​La literatura amb més experiència

El Concurs de Relats Escrits per Gent Gran de la Fundació "la Caixa" arriba