La pastilla contra el tabac arribarà a les farmàcies d'aquí a tres mesos

Laboratoris Normon i el Ministeri de Sanitat negocien el preu de la versió genèrica del medicament supervendes Champix, ara que la patent ha expirat

Una dona fuma tabac
Una dona fuma tabac | Josep Lluís Escudero Pla
Nació
29 de gener del 2024
Actualitzat a les 19:38h
El 2006, Pfizer va sacsejar el mercat farmacèutic amb el llançament de Champix, un medicament a base de vareniclina que va revolucionar la lluita contra el tabaquisme. Des del 2021, però, uns problemes de fabricació van provocar que quedés fora del mercat. Si bé, "en dos o tres mesos, com a màxim a finals d'abril", segons el Ministeri de Sanitat, una nova versió genèrica de la mà dels Laboratoris Normon passarà a ocupar aquest buit amb el nom Vareniclina Normon, segons ha avançat El País aquest dilluns.

I és que la patent de Pfizer, que encara no ha pogut solucionar les incidències relacionades amb la contaminació de la vareniclina, ha expirat i només queda que fabricant i Ministeri acordin el preu a pagar per la sanitat pública. De fet, la pastilla ja té el vistiplau del Comitè de Medicaments d'Ús Humà de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS).

Durant aquest parèntesi sense vareniclina al mercat, les persones que volien deixar el tabac podien accedir a medicaments alternatius com el Todacitan i el Recigarum, que es basen en el principi actiu de la citisina, tot i que no ha demostrat la mateixa eficàcia. Concretament, la vareniclina administrada en comprimits per via oral triga tres mesos a alleugerir els símptomes d'ansietat i abstinència per la manca de tabac, alhora que disminueix els efectes gratificants del seu consum.

El percentatge de fumadors adults arreu del món ha baixat del 33% -una de cada tres persones- l’any 2000 al 20% -una de cada cinc- el 2022 arreu del món, segons el darrer estudi de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Si bé, les xifres són una mica més elevades a l'Estat, del 25%, i el tabaquisme continua sent un dels principals reptes de salut pública. Per això, el Ministeri de Sanitat ja finança els dos fàrmacs alternatius mencionats i ara incorporarà la Vareniclina Normon.