Puigdemont flirteja amb el seu retorn: «Podria ser present al debat d'investidura»

Jordi Turull afirma que el cap de cartell del partit serà "algú que porta la nació al cap i al cor, no que tingui vocació de governador civil"

Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. | ACN
13 de març del 2024
Actualitzat a les 20:23h
Jordi Turull, secretari general de Junts, ha apuntat, sense esmentar-lo explícitament, al nom de Carles Puigdemont com a candidat de Junts a les properes eleccions del 12 de maig, anunci fet avui pel president de la Generalitat. Poc després, ha estat el mateix Carles Puigdemont qui ha confirmat les paraules de Turull i ha assenyalat aquesta tarda que "amb el calendari a la mà, podria ser present en el debat d'investidura i em faria molta il·lusió ser al Parlament més de sis anys després de mantenir la presidència a l'exili malgrat el 155".

Carles Puigdemont ha afirmat que si la llei entra en vigor, passat el tràmit al Senat, serà probablement a finals de maig. "I, i com que està previst que, malgrat els efectius suspensius que puguin ocasionar el recurs al TC o als tribunals europeus, les mesures cautelars s'han d'aixecar, i aquestes mesures es diuen ordres de detenció", ha assegurat. 

Puigdemont no ha volgut concretar si això significa que serà candidat ("és prematur"). "El dia que prengui una decisió al respecte la comunicaré", ha dit. Puigdemont ha assenyalat que en el cas que fos així, això afectaria les seves previsions inicials, que eren les de ser candidat a les eleccions al Parlament Europeu. 

En la seva compareixença al Parlament, Turull ha assegurat que la decisió de convocar eleccions "és la constatació d'un fracàs del qual el president de la Generalitat estava avisat". Ha assenyalat que ja van avisar Aragonès que no es podia governar amb una minoria tan evident.

Turull ha assenyalat que Aragonès "es va comprometre a avançar cap a la independència i el que ha fet és desfer la unitat independentista". "Ha mostrat més complicitat a quedar bé amb el govern del PSOE que a teixir complicitats amb l'independentisme", ha considerat el secretari general de la formació. S'ha queixat del fet que Aragonès ha fet méscas aaltres forces polítiques que no pas a Junts, que el va investir.

Turull ha afirmat que s'han convocat eleccions per "càlcul electoral", com segons ell va succeir quan Junts va abandonar el Govern, "quan vam ser expulsats per un càlcul i ha acabat afeblint el poble de Catalunya". 

El secretari general de Junts ha apuntat a un càlcul sobre el calendari en funció de l'amnistia, però ha assegurat: "Que ningú es confongui, estem preparats, presentarem el millor candidat, algú que tingui la nació al cap i al cor, no algú que té vocació de governador civil o delegat del govern". Sense esmentar Carles Puigdemont, Turull ha considerat que "el candidat en qui pensem pot estar a Catalunya el dia de la investidura".