadans per terres càtares; la contracrònica de Pep Martí sobre la campanya de Ciutadans. 
 20:58 
 20:39 
 20:29 L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, escalfa la campanya i acusa Carles Puigdemont d'haver governat amb "tics de tirania". Parlon retreu que l'actuació del president català en moments com l'1-O deriva en insults homòfobs a Miquel Iceta i que a ella l'insultin amb un "xarnega de merda"; informa Jordi Bes.
 20:18 Eduard Pujol, portaveu de Junts per Catalunya, carrega amb molta duresa contra Miquel Iceta i Àngel Ros, del PSC, pel seu suport al 155 i pel trasllat de les obres de Sixena. La candidatura de Puigdemont calcula que té vots fronterers decisius amb els socialistes.
 20:19 
 20:18 
 20:14 Arrimadas va al feu d'Antoni Balmón amb els vots socialistes en el punt de mira, informa Pep Martí. 
 20:11 Mònica Sales, candidata per Tarragona i dirigent del PDECat a les Terres de l'Ebre, recorda que Joaquim Forn celebra aquest dilluns 25 anys de casats amb la seva dona i que, des de la presó, no l'ha pogut abraçar.
 20:11 El cap de llista dels "comuns", Xavier Domènech: "Necessitem un acord que permeti canviar Catalunya per canviar també Espanya i fer fora el PP" 
 

Xavier Domènech, al míting de Tarragona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:06 Comença el míting central d'ERC a les Terres de l'Ebre. Un miler de persones reben d'empeus el conseller Romeva amb el crit de "llibertat" omplint d'emoció el  pavelló firal de La Ràpita, on hi va haver la brutal càrrega policial el passat 1 d'octubre.
 20:06 El candidat a la presidència de la Generalitat per Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech, recorda que "nosaltres tenim la clau de la sortida d'aquest país, els blocs només bloquegen" i afegeix que "els oblidats tenen memòria" i que seran els que faran possible el canvi.
 20:04 Segons Parlon, governar amb "tics de tirania" provoca "un efecte en cadena" que provoca que un professor universitari de prestigi s'atreveixi a proferir insults homòfobs contra el candidat socialista al 21-D, Miquel Iceta, o que a ella mateixa que per ser filla de migrants li diguin "xarnega de merda".
 20:04 En el míting del PSC a Badalona, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha retret a Carles Puigdemont que hagi governat amb "tics de tirania", com quan va dir que s'havia d'interpel·lar els alcaldes que no volien cedir espais municipals per al referèndum de l'1-O, ja que llavors "tothom s'atreveix a actuar com un tirà".
 20:03 Domènech recrimina a Iceta, ja que va dir que els catalans havíem viscut per sobre de les nostres possibilitats i li ha etzibat que "no així Miquel, han robat per sobre de les nostres possibilitats". "Que no ens expliquin històries i que no ens diguin que no hi ha recursos".
 20:03  Domènech carrega contra Arrimadas per voler canviar l'escola pública i això és perquè no l'ha trepitjat mai" perquè "si ho hagués fet sabria que no se l'ataca, se la defensa".
 20:03 Xavier Domènech afirma que "la dinàmica de blocs en la que ens volen atrapar deixa fora a la gent i Catalunya s'ha de construir amb la gent, amb els seus anhels i no sense ells".
 19:56 
 19:51 Inés Arrimadas diu a Corrnellà que "Catalunya es tornarà a aixecar" i que el 21-D "és una oportunitat que no podem deixar escapar".
 19:52 Sáenz de Santamaría: «La factura econòmica del procés és molt profunda». La vicepresidenta del govern espanyol exigeix un executiu català "dins la llei" per no "cronificar" els "danys" en els sectors del turisme, el comerç i la restauració. No descarta tornar a aplicar el 155.
 19:45 Yolanda López, candidata de Catalunya en Comú Podem per Tarragona, carrega contra el projecte de Hard Rock -antic BCN World- i afirma que "no volem ser Las Vegas, volem ser Sillicon Valley".
 19:42 El secretari general de Podem tanca la seva intervenció demanant que no s'utlitzi el vot com una venjança i que es faci servir per canviar les coses. 
 19:41 Iglesias afirma que "les banderes no omplen la nevera" i, per aconseguir el vot dels indecisos, assegura que la candidatura dels "comuns" porta "fets i no promeses".
