El pla per «atraure» turistes a Nou Barris estranya el veïnat: «Vindran a veure la nostra misèria?»

La creació d'un laboratori d'art urbà a alguns dels barris amb les rendes més baixes de Barcelona agafa per sorpresa les associacions de veïns de la zona, sobretot per l'objectiu de "posicionar el districte" en "el circuit turístic de la ciutat"

Una imatge de Ciutat Meridiana
Una imatge de Ciutat Meridiana | Adrià Costa
01 d'abril del 2024
Actualitzat el 02 d'abril a les 11:16h
El preu és un milió d'euros. L'objectiu és atraure turistes a través de la producció d'art urbà. La zona és molt concreta: el pla menciona el barri de Torre Baró com a epicentre, però també la Trinitat Nova, Roquetes i Ciutat Meridiana. És a dir, Nou Barris. Aquestes són les bases del projecte que l'Ajuntament de Barcelona ha posat sobre la taula i del qual ja ha sortit la licitació pública. La proposta -finançada pels fons europeus Next Generation- ha agafat per sorpresa les associacions veïnals d'aquests barris, que no en tenien cap pista. Algunes veus consultades per Nació hi troben aspectes positius, però totes coincideixen a assenyalar la desinformació sobre el projecte i el recordatori que el seu barri té unes altres necessitats prioritàries.

El més contundent és Fili Bravo, portaveu de l'Associació de Veïns de Ciutat Meridiana, que es mostra incrèdul amb la iniciativa que ha d'arribar al barri on es concentren les rendes més baixes de la ciutat. "Qui vindrà aquí, al barri més pobre de Barcelona? I a què vindran? A veure la nostra misèria? No tenim monuments. Miraran els quatre dibuixos que ens facin, miraran l'aqüeducte i ja no tenim res més. Després els podem ensenyar els pisos que els bancs tenen abandonats per tot el barri perquè vegin on ha d'entrar la gent per viure quan no té sostre", planteja el referent veïnal de la zona.

El cert és que encara no hi ha cap concreció de com es desplegarà la proposta cultural. El que queda clar és que busca fer arribar visitants de fora de la ciutat a espais en què fins ara les maletes només es veuen en dia de mudança. Això es vol fer a través de l'art urbà, amb murals oberts a nous creadors que també serveixin per cridar l'atenció de la resta de barcelonins, defensa el consistori en les bases del concurs. Segons el document oficial, l'objectiu principal és "la creació d'espais en el territori on la presència d'obres artístiques de l'àmbit de l'art urbà faciliti l'atracció del turisme i doni a conèixer a la ciutadania espais i zones de la ciutat que no formen part dels circuits habituals".

En la mateixa línia, la proposta inclou "posicionar" el districte de Nou Barris al "circuit turístic de la ciutat de Barcelona, posant-lo en valor com un entorn urbà que promou les arts visuals contemporànies" i que també "ressignifiqui espais, carrers, façanes i edificis singulars". A més, també ha de servir per captar artistes internacionals.
 

Un pla de ciutat amb història recent

Aquesta realitat, ara ja en marxa, ve de l'anterior mandat. El govern municipal -llavors compartit per comuns i socialistes- va rebre 41 milions de fons europeus per vincular-los a les polítiques turístiques. El llavors regidor de Turisme i ara també regidor de Nou Barris, Xavier Marcé (PSC), va defensar que servirien "administrar adequadament els fluxos turístics de la ciutat". Presentava la proposta de repartir els visitants per aquelles zones de la ciutat on encara no havien arribat. 

Entre aquestes inversions hi ha els 953.000 euros dedicats a la creació d'un laboratori d'art urbà a Nou Barris. La mesura no s'ha presentat oficialment ni en reunions internes amb el teixit de la zona, però. "Sent sincers, ens en vam assabentar alhora que qualsevol ciutadà, per la nota de premsa", diu Valeria Ortiz, presidenta de l'Associació de Veïns de Torre Baró, un altre dels barris de la zona nord del districte. Ara bé, en el seu cas fan un equilibri. D'una banda, des de l'entitat consideren que és "un projecte molt bonic que aportarà una imatge nova" i això els fa veure'l positiu. Ara bé, esperen que això tingui arrelament també entre els joves locals i adverteix de possibles externalitats. "Si això es projecta com a manera d'atraure el turisme, tots sabem que això encarirà el barri", exposa Ortiz.
 

Emergeixen inversions pendents

El que també assenyalen des de l'associació veïnal de Torre Baró -el que ha de ser l'epicentre del laboratori urbà- és la quantitat de gairebé un milió d'euros abocada a un projecte de promoció cultural i turística. "Ens sorprèn la facilitat amb la qual es parla d'aquests diners, quan en el nostre barri hi ha tantes carències a nivell d'urbanisme i de mobilitat, i ens aniria de meravella aquesta injecció de diners", planteja Valeria Ortiz, des d'un barri on s'acumulen els casos de precarietat. L'any 2022, segons les dades municipals, només un de cada quatre veïns de Torre Baró tenia un comptador de llum propi. 

El president de l'Associació de Veïns de Trinitat Nova, Antonio Trenas, aprofundeix en les indignacions. "No s'ha rebut cap mena d'informació al respecte i ens ho trobem ara", apunta. En el seu cas, es mostra més recelós del projecte. "Si no tenim gairebé res per a nosaltres, al barri, com hem d'atraure gent de fora", es planteja, abans de posar l'accent en deutes històrics de l'administració, com les tres dècades que fa que esperen tenir un poliesportiu amb piscina. L'entitat veïnal "està més per millorar el barri que per portar turisme", resumeix.

Mentrestant, a Ciutat Meridiana proposen un índex de prioritats diferent, allunyat dels plans de promoció cultural i turística. "Els nostres problemes més grans són l'habitatge, l'atur i la misèria", recorda Fili Bravo, qui sovint s'ha de trobar mobilitzant veïns per plantar-se a les portes d'edificis del barri per intentar aturar un desnonament. De fons, a més, assenyala el mateix greuge compartit entre totes les entitats. "Hi ha una desconnexió total amb l'Ajuntament, no sabem d'on surt ni què pretén, la idea", resol. Al seu torn, des de l'associació veïnal de Roquetes han preferit no valorar un pla del qual encara no tenen cap detall.