Detinguts tots els autors materials de l'atemptat en un auditori a Moscou amb 137 morts

Les autoritats localitzen el cotxe amb què els responsables del que ja és el pitjor atac en dues dècades a Rússia haurien fugit, on hi han trobat passaports del Tadjikistan

Un cartell ja recorda aquest dissabte les víctimes de l'atemptat als afores de Moscou
Un cartell ja recorda aquest dissabte les víctimes de l'atemptat als afores de Moscou | Guo Feizhou / Europa Press
23 de març del 2024
Actualitzat el 25 de març a les 9:19h
El Servei Federal de Seguretat de Rússia (FSB) ha anunciat la detenció de tots els autors materials d'haver perpetrat l'atemptat d'aquest divendres a la sala de concerts Crocus City Hall, que deixa ara com ara més de 137 morts i 145 ferits, en la seva majoria en estat moderat. El director del FSB, Alexander Bortnikov, ha informat dels arrestos al president de Rússia, Vladímir Putin, d'acord amb un comunicat recollit per la cadena russa RBC. 

La policia ha interceptat el vehicle dels autors del mortífer atac a l'altura de la localitat de Jatsun, a la regió de Briansk, a uns 340 quilòmetres al sud-oest de Moscou. El cotxe és un Renault de color blanc i coincideix amb les descripcions que havien rebut les autoritats sobre el vehicle que havia fugit del lloc de l'atemptat. Al seu interior, els agents han trobat una pistola, un carregador per a un fusell d'assalt i passaports de Tadjikistan, segons recull l'agència russa TASS.

Immediatament després de l'anunci el Ministeri d'Exteriors tadjik ha indicat que encara "no ha rebut confirmació de les autoritats russes" sobre la nacionalitat dels presumptes terroristes i ha demanat a l'opinió pública que esperi la verificació oficial de la seva identitat, segons un comunicat publicat a Telegram. "Cal tenir en compte que la difusió d'informació no verificada i poc fiable pot perjudicar els ciutadans de Tadjikistan que es troben actualment fora del país", rebla el govern tadjik.

L'atemptat, el pitjor que pateix Rússia en dues dècades, ha provocat l'incendi d'un terç del Crocus City Hall, on unes 200 persones havien quedat atrapades inicialment, tot i que els agents de les forces especials de la Guàrdia Nacional amb l'ajuda dels Bombers han aconseguit evacuar-les. De moment, el que se sap del cert és que l'Estat Islàmic ha reivindicat els fets com un acte terrorista a través del seu canal de Telegram, on ha explicat que anava dirigit a una reunió de cristians
 

La sala de concerts atacada als afores de Moscou Foto: Europa Press


Tot, després que diversos individus hagin entrat a la sala de concerts amb vestits de camuflatge i amb metralladores per tot seguit fer nombroses ràfegues de trets contra població civil indefensa. Ja està en marxa una investigació per esclarir tots els detalls de l'atemptat terrorista. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assegurat que Putin rep "constantment informació" actualitzada sobre l'avanç de les indagacions i les operacions de seguretat. La Direcció Principal de Recerca russa ja ha obert una causa penal per l'atac.

La portaveu del Ministeri d'Afers exteriors, Maria Zajarova, ha informat durant una entrevista per a Rossiya24 que els diplomàtics russos a l'ONU proposaran que s'abordi l'ocorregut durant una reunió del Consell de Seguretat per "obtenir de la majoria mundial, i de l'organització internacional més gran, la condemna d'aquestes accions". Per la seva banda, l'Agència Federal de Transport Aeri ha donat a conèixer que els quatre principals aeroports de Moscou han reforçat les mesures de seguretat amb un control més exhaustiu dels grups d'entrada, així com en tot el perímetre de les instal·lacions.

Aquest succés es produeix només dues setmanes després que l'Ambaixada estatunidenca a Moscou advertís d'un risc "imminent" d'atac terrorista contra grans concentracions de persones a la capital russa, recomanant la seva ciutadania evitar aglomeracions. De fet, des de Washington s'ha pronunciat el portaveu de Seguretat Nacional, John Kirby, que ha traslladat el seu suport a les famílies de les víctimes. La portaveu de la diplomàcia russa ha recalcat que si les autoritats dels Estats Units compten amb informació sobre el succés, haurien de compartir-la immediatament amb el Kremlin.

Condemna dels Estats Units

El govern dels Estats Units ha repudiat aquest dissabte sense pal·liatius l'atemptat terrorista de divendres a Moscou. En un breu comunicat, el Departament d'Estat s'ha posicionat en contra de l'atac. "Els Estats Units condemna enèrgicament el letal atac terrorista d'ahir a Moscou", ha fet saber el Departament d'Estat en un text a la seva pàgina web. La cartera que dirigeix Antony Blinken envia les seves "més profundes condolences a les famílies i als afins dels assassinats i de tots els afectats per aquest atroç crim".