 19:35 Pablo Iglesias, assegura des de Tarragona que es impossible independitzar-se de Mariano Rajoy: "Cal fer fora Mariano Rajoy". Per això cal un govern compromès a fer-ho, i recorda que el PDECat va votar en contra d'una moció de censura contra el govern del PP.
 19:34 El portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, diu en el míting que el partit fa a Cornellà que "el nacionalisme ja ha perdut perquè s'ha acabat el silenci".
 19:33 
 19:33 Soraya Sáenz de Santamaría aposta per reimpulsar la marca Barcelona però considera "crucial" un canvi de govern a Catalunya "per tenir un interlocutor dins la llei que es preocupi per donar la volta a la situació econòmica".
 19:29 Pablo Iglesias intervé al míting de Catalunya en Comú Podem a Tarragona: "Hem dit moltes veritats incòmodes als monàrquics, els hem dit que utilitzen la repressió per tapar la seva corrupció".
 19:19 Ferran Bel, alcalde de Tortosa, al míting de Junts per Catalunya en aquesta ciutat: "La lectura que es farà la nit del 21-D a totes les cancelleries d'Europa es basarà en dues coses: el resultat de Puigdemont i el resultat del sobiranisme".
 19:15 
 19:14 La Junta Electoral desestima el recurs de Barcelona i manté la prohibició sobre la il·luminació groga. Insisteix que aquesta actuació té una "finalitat partidista" i que l'Ajuntament ha vulnerat el principi del respecte a la neutralitat política.
 19:13 El PP denuncia TV3 per l'especial sobre la manifestació de Brussel·les que mai va fer. Els populars consideren que la cobertura de la mobilització que va fer la cadena va ser contrària al que estableix la llei electoral.
 19:05 EL DIARI de CAMPANYA del 36 5 de febrer: Gil Robles defineix les eleccions com la batalla decisiva contra la revolució. El líder de la dreta espanyola crida a "esclafar la subversió" i començar una etapa de construcció nacional d'Espanya. Una nova entrega, en blanc i negre, del diari de campanya del 36 a càrrec de Pep Martí.
 18:11 Fachin i Castells participaran en actes de campanya d'ERC. L’ex-secretari general de Podem Catalunya serà dimarts al míting dels republicans al Casinet d'Hostafrancs de Barcelona mentre que l'exdiputada de CSQP serà aquest vespre a Sant Carles de la Ràpita. Tots dos havien estat en negociacions amb la CUP per incorporar-se a la seva llista de cara al 21-D, però no hi va haver prou temps per arribar a un acord.
 18:06 LA CARAVANA. David Fernández aixeca el to; el cupaire més mediàtic entra en acció. L'exdiputat de la CUP realitza un dels discursos més aclamats durant el míting central de campanya a Barcelona; La contracrònica d'Aida Morales.
 17:55 LA CARAVANA La «família política» de Comín també va ser a Brussel·les. Treballadors del departament de Salut van ser a la capital europea per donar suport al conseller i li van lliurar un emotiu escrit. Per Esteve Plantada.
 17:53 Cop de porta d'ERC i el PSC al tripartit de Domènech. Socialistes i republicans expliciten els vetos creuats i es neguen a governar junts com proposen els "comuns". Ho explica Sara González.
 17:48 L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero participarà en l'acte central de la campanya del PSC al 21-D, que el partit celebrarà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), al costat del Fòrum. Hi intervindran també Miquel Iceta, Pedro Sánchez, Josep Borrell, Eva Granados, Núria Marín i Jaume Collboni.
 17:33 El CDR de Cambrils denuncia que Correus no té sol·licituds per votar per correu i recorda que aquest dilluns s'acabava el període per poder demanar aquesta opció de vot de cara al 21-D. Fonts de l'oficina del municipi del Baix Camp han afirmat que s'han quedat sense però "quan faltava una hora per tancar" i han informat que n'han tramitat més de 500.
Entrades anteriors »
01/01/1970
ERC guanyaria amb 33 escons però la suma dels partits independentistes es quedaria amb 66 escons, a dos de la majoria absoluta
El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, durant un míting | Dani Gago / Catalunya en Comú
01/01/1970
Des del míting de El Vendrell, una bandera catalana acompanya el cap de llista dels "comuns" per alimentar el perfil de "presidenciable"
Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Mollerussa | Junts per Catalunya
01/01/1970
La candidatura de Carles Puigdemont emet abans dels mítings unes declaracions de Rafael Catalá sobre els ferits de la jornada del referèndum