La desigualtat de sous entre les residències de gent gran aviva la indignació dels cuidadors

Els treballadors del sector concertat i privat denuncien que cobren "un 40%" menys que els professionals que fan la mateixa feina que ells al sector públic, i que això afavoreix l'absentisme laboral

Una residència de gent gran, en imatge d'arxiu
Una residència de gent gran, en imatge d'arxiu | Europa Press
25 de març del 2024
Actualitzat a les 17:32h
Els treballadors del sector de les cures a residències de gent gran concertades o privades ho tenen cada vegada una mica pitjor. Les empreses no sembla que tinguin capacitat d'apujar-los el sou de manera significativa, els pacients -amb unes esperances de vida més altes- tenen més necessitats i la Generalitat ha acabat abans d'hora una legislatura que podia ser clau per millorar les seves condicions laborals. Segons calcula el sector, hi ha una diferència del 40% del salari entre els empleats de les residències i centres de dia públics i els que treballen en centres concertats o privats. Mateixa feina, condicions desiguals, assenyalen. 

Per fer jornada completa, un gerocultor a l'àmbit privat pot cobrar un sou anual brut de 16.384 euros. És a dir, pràcticament el salari mínim interprofessional. En canvi, amb la mateixa tasca, un professional contractat en una residència pública arriba als 24.375 euros de sou base. Aquesta escletxa es reprodueix entre les aproximadament 40.000 persones que treballen en el sector dels geriàtrics al país, un 90% de les quals són dones. 

Davant aquesta realitat, empreses i part social s'han unit per reclamar més suport econòmic per part de l'administració. En concret, es reclamen 250 milions d'euros d'injecció pública per fer l'equiparació salarial. Això li demanen al nou Govern que irrompi a Catalunya, després de les eleccions al Parlament previstes el pròxim 12 de maig. "Patronals, sindicats i associacions de gent gran veiem amb gran preocupació com el salari mínim interprofessional està atrapant a determinats perfils tan necessaris com l’auxiliar de geriatria, el professional que té cura del dia a dia de les necessitats de les persones grans, una feina de gran valor, però d’escàs reconeixement social", exposa el manifest conjunt que s'ha fet públic aquest dimarts.

L'alternativa és una degradació progressiva de la situació laboral d'un sector clau i que això pugui tenir també un impacte en la població atesa. La gent gran cada vegada és més vulnerable i requereix més cures, han exposat en roda de premsa els diferents agents del sector. Alhora, les actuals condicions també fan que el 2023 hi hagi hagut un 11,63% d'absentisme laboral a les residències concertades i privades, tal com destaca l'Agència Catalana de Notícies (ACN). 

El comunicat conjunt el subscriuen l'Associació de Centres d’Atenció a la Dependència (ACAD), l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), la Unió – Associació d’Entitats Sanitàries i Socials  de la UGT, i la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR). Veuen que l'avançament electoral ha deixat "sense efecte" els compromisos adquirits amb el Govern, i ara queden a expenses del nou rumb que adopti el següent executiu català. Ara bé, insisteixen que l'equiparació salarial compta amb el suport de la llei de mesures del pressupost de la Generalitat del 2020, que ja posava el focus en la reducció de les desigualtats laborals en l'àmbit dels serveis socials.