La guia Michelin fa brillar encara més Catalunya

El barceloní Disfrutar ascendeix a l'Olimp de la gastronomia amb tres estrelles i el Quirat i Suto s'estrenen amb una l'any que Espanya es divorcia de Portugal

Els guanyadors de les estrelles Michelin, al final de la gala
Els guanyadors de les estrelles Michelin, al final de la gala | Europa Press
28 de novembre del 2023
Actualitzat el 29 de novembre a les 10:38h
Barcelona ha estat l'escenari escollit per la guia Michelin per fer l'entrega de les noves estrelles en el primer any de la guia d'Espanya en solitari, després de "divorciar-se" del Portugal que l'ha acompanyat fins ara. Des d'aquest dimarts al vespre, 31 nous restaurants formen una nova constel·lació que ja brilla amb els seus companys veterans. Catalunya es manté com la regió de l'Estat amb més estrellats: amb el Quirat i Suto, que s'estrenen aquest 2024, ja en són 54.

El plat fort de la nit ha estat quan el barceloní Disfrutar ha rebut la notícia que ja forma part de l'Olimp de la gastronomia on només hi ha restaurants que ofereixen un "viatge especial al comensal, on la cuina s'eleva a la categoria d'art i els gourmet viatgen per tot el món per descobrir-los". Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas, el trio de xefs silenciosos cuinats a El Bulli, han aconseguit la tercera estrella Michelin per al seu projecte de l'Eixample nascut el 2014. La màxima categoria, però, ha guanyat un segon membre i ha aconseguit trencar de ple la maledicció dels tretze triestrellats: Paco Morales, del Noor cordovès, acompanya tota la resta.
 
Catalunya enguany no ha ampliat la llista de restaurants amb dues estrelles. De fet, l'Angle de Jordi Cruz n'ha perdut una. El Cinc Sentits, el Moments, l'Enoteca Paco Pérez -tots barcelonins-, Les Cols d'Olot, el Bo. Tic de Corçà i el Miramar de Llançà sí que conserven les seves dues estrelles Michelin almenys un any més. D'altra banda, només la Venta Moncalvillo de Daroca de Rioja ha aconseguit ascendir a la segona posició del podi. 

Michelin també premia, com ja és tradició al cuiner o cuinera jove revel·lació. I el guardó d'enguany s'ha quedat a casa. La cuinera Martina Puigvert, del restaurant Les Cols d'Olot, ha estat guardonada amb el premi Young Chef 2024 de la Guia Michelin. La jove xef ha pujat a l'escenari per recollir el guardó que ha dedicat als seus pares -Fina i Manel- per ensenyar-li la cruesa de la professió. Alhora, ha pensat amb Clara i Carlota, les seves germanes, part del projecte de Les Cols, que ha dit que consideren "una extensió de la seva família". A més, ha elogiat els grans cuiners del país per ser "referents" per a les noves generacions. Puigvert ha acabat el discurs amb un missatge de compromís: "Em comprometo a seguir cuidant de la manera més humil i simple aquesta professió i tot el que l'envolta". 
 

Més enllà de les estrelles

La guia Michelin ha aprofitat la gala d'aquest vespre per anar una mica més enllà de les estrelles i reconèixer tots els professionals del sector de la restauració. El primer, Josep Roca, del Celler de Can Roca, que ha rebut el premi a millor sommelier de la Guia Michelin 2024. Es tracta del primer any que la guia vermella incorpora aquest guardó que, com ha apuntat el propietari de Vila Viniteca, Quim Vila, que ha fet entrega del premi, reconeix la importància del vi a la gastronomia i el treball diari del sommelier i equip de sala en un restaurant. "El sommelier és la figura clau i imprescindible entre la vinya i el comensal que el pren al restaurant", ha assegurat. El mitjà dels tres germans gironins ha mencionat el seu equip al Celler i els seus germans en la celebració del premi, que ha dedicat al cap de cuina de Can Roca, Daniel Redondo, mort la setmana passada en un accident de trànsit.

El servei de sala també s'ha vist premiat. I el guardó també s'ha quedat a Catalunya, concretament a Barcelona. El cap de sala del restaurant Lasarte, Joan Carles Ibáñez, ha estat guardonat aquest dimarts amb el premi especial servei de sala de la Guia Michelin 2024, un premi que es va estrenar en l'edició passada. El professional ha agraït el guardó a la Guia Michelin per valorar la funció dels treballadors de la sala, als comensals, als seus mentors -entre els quals Fermí Puig i Ferran Adrià- i a Martín Berasategui, propietari del restaurant on treballa en l'actualitat.

Finalment, Michelin premia els restaurants que ofereixen una gastronomia sostenible amb l'Estrella Verda. "No hi ha una altra manera de fer cuina, els que ens dediquem a aquesta professió no ho podem fer sense cuidar el sentiment de la sostenibilitat", ha assegurat un dels onze nous guardonats, dos dels quals a Catalunya (L'Algadir del Delta, a Poblenou del Delta, i Emporium, a Castelló d'Empúries).