La imparcialitat del jutge de Volhov, qüestionada per uns àudios contra Puigdemont i una entrevista a Alemanya

Joaquín Aguirre sosté que l'expresident és un "covard" i que va marxar a Brussel·les "en el maleter d'un cotxe", i esbomba detalls de la investigació en una entrevista a la televisió

L'exresponsable de relacions internacionals de CDC, Víctor Terradellas, acompanyat del seu advocat
L'exresponsable de relacions internacionals de CDC, Víctor Terradellas, acompanyat del seu advocat | ACN
01 de febrer del 2024
Actualitzat a les 10:50h
La imparcialitat del jutge Joaquín Aguirre està contra les cordes. El jutge que investiga la trama russa del procés, reactivada aquesta setmana poques hores abans del debat sobre l'amnistia al Congrés, va insultar Carles Puigdemont en seu judicial, durant un interrogatori a un dels investigats en l'operació Volhov, l'empresari Víctor Terradellas, tal com revelen uns àudios que ha difós El Món. Terradellas, com va avançar Nació, ultima la recusació del jutge, i Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont i Josep Alay, ja ha presentat un escrit exigint que s'aparti de la investigació.

En els àudios, Aguirre no només fa preguntes, sinó que també fa comentaris i opinions per refermar la seva tesi sobre els fets. Segons ell, Puigdemont és un "covard" i un "dèbil", dona per fet que va "entrar en pànic" i va marxar a Brussel·les "al maleter d'un cotxe", cosa que l'expresident sempre ha negat. També assegura que Catalunya necessitava "morts" per justificar que és una "nació oprimida". "Com que no podia passar per una nació oprimida amb nivell de vida alt i un parlament autonòmic, doncs necessitaven morts", argumenta.

En l'interrogatori, diu que la referència als 10.000 soldats russos i que Catalunya necessitava morts "no eren afirmacions gratuïtes". El jutge arriba a posar sobre la taula una surrealista "compra" d'Aragó per part de Catalunya amb diners del Kremlin. Més enllà dels àudios, l'altre element que posa en dubte la imparcialitat és l'entrevista que va donar a una televisió alemanya, en què esbomba detalls de la investigació de la trama russa del procés. Tot plegat ha indignat les defenses, especialment la d'Alay, que també apareix en la investigació pels suposats contactes amb persones properes al Kremlin.

Boye ha presentat aquest dijous un escrit al jutjat per exigir que el jutge s’aparti de la investigació. Entre els arguments que recull la defensa hi ha les paraules d’Aguirre contra Puigdemont. També aporta l’entrevista del jutge i demana al jutge que enviï una ordre europea d’investigació per tenir tots els detalls de quan i com es va enregistrar la conversa. Aguirre va reactivar la investigació pels contactes de l’entorn de Puigdemont amb ciutadans russos propers al Kremlin just aquest dilluns, amb l’amenaça del delicte de traïció que quedaria fora de l’amnistia.