El doble front judicial posa Rubiales contra les cordes

L'expresident de la RFEF veu des de República Dominicana com la Fiscalia li demana dos anys i mig de presó pel petó no consentit a Jennifer Hermoso mentre vol detenir-lo per corrupció

Luis Rubiales, a la sortida de l'Audiència Nacional després de declarar pel petó no consentit
Luis Rubiales, a la sortida de l'Audiència Nacional després de declarar pel petó no consentit | A. Pérez Meca / Europa Press
27 de març del 2024
Actualitzat a les 20:45h
Luis Rubiales podria estar llegint des d'una platja paradisíaca de RepúblicaDominicana que la Fiscalia li demana dos anys i mig de presó pel petó no consentit a Jennifer Hermoso. Des de la sorra del país caribenc també es va assabentar que el mateix ministeri fiscal ha ordenat la seva detenció per corrupció quan estava al capdavant de la Federació Espanyola de Futbol.

La realitat comença a imposar-se i mostra que la gestió personal i professional de Rubiales és ja una de les pitjors que s'han vist en un òrgan de poder a l'Estat. Qui fou màxim dirigent del futbol espanyol es troba ara escanyat per dos fronts judicials ben diferents, però que posen en evidència la magnitud del personatge. El masclisme desacomplexat i els tripijocs amb la dictadura saudita encaminen la via judicial.
 

El petó no consentit, a l'espera de judici

La primera causa que haurà d'afrontar Rubiales serà per la seva actuació durant la celebració del Mundial, en referència al petó no consentit, però també per les pressions posteriors que va denunciar Hermoso i el seu entorn. L'Audiència Nacional haurà d'establir una data per al judici en els pròxims mesos després que el jutge conclogués que el petó "no va ser consentit" i que va ser una "iniciativa unilateral i per sorpresa" de Rubiales.

Aquest dimecres el ministeri fiscal li ha demanat un any de presó per un delicte d'agressió sexual i un any i sis mesos per un delicte de coaccions. Aquesta última condemna també és la que hauran d'afrontar Jorge Vilda, exseleccionador espanyol; Albert Luque, director de futbol de la RFEF; i Rubén Rivera, responsable de màrqueting del mateix òrgan. La Fiscalia demana que cadascú pagui 50.000 euros d'indemnització a Hermoso.

Més enllà de les peticions de penes, l'escrit d'acusació relata la "situació de fustigació" que va viure Hermoso, promoguda per Rubiales i de la mà dels altres tres implicats. Pressions a l'avió de tornada cap a Espanya, coaccions durant la celebració de les jugadores a Eivissa i missatges incisius per WhatsApp són alguns dels fets que recull la Fiscalia a partir de testimonis de les futbolistes i de l'entorn d'Hermoso.
 

Corrupció a Sevilla i a l'Aràbia Saudita

L'altra front judicial que escanya Rubiales no és nou. Un jutge investiga des de 2022 una presumpta corrupció durant la seva presidència a la RFEF, però fins ara no s'havia accelerat el procés. La setmana passada la Guàrdia Civil va detenir set persones en diferents registres que també van incloure la seu de la Federació a Madrid. Els agents també van desplaçar-se a la casa de Rubiales a Granada per detenir-lo, però es trobava a República Dominicana.

Què s'investiga? Diversos contractes que podrien suposar corrupció en els negocis, administració deslleial i blanqueig de capitals. Alguns dels episodis sota el focus de la investigació són les obres a l'estadi de la Cartuja a Sevilla i la celebració de la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita. En aquesta última operació va mediar l'empresa Kosmos de Gerard Piqué, però per ara l'exfutbolista del Barça no consta entre els investigats.
 

Què hi fa a República Dominicana?

"Estic aquí per guanyar-me la vida" deia Rubiales davant informacions sorgides que volia obtenir la nacionalitatdominicana. L'expresident de la RFEF justificava així que es trobés a l'estranger coincidint amb l'operatiu de la Guàrdia Civil en què es trobava a la llista de detinguts, però diversos mitjans ja l'han trobat en una platja de Punta Cana en bona companyia. Independentment del que faci al Carib, cal recordar que la República Dominicana té tractat d'extradició amb Espanya, tot i que Rubiales ha mostrat la seva voluntat de posar-se a disposició dels tribunals.