La Fiscalia obre la primera investigació contra les clavegueres per l'operació Catalunya

El ministeri fiscal vol esclarir les maniobres de la policia patriòtica contra l'exfiscal en cap Martín Rodríguez Sol, que podrien suposar un delicte de prevaricació i falsedat documental

22 de gener del 2024
Actualitzat a les 19:29h
L'exfiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, una de les víctimes de l'operació Catalunya
L'exfiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, una de les víctimes de l'operació Catalunya | ACN
La Fiscalia ha obert la primera investigació contra les clavegueres per l'operació Catalunya. Concretament, ha obert diligències preprocessals per mirar d'esclarir les maniobres de la policia patriòtica contra qui va ser fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, per les seves desavinences amb el govern de Mariano Rajoy i l'intent d'investigar les publicacions a El Mundo sobre comptes falsos de Jordi Pujol i Artur Mas a Suïssa i Liechtenstein.

Rodríguez Sol, situat en el sector conservador, va ser nomenat el juliol de 2012 i va dimitir menys d'un any després, el març de 2013. Les informacions aparegudes els darrers dies apunten que es van intentar trobar proves falses contra persones que no estaven implicades en el procés, com ara l'exfiscal en cap de Catalunya, de qui se'n destacaven els seus vincles amb Unió Democràtica de Catalunya

Segons investigacions periodístiques, el nom de Rodríguez Sol va aparèixer en un informe que la policia patriòtica va remetre a l'aleshores ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Segons l'escrit de Fiscalia, de sis pàgines, de tota la informació apareguda als mitjans se'n desprèn que la investigació contra l'exfiscal en cap no va ser comunicada a cap òrgan judicial -malgrat que era obligació fer-ho- ni tampoc al mateix ministeri fiscal, i perseguia "l'objectiu indissimulat de desacreditar l'aleshores màxima autoritat fiscal" a Catalunya.

"Tot això, per haver expressat la intenció d'investigar uns presumptes delictes comesos des del Ministeri de l'Interior contra alguns líders del moviment independentista català", apunta el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, encarregat d'assumir la carpeta.
 

Possibles delictes de prevaricació i falsedat

De confirmar-se totes les informacions aparegudes, és a dir, que la Policia va dur a terme una investigació prospectiva contra el fiscal Rodríguez Sol, la Fiscalia diu que es podria estar parlant d'un delicte contra la intimitat, un delicte de prevaricació administrativa i de falsedat documental. Ara com ara, queda clar que la investigació no es va comunicar a cap jutjat. El fiscal superior ha ordenat incorporar a l'expedient l'informe de la Unitat d'Assumptes Interns on apareix el nom de Rodríguez Sol, així com les investigacions periodístiques.

També ordena als responsables de la Policia Nacional -concretament a Luis Fernando Pascual Grasa, comissari general de la policia judicial de la Policia Nacional- que aclareixin si l'informe en qüestió és autèntic o és fals, i quins policies el van redactar. Si el document és veraç, el fiscal vol saber quines investigacions es van dur a terme i qui va ser l'encarregat de fer-les, i també a qui les van comunicar.