Collboni perd la qüestió de confiança però anuncia que ampliarà el govern quan tingui pressupostos

Si els pròxims 30 dies no apareix una candidatura a nou alcalde que sumi el suport de la majoria del ple, una opció improbable en clima electoral, el govern socialista tindrà aprovats els primers comptes després d'un pacte amb ERC

Jaume Collboni, al ple extraordinari
Jaume Collboni, al ple extraordinari | Blanca Blay
27 de març del 2024
Actualitzat a les 12:18h
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha quedat derrotat en la qüestió de confiança que s'ha celebrat aquest dimecres al ple de l'Ajuntament de Barcelona. Només ha obtingut el suport d'ERC. Ara bé, el cop és relatiu, per al socialista. Ara s'activa un període de 30 dies en què qualsevol formació pot presentar un candidat a alcalde i si obté la majoria absoluta, l'executiu socialista desapareix. Però aquest escenari és el tot inimaginable, més encara en ple clima electoral per la convocatòria d'eleccions al Parlament de Catalunya. Així, el PSC s'encamina cap a uns primers pressupostos accidentats però segurs. Quan finalitzi aquest mes, i ja amb els comptes aprovats, Collboni ja té clar el camí marcat: "El proper pas que donarem serà justament l'ampliació del govern municipal". No és la primera vegada que ho diu, ja que abans també anunciat que el pressupost i l'ampliació de l'executiu anirien de la mà, però és significatiu que hagi recuperat la promesa el dia de la seva qüestió de confiança.

Malgrat la impossibilitat d'un pacte a curt termini, l'alcalde socialista ara s'encamina cap a la via més treballada fins al moment, un acord amb ERC que sumaria 15 regidors. "Hem arribat a un acord amb ERC perquè primer hem parlat de polítiques i després es parlarà de govern. Això no ha estat possible malauradament amb els altres grups, perquè l'ordre que se'ns posava a la negociació era un altre", ha reblat el batlle barceloní.

Durant el ple, el líder de l'oposició, Xavier Trias, ha estat particularment contundent contra el cap de files socialista. Si bé ha recordat que tant ell -amb CiU- com Ada Colau -amb BComú- van passar per la via de la qüestió de confiança per aprovar un pressupost, també ha matisat que les seves situacions eren diferents. "Nosaltres havíem guanyar les eleccions", ha apuntat Trias. I ha insistit: "Vostè és el primer alcalde que presenta una qüestió de confiança sense haver guanyat les eleccions". També és "la primera vegada" que un govern recorre a aquest mecanisme extraordinari "durant el primer any de mandat". A banda, li ha retret que no hagi tingut voluntat negociadora real, ni tan sols amb els comuns i el PP, qui li van donar suport a la investidura. "No és que ells no hagin volgut, és que vostè no ha volgut això", ha reblat Xavier Trias, que també ha exposat que també el PSC s'hauria negat a pactar amb Junts un executiu conjunt.

En el seu torn, Colau ha assegurat que "és un secret a veus" que hi ha un pacte de govern tancat entre el PSC i ERC, però que ha quedat en suspens per la convocatòria electoral catalana. Com a resposta, el portaveu republicà Jordi Castellana ha reclamat que ningú parli per ERC i ha recordat que la seva formació política ha votat a favor de pressupostos tant de Trias, com de Colau, com de Collboni. Ara bé, la rèplica arribaria minuts més tard per part de la portaveu dels comuns, Janet Sanz, que assenyalava que la votació d'aquest dimecres ja no era sobre l'acord dels pressupostos sinó sobre la confiança en l'alcalde, i els republicans han tornat a votar a favor del líder socialista. Això, a la pràctica, confirma la proximitat entre el grup liderat per Elisenda Alamany i el de Jaume Collboni més enllà dels números de les partides pressupostàries.

Així, mentre Junts i comuns consideren que avui els socialistes han certificat un pacte públic de futur amb els republicans amb les declaracions i coincidències de vot que s'han vist al plenari, el grup municipal del PSC manté que el que hi ha és un "canvi de pantalla". Fins ara, es reconeixien converses sobre pressupostos, i ara ja es farà obertament també una conversa sobre l'executiu municipal, que actualment disposa únicament de 10 regidors. Aquesta versió, però, ja s'havia viscut a l'Ajuntament. El passat gener, el mateix Collboni defensava que les negociacions que tenia en marxa eren perquè "abans de la primavera" hi hagués "pressupost i govern". Finalment, va girar cua i va desvincular els dos tràmits. Ara, reprèn la idea de l'executiu, si bé la realitat política del país empeny aquesta possible entesa com a mínim fins a mitjans d'estiu.

Preguntats sobre si se senten descartats d'un possible pacte de govern, els comuns responen que això està en mans de l'alcalde socialista. Mentrestant, el PP s'ha mostrat decebut amb el rumb del govern municipal i ha reivindicat ser "l'únic grup" que no ha reclamat entrar a l'executiu per poder-hi col·laborar.
Arxivat a