Les bases de la CUP es decanten per Laia Estrada com a candidata pel 12-M

La diputada tarragonina guanya davant de la candidatura encapçalada per Laure Vega, que serà la número dos; Dani Cornellà encapçalarà la llista de Girona, Bernat Lavaquiol Lleida, i Sergi Saladié Tarragona

La diputada de la CUP Laia Estrada
La diputada de la CUP Laia Estrada | ACN
25 de març del 2024
Actualitzat el 26 de març a les 9:42h

La diputada tarragonina Laia Estrada serà la candidata de la CUP pel 12-M, segons ha pogut saber Nació. Així ho han decidit les bases del partit, després que en el procés de confecció de llistes no s'arribés a un acord i hagin concorregut dues candidatures, com va avançar aquest diari: la d'Estrada i la de la diputada santboiana Laure Vega. La militància ha votat telemàticament entre el migdia del diumenge i el del dilluns, i finalment s'ha decantat per Estrada. Aquest dimarts els anticapitalistes ratificaran -si no hi ha cap imprevist- la llista de la guanyadora i els candidats de la resta de demarcacions. La candidatura d'Estrada ha estat escollida amb 542 vots d'un total de 863.

Diputada de la CUP des de l'inici d'aquesta legislatura, Estrada havia estat abans regidora a l'Ajuntament tarragoní, entre el 2015 i el 2021. Forma part d'Endavant, el front més anticapitalista dintre de la CUP. Una de les principals lluites que ha abanderat des del Parlament ha estat contra el Hard Rock, però també la defensa dels serveis públics i en especial de l'àmbit de la salut. 

Els partidaris de la seva candidatura defensaven que la cupaire tarragonina compta amb més popularitat que Vega, i en destaquen la lluita contra el macrocasino de Salou. En el CEO del primer baròmetre del 2024 Estrada apareix com un dels dos diputats de la CUP més reconeguts, al costat de Xavier Pellicer. La valoració que li donen els enquestats és d'un 4,6.

El fet que Estrada hagi guanyat no suposarà, però, que Vega no concorri a les eleccions. De fet Vega, que també és d'Endavant i que ja va ser número dos en la llista de la CUP a les eleccions generals al costat d'Albert Botran, serà segona de la llista d'Estrada. També hi seran Pilar Castillejo (3), Xavier Pellicer (4) i David Caño (5).

A banda, a la llista s'incorporaran les persones que s'han presentat per la resta de demarcacions, que probablement ratificaran les bases durant aquest dimarts. Per Girona, són Dani CornellàMontserrat Vinyets i Ignasi Sabater. La llista de Lleida la liderarà el portaveu de Stop Jocs Olímpics d'Hivern i regidor de la CUP a la Seu d'Urgell, Bernat Lavaquiol. Com a número dos Mercè Cortina, i com a tres, Miquel Nadal. A Tarragona, el cap de llista serà Sergi Saladié, acompanyat d'Eloi Redon i Ortésia Cabrera.

Un procés "sagnant"

El procés de confecció de llistes no ha estat exempt de polèmica. Una vegada més, però aquesta amb més intensitat -descrita per dirigents cupaires fins i com a "sagnant"- ha existit una disputa per les quotes de poder entre corrents interns de la CUP. Tant Estrada com Vega són del corrent d'Endavant. Entre els tres primers llocs, Poble Lliure reclamava presència, com és habitual en les llistes cupaires.

Un dels noms que s'havien posat damunt la taula per representar aquesta facció ha estat el de Guillem Fuster. Però ha estat vetat entre altres motius, segons fonts coneixedores, per haver format part -fins l'1 de març del 2024- del govern del Consell de la República presidit per Carles Puigdemont. Fuster, fins fa poc portaveu de la formació hereva de l’MDT, era fins fa unes setmanes membre del “govern” del Consell. Finalment, el nom que es va consensuar després de múltiples negociacions va ser el de Castillejo.