Puigdemont i Rovira, imputats per Tsunami Democràtic en la recta final de la investidura

La decisió de l'Audiència Nacional, que investiga per terrorisme les protestes de la sentència del procés, arriba en plenes negociacions sobre l'amnistia

Carles Puigdemont i Marta Rovira
Carles Puigdemont i Marta Rovira | Nació
06 de novembre del 2023
Actualitzat a les 17:14h
El jutge Manuel García-Castellón ha imputat aquest dilluns l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en la causa que investiga Tsunami Democràtic per terrorisme. Puigdemont es troba immers en la negociació amb el PSOE, que es troba en els instants decisius per saber si hi haurà un acord per investir Pedro Sánchez. Quan va néixer el Tsunami, l'expresident portava pràcticament dos anys a Bèlgica, on va arribar quan es va aplicar l'article 155. Fins ara, el seu protagonisme en la causa del Tsunami havia estat escàs, a diferència del que passava amb Rovira.

Puigdemont, la tardor del 2019, encara no havia accedit de ple dret a la plaça com a eurodiputat que s'havia guanyat als comicis d'aquell mes de maig, en els quals va obtenir un milió de vots a les urnes. Si el jutge vol investigar formalment Puigdemont haurà de demanar un suplicatori al Parlament Europeu, perquè el protegeix la immunitat com a eurodiputat. En aquest sentit, el jutge ofereix a Puigdemont comparèixer voluntàriament a declarar abans de demanar a l'Eurocambra que se li aixequi la immunitat.
 
Per la seva banda, Rovira, a l'exili des de 2018, apareixia en diverses parts del sumari del cas i la setmana passada va transcendir un informe de la Guàrdia Civil que la situava com a "coordinadora política" de l'organització que va impulsar les protestes contra la sentència del procés. La imputació de Rovira arriba en plena negociació de la llei d'amnistia, clau per a la investidura de Pedro Sánchez, i que hauria d'incloure també la causa per terrorisme de Tsunami Democràtic. És el risc d'aquesta causa el que va fer que Rovira no tornés a Catalunya després de la reforma del codi penal.

En la causa també hi estan investigats l'editor Oriol Soler, el cap de l'oficina de Puigdemont, Josep Alay, l'exdirigent d'ERC Xavier Vendrell, el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, el conseller d'Òmnium Cultural Oleguer Serra, i altres independentistes que suposadament estarien implicats en Tsunami Democràtic, com ara Marta Molina, Josep Campmajó, Jesús Rodríguez Selles i Jaume Cabaní. El jutge també cita a declarar com a testimoni el líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, per una suposada reunió a Ginebra en què es va parlar de Tsunami Democràtic, i també a la portaveu d'ERC, Marta Vilalta
 

Maniobra judicial en plena negociació

Es tracta d'un nou moviment de l'aparell judicial i policial espanyol quan es viu la recta final per la investidura del líder del PSOE. Si divendres la Guàrdia Civil va situar Rovira al capdavant de la coordinació del Tsunami -en aquell moment feia un any i mig que s'havia establert a Suïssa, des d'on ha continuat com a secretària general d'ERC-, aquest dilluns l'Audiència Nacional ha fet el pas d'imputar l'expresident, a qui la justícia espanyola no ha estat capaç d'extradir. Aquest dilluns hi ha prevista una reunió del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), convocada pel sector conservador, per pronunciar-se contra l'amnistia.