«Molt» independentista i defensora de la salut pública: així és Laia Estrada

Ambientòloga de formació i filla de sindicalista, la candidata de la CUP el 12-M va ser regidora a l'Ajuntament de Tarragona, on va denunciar el cas Inipro, que esquitxava el PSC

La diputada de la CUP Laia Estrada.
La diputada de la CUP Laia Estrada. | Adrià Costa
27 de març del 2024
Actualitzat a la 13:49h

"Molt independentista. Però molt. I també molt defensora del seu territori". Els que coneixen Laia Estrada (Tarragona, 1982), no dubten a destacar-ne aquests elements. Però tot seguit també hi afegeixen a la llista la seva defensa ferma de la salut pública. Sobre aquesta qüestió va publicar, de fet, el llibre Sortim de l'UCI (Tigre de Paper), que desplega una proposta de treball per caminar cap a un model sanitari realment públic i al servei de la gent. Independència, territori i sanitat pública. Aquestes són les tres banderes que més defensa qui serà proclamada -si no hi ha cap imprevist- candidata de la CUP el 12-M aquest dimecres.

Estrada ha estat la guanyadora de les dues candidaturesque la formació anticapitalista ha sotmès a les bases després de la impossibilitat d'arribar a un acord. Ha obtingut 542 vots d'un total de 863. L'altra llista, que no ha guanyat, estava encapçalada per la santboiana Laure Vega, que finalment serà la número dos dels cupaires en la llista d'Estrada. La militància ha ratificat tant la llista de Barcelona com de la resta de províncies amb 656 vots a favor d'un total de 792 votants, és a dir, un 74,8%

Els partidaris d'Estrada defensaven que gaudeix de més popularitat que Vega, que en aquest cas és diputada des de fa ben poc, el desembre del 2023, en substitució de Dolors Sabater. També apunten que Estrada té un discurs més netament independentista que Vega, que posa més l'accent en la lluita popular. A l'últim CEO Estrada era una dels dos diputats de la CUP que apareixien com a líders reconeguts a Catalunya -també Xavier Pellicer- i va obtenir una valoració de 4,5 punts. La puntuació més alta la va registrar Jaume Asens, candidat dels comuns a les europees, amb un 5,5, i la més baixa l'ultra de Vox Ignacio Garriga, amb un 1,9.

Més enllà de les dades, la candidata de la CUP, llicenciada en Ciències Ambientals, és diputada al Parlament des de les eleccions del 14-F del 2021. Abans havia estat regidora a l'Ajuntament tarragoní, entre el 2015 i el 2021. En aquella etapa va destapar el cas de corrupció Inipro sobre presumptes irregularitats en la contractació de serveis públics amb fins partidistes, en el qual hi ha com a principal imputat l'exalcalde del PSC Fèlix Ballesteros.

La de l'ajuntament i el Parlament són les etapes de política institucional d'Estrada, però la seva vinculació amb la militància va començar molt abans. Filla del sindicalista José Estrada, de petita va créixer al barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau. I es va anar associant i participant en l'esquerra independentista. El 2008 militava a Endavant, el corrent més anticapitalista dels cupaires, i el 2012 s'afiliava a la CUP. També és sòcia del Casal Popular Sageta de Foc, Ràdio Terra i membre del grup de treball en defensa de la sanitat pública de Tarragona.

Va ser acusada de desordres públics per moure una tanca en la manifestació de Tarragona del 21 de desembre del 2018, en protesta contra la celebració del consell de ministres del govern espanyol a Catalunya, quan les ferides pel procés estaven ben obertes. El 13 de maig de 2021 el jutjat d'instrucció 6 de Tarragona dictà una ordre de cerca i captura contra ella per no haver comparegut fins a dues vegades a les citacions. El fet de ser aforada com a parlamentària va aturar la persecució i ara la causa està arxivada.

Pel que fa a la defensa del territori ha estat fiscalitzadora de l'explosió a Iqoxe, i en especial ha estat opositora constant del Hard Rock, el macrocasino que finalment va provocar l'avançament de les eleccions catalanes per la negativa de Pere Aragonès de rebutjar el projecte i el consegüent 'no' dels comuns als pressupostos. Durant els tres anys de legislatura ha gaudit de popularitat al Parlament, ocupant múltiples faristols que el partit ha convocat.

En l'etapa inicial de la legislatura es va absentar un temps per baixa de maternitat. Va ser quan va néixer en Blai, el seu fill, que tot i ser ben petit, ja ha començat a fer els seus passos d'activista, seguint l'estel de la mare. És així que ha assistit a manifestacions per la defensa de les condicions laborals per a les infermeres, o per donar suport a la causa Palestina. "Que la lluita pels nostres drets i l'activisme formi part de la seva quotidianitat és una forma d'educar", reflexiona Estrada sobre el menut. A tots dos se'ls gira feina.