Mor a presó Aleksei Navalni, el principal opositor de Vladímir Putin

Empresonat a la regió de Iamalo-Nenets, ja va ser atacat el 2020 amb una substància verinosa

Aleksei Navalni, en una imatge d'arxiu
Aleksei Navalni, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Victor Rodrigo
16 de febrer del 2024
Actualitzat a les 19:34h
El principal opositor de Vladímir Putin a Rússia, Alexei Navalni, ha mort aquest divendres al centre penitenciari on estava empresonat. Era en una presó de la regió russa de Iamalo-Nenets. Considerat el líder de l'oposició del president rus, el 2020 ja va ser atacat amb una substància que diversos laboratoris estrangers van qualificar posteriorment d'agent nerviós. Navalni va ser tractat mèdicament a l'estranger, i en tornar a Rússia, el 2021, va ser enviat a la presó.

Segons explica l'agència de notícies russa RIA Novosti, Nalvani es va començar a trobar malament després de sortir a passejar en un permís penitenciari i de manera pràcticament immediata es va desplomar. Els metges van acabar certificant que havia perdut la vida. El passat desembre van fer saltar les alarmes tots els seus col·laboradors i advocats perquè no tenien contacte amb Nalvani des de feia temps.

El van acabar trobant en aquest centre penitenciari a Sibèria. Fins al mateix dia de Nadal no van localitzar-lo a 1.900 quilòmetres de Moscou. La justícia russa va condemnar l'opositor a 19 anys més de presó per suposat "extremisme" l'agost de l'any passat. Navalni ja estava empresonat i compleix una condemna d’onze anys per un delicte d'estafa a gran escala. Un tribunal el va tancar després que a principis de 2021 tornés a Moscou en recuperar-se d’un intent d’assassinat per enverinament.

Iúlia Navàlnaia, l’esposa de l’opositor rus, espera que el president rus, Vladímir Putin, i tots els seus col·laboradors acabin a la justícia internacional per les “atrocitats” comeses al seu país i contra el seu marit. Poc després que els serveis penitenciaris russos hagin informat de la mort de Navalni en una presó de Sibèria, la seva dona ha fet una breu compareixença des de la Conferència de Seguretat de Múnic aquest divendres al migdia. “Pagaràs pel que has fet al meu marit”, ha dit a Putin. Tanmateix, Navàlnaia no sap si “creure” que el seu home ha mort perquè desconfia del règim rus.

Occident assenyala Putin

Les reaccions internacionals no s'han fet esperar i tant l'OTAN -amb els Estats Units al capdavant- com la Unió Europea han acusat el Kremlin de ser "l'únic responsable" de la mort de Navalni. En aquest sentit, el secretari general de l'aliança militar occidental, Jens Stoltenberg, ha exigit explicacions a Rússia i ha demanat que "responguin de manera seriosa les preguntes que sorgeixen ara". Al seu torn, el president del Consell de la UE, Charles Michel, ha lamentat que Navalni hagi hagut de fer "el sacrifici definitiu" per defensar els seus ideals i ha assegurat que la lluita per la llibertat "no acaba mai".

A la península Ibèrica, el govern espanyol s'ha expressat en la línia de les organitzacions internacionals i ha interpel·lat el president rus, Vladímir Putin, perquè aclareixi “les circumstàncies” de la mort de Navalni durant el seu “injust” empresonament, segons ha assegurat el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares. El Govern no s'ha pronunciat, però sí que ho ha fet l'expresident i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont, ho ha descrit tot plegat com una “notícia terrible per la democràcia”. A parer seu, la mort de Navalni “mostra al món les debilitats del règim rus, que silencia i persegueix la dissidència política amb tots els mitjans”