Els docents confronten la missió d'europarlamentaris de dretes: «No volen entendre res de la immersió»

El sindicat majoritari de mestres i professors, USTEC, denuncia que la trobada amb representants del Parlament Europeu de formacions de dreta i extrema dreta està molt condicionada per una voluntat d'atacar el català

Iolanda Segura, portaveu del sindicat USTEC, aquest vespre
Iolanda Segura, portaveu del sindicat USTEC, aquest vespre | D.C.
18 de desembre del 2023
Actualitzat a les 20:23h
El sindicat majoritari de mestres i professors, USTEC, s'ha reunit amb un grup d'europarlamentaris de la dreta i l'extrema dreta que protagonitza una visita a Catalunya per "analitzar" la immersió lingüística, després que una petició de l'entitat Assemblea per l'Escola Bilingüe reclamés al Parlament Europeu una revisió del sistema lingüístic als centres catalans sis anys enrere. Ara, els polítics de diferents països que participen d'aquesta viatge oficial -tots ells de formacions de dreta o extrema dreta- han començat un camí de reunions amb diverses entitats. En aquest context, USTEC ha optat per confrontar les crítiques a la presència del català com a llengua vehicular en una reunió a la seu del Parlament Europeu. En ser preguntada per la trobada, la portaveu sindical Iolanda Segura ha assegurat que "no volen entendre res" al voltant del model de protecció del català a l'escola.

En aquest sentit, ha lamentat que només facin cas a "les famílies" que han portat el seu cas a la justícia per demanar el 25% del castellà i als "grups polítics" que han donat ales a aquesta realitat, com el PP. "Aquesta comissió no s'hauria d'estar produint", ha remarcat Segura, a més de considerar que els europarlamentaris "ja venien amb les conclusions" enllestides.

Un dels focus de la trobada ha estat l'informe PISA, que els representants europeus han intentat situar com un dels impactes negatius de la immersió lingüística. "Nosaltres hem presentat moltes dades per explicar que, ben aplicada, la immersió afavoreix els resultats en matèria lingüística tant de castellà com de català", ha explicat la portaveu d'USTEC. També ha matisat que PISA tindria relació "amb les polítiques del departament" i no amb l'elecció d'un model lingüístic o un altre.


Dades contra les crítiques al model lingüístic

Aquests arguments lliguen, a la vegada, amb els que intentaran exposar altres entitats en defensa del català que tenen audiència amb la comitiva d'europarlamentaris. En aquest sentit, des de la Fundació Bofill tenen previst fer entrega d'un informe que aplega dades per desmuntar les acusacions contra la immersió lingüística i retratar la realitat educativa. Algunes de les xifres que s'hi presentaran són els resultats de les proves de competències bàsiques -que es fan als alumnes de sisè de primària i de quart d'ESO- dels últims anys, que mostren que els estudiants obtenen millors resultats a les proves de llengua castellana que a les de català, en la majoria de casos.

En aquesta mateixa línia, es reivindicarà que en comparació amb altres territoris amb llengua pròpia -País Basc, Galícia, País Valencià i Balears- Catalunya és on s'aconsegueixen unes xifres més bones de fluïdesa en la llengua del territori (85%) entre la població menor de 20 anys. Amb això es conclou que el model de l'escola catalana és especialment eficient en la capacitació dels alumnes pel que fa a la llengua pròpia "sense perjudicar el domini del castellà", exposen des de la fundació especialitzada en analitzar polítiques educatives i d'equitat.


El domini de la dreta i l'extrema dreta

L'única europarlamentària de la comitiva que no forma part de formacions de dreta o extrema dreta és la representant d'ERC i membre del grup dels Verds, Diana Riba, ja que en conjunt s'ha considerat que el fons del viatge és un atac polític contra el català. La seva intenció és fer de testimoni per poder bastir lectures alternatives als relats conservadors. Al seu torn, cap diputat socialista del Parlament Europeu s'hi ha decidit a participar perquè ho consideren una "farsa". 

Al marge de Riba, els membres del viatge són Yana Toom (Renew Europe, Estònia) que és la presidenta de la delegació; Peter Jahr (PPE, Alemanya); Jaroslaw Dubte (PPE, Polònia); Kosma Zlotowski (ERC, Polònia); Virginie Joron (ANEU, França) i Maria Angela Danzi (NI, Itàlia). Aquests són els que formen part de la visita oficial. A més, com a acompanyants, hi ha la presidenta de la comissió de Peticions i europarlamentària del PP, Dolors Montserrat, els acompanyarà juntament amb altres europarlamentaris espanyols com ara Rosa Estaràs (PP),  Maite Pagazaurtundúa (Renew Europe), i Jorge Buxadé (ECR).