Grifols, enmig de la tempesta: què li passa a l'única empresa de l'Íbex que no va marxar el 2017

El fons voltor Gotham, amb una llarga història de controvèrsies, acusa la farmacèutica de manipular els seus comptes i provoca una caiguda espectacular de la companyia catalana en borsa

Thomas Glanzmann, a la junta d'accionistes de Grifols
Thomas Glanzmann, a la junta d'accionistes de Grifols | Miquel Vera / ACN
09 de gener del 2024
Actualitzat el 15 de gener a la 13:40h
La multinacional farmacèutica Grifols, una de les poques companyies catalanes de l'Íbex -i l'única que no va marxar després  del'1-O-, afronta una greu tempesta després que un informe delfons voltor Gotham City Research l'hagi acusat d'ocultar una part del seu deute. Grifols ho ha negat de manera rotunda, però part del mal ja estava fet: la companyia catalana ha protagonitzat una caiguda en borsa del 40%. La situació preocupa al món econòmic i també el Govern, que aquest dimarts ha indicat que segueix el cas des del primer moment perquè la companyia és "estratègica" per al país. El president Pere Aragonès hi està en contacte.

Segons Gotham, la farmacèutica utilitza societats com Scranton Enterprises BV, hòlding de la família Grífols -a través del qual ha fet operacions com la compra del Joventut de Badalona o bé Juvé i Camps, entre d'altres-, per tergiversar els seus comptes. La multinacional catalana ha afirmat que els seus comptes estan sotmesos a un seguit de controls exhaustius i als informes de l'auditora KPMG, que ha validat sempre la salut financera de la companyia. Quines són les claus que expliquen aquesta crisi? Ho expliquem amb l'anàlisi dels economistes Begoña Castro i Alfonso Fernández Pascual, experts financers del Col·legi d'Economistes (CEC).

 
Un endeutament anterior a la pandèmia

El sector farmacèutic sol recórrer a l'endeutament perquè la producció i comercialització d'un producte requereix llargs i costosos processos d'investigació. En el cas de Grífols, l'endeutament és antic. De fet, la farmacèutica disposa d'alts directius abocats a la gestió d'aquest deute. Alfonso Fernández, membre de la Comissió d'Economia Financera del CEC i professor de l'EAE Business School, explica que Grifols estava reduint el deute i s'anava reduint la ràtio entre endeutament i resultats. El 2023, l'empresa s'havia revaloritzat en un 40%. 

L'economista assenyala el cop que va suposar la crisi pandèmica, amb una reducció de l'obtenció de plasma i una caiguda de les vendes que va suposar declarar que el 2021 havia guanyat 182 milions, un 70% menys que l'any anterior. Fernández esmenta el recurs emprat per Grifols per ampliar els eu negoci: el palanquejament, l'endeutament per poder adquirir noves empreses, com va ser el cas de la companyia alemanya de plasma Biotest, precisament el mateix 2021.


Dubtes sobre la ràtio del deute

L'economista explica que la ràtio entre el deute i l'ebitda (un indicador de beneficis) sol estar en el 4,5. És a dir, es considera sostenible que el deute mai superi en 4,5 vegades l'ebitda. "En el cas de Grifols, la ràtio era de 6,7, uns 9.400 milions d'euros, segons afirmava la pròpia companyia. Segons Gotham, estava entre 10 i 13. Un abisme", radiografia. De fet, la farmacèutica havia fet passes importants cap a l'objectiu d'acostar-se a una ràtio 4, com va fer amb l'operació de vendre la seva participació del 20% a l'asiàtica Shanghái Raas.   


La comptabilitat i alguns precedents 

Per Begoña Castro, presidenta del Grup Assessor en Inversions Financeres del CEC, el cas respon al que és una polèmica habitual entorn els comptes de moltes companyies en què hi ha una matriu i unes subsidiàries. Castro recorda que situacions així es van plantejar en algunes companyies que van acabar malament: "És el cas de Gowex, a qui Gotham va acusar també de manipular els comptes. O de EIDF, l'estiu de l'any passat, que ha aconseguit malgrat això subsistir", assenyala.


Gotham i un possible conflicte d'interès

L'economista es mostra crítica amb la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que considera que hauria d'haver aturat la cotització davant una caiguda tan espectacular. I assenyala la sospita d'un conflicte d'interessos pel que fa a Gotham: "Es tracta d'un fons que fa inversions a curt, que vol dir que recorren a uns estris financers que no estan a l'abast delpetit accionista i els permeten guanyar diners quan baixen les accions. Aleshores, la temptació d'emprar dades malicioses hi és", destaca.

Daniel Yu i Cyrus de Weck, els dos fundadors de Gotham -que va prendre el nom de la ciutat de l'heroi del còmic Batman- arrosseguen un llarga trajectòria de controvèrsies. Amb alguns èxits, com la denúncia que van fer de les irregularitats de Gowex, han hagut d'afrontar plets judicials. El mateix Yu, un exanalista de Wall Street, va estar uns mesos a la presó abans de fundar el fons per identitat falsa i manipulació de comptabilitat, precisament.  


Molts canvis a la cúpula

El que és indiscutible és que Grifols arrossega problemes d'endeutament i que això l'ha dut a efectuar els darrers dos anys un seguit de canvis en el nucli del poder intern. El setembre del 2022, per primer cop en la història de la companyia, un membre de la dinastia fundadora, Víctor Grífols Roura, cedia la presidència a algú de fora de la família, Steven Mayer. Però només uns mesos més tard, al·legant qüestions personals i de salut, va renunciar i fou substituït per Thomas Glanzmann, directiu de la companyia des de feia anys. Fa només uns mesos, el patriarca, Grífols Roura, abandonava el consell d'administració.  


Una companyia estratègica per als EUA

El govern nord-americà, com el català, també creu que Grifols és una empresa "estratègica" Gràcies a Wikileaks se sap que, el 2009, la secretaria d'Estat dels EUA va esmentar la planta de Grifols a Parets del Vallès, on la companyia produeix immunoglobulina intravenosa, com una de les "infraestructures crítiques" a l'estat espanyol. Les altres eren l'estret de Gibraltar i el gasoducte que condueix el gas natural des d'Algèria. Grifols, productors d'hemoderivats que són clau en transfusions i emmagatzematge de sang, són considerats una peça estratègica per Washington, en tant que un dels tres grans productors globals.

Però la farmacèutica ha estat més coses. Va ser l'única companyia catalana de l'Íbex que no va marxar l'octubre del 2017. Víctor Grífols, el patriarca, va irritar el govern espanyol durant el procés quan va dir al president Artur Mas: "No afluixi". Val a dir que l'empresari va definir-se com "un referendumista, no independentista". En una entrevista va explicar que li agradaria per Catalunya un estatus com el de Califòrnia als EUA.

Grifols va néixer del treball d'una família de metges homeòpates que el 1909 van crear l'Institut Central d'Anàlisis Clíniques, Bacteriològiques i Químiques. Molt aviat van desenvolupar un sistema de transfusions indirectes que no requerien de la presència del donant. Aquest va ser l'inici del negoci, que durant la Guerra Civil van posar al servei de la causa republicana. Els anys 40 van crear el primer banc de sang privada de l'estat espanyol i van perfeccionar els sistemes d'obtenció de plasma sanguini, mentre establien aliances amb empreses nord-americanes. Això va suposar el seu gran salt cap als EUA, un n itinerari d'èxit que ara torna a estar a prova.  


El sistema, en entredit

Però, més enllà dels problemes d'endeutament, gestió o comptabilitat, el cas Grifols planteja un tema molt de fons i és la capacitat del sistema de supervisió financer. Perquè la sort de la companyia no es decidirà demà, que tornarà a ser un moment per a les especulacions. Però en un temps sabrem si el que diu Gotham és cert o no. Per Alfonso Fernández, fins que no es demostri que sigui cert, el que diu el fons "no val res". Begoña Castro aconsella a Grifols que faci públics tots els informes auditors. Ho sigui o no, hi haurà d'haver conseqüències. Si és cert, serà una hora greu per a l'empresa, però també per a tots els qui van supervisar-lo i no van detectar res anòmal. Si no és cert, quedarà clar que un fons voltor, fregant la legalitat, ha posat una gran companyia al caire del precipici. I això no hauria de quedar sense resposta.   
Arxivat a