Les esquerres sobiranistes de l'Estat s'alien per defensar els drets dels pobles a Europa

ERC, EH Bildu, el BNG i Ara Més oficialitzen la candidatura a les eleccions europees i fan un balanç positiu de la feina feta durant l'última legislatura al Parlament Europeu

Els dirigents dels partits que formaran part d'Ara Repúbliques a les eleccions europees
Els dirigents dels partits que formaran part d'Ara Repúbliques a les eleccions europees | ACN
28 de març del 2024
Actualitzat a la 13:05h
Aliança de les esquerres sobiranistes de l'Estat per concórrer a les eleccions europees del juny. ERC, EH Bildu, el BNG i Ara Més -la formació que agrupa Més Mallorca i Més Menorca i Ara Eivissa- han signat un acord aquest migdia per presentar-s'hi conjuntament. La signatura l'ha formalitzat el president d'ERC, Oriol Junqueras, el candidat d'EH Bildu, Pernando Barrena, el responsable de relacions internacionals del BNG, Rubén Cela, i el coordinador d'Ara Més, Mateu Mates.

Els detalls els ha donat l'eurodiputada i candidata d'ERC al Parlament Europeu, Diana Riba, ha dit que la candidatura vol "treballar per les nacions sense estat" i per "aconseguir l'estat propi". Sota el nom d'Ara Repúbliques, el mateix que l'any 2019, Riba ha destacat que el projecte és ara "més ambiciós", arran de la incorporació dels sobiranistes de les Illes, avançada per Nació. 

Per la seva banda, Oriol Junqueras ha destacat la importància d'Europa. "Ens hi juguem molt", ha assegurat. Per això, el líder d'ERC ha insistit que cal ser-hi "amb tota la força possible", tant des de Catalunya com d'arreu dels Països Catalans. Per això ha celebrat l'acord amb Ara Més, i també EH Bildu i BNG. "Són els nostres socis i aliats des de fa dècades", ha dit, i ha allargat la mà a continuar col·laborant per aconseguir tots els objectius de cada nació, també des d'Europa. Els tres primers llocs de la llista seran per ERC, Bildu i el BNG. 

Per part del BNG, Rubén Cela ha celebrat que s'hagi reeditat aquesta coalició. "És una coalició que va ser molt útil fa cinc anys, que va garantir un treball efectiu per als nostres pobles", ha afirmat. Cela ha admès que els contextos de cada nació és diferent, però que els partits que integren la coalició comparteixen valors i projecte. "Posarem el focus en la defensa de la democràcia, les llibertats i els drets col·lectius de les persones", ha dit. La candidata del BNG serà Ana Miranda.

El candidat d'EH Bildu, Pernando Barrena, també s'ha mostrat satisfet de l'acord. "No és una fórmula nova, perquè ja ho vam fer l'any 2019", ha dit, però ha celebrat la incorporació del sobiranisme de les Illes. Aquesta coalició portarà a Europa la col·laboració que també mantenen aquests partits a l'Estat. "Estem orgullosos d'haver fet avançar els drets socials i dels pobles", ha dit, i ha situat la propera legislatura europea com a "decisiva" per al futur del projecte comunitari. El partit defensarà l'autodeterminació al Parlament Europeu.

Mateu Mates s'ha mostrat satisfet d'haver-se integrat en aquesta coalició. "És una passa que no va en contra de ningú, sinó una passa decidida i ferma del sobiranisme illenc per afermar el nostre projecte polític", ha destacat. La llista tindrà el suport també d'altres formacions, però sense integrar-se formalment a la coalició. 
 

ERC fa balanç positiu a Europa

Riba ha fet balanç de la feina feta, amb la creació d'un espai de debat sobre l'autodeterminació i per treballar per resoldre els conflictes territorials. També han defensat l'oficialitat del català a Europa i la llengua davant dels atacs del nacionalisme espanyol. Així, també s'ha fet feina en l'àmbit de la lluita contra les violències masclistes i la protecció dels periodistes i activistes davant les "demandes mordassa" que posen els governs i les grans empreses. També s'ha impulsat una comissió sobre Pegasus, que va fer un informe que situa Espanya al mateix nivell que Hongria en l'ús d'aquestes tecnologies.

La candidata d'ERC ha tret pit del rebuig als tractats de lliure comerç, que afecten la pagesia, i ha criticat que Junts hi hagi votat en contra. També ha insistit que cal mantenir Europa com un espai "de drets i llibertat" davant l'auge de l'extrema dreta. "Ens hi juguem molt, fem que guanyi la il·lusió i l'esperança per sobre de l'odi i de la por", ha reblat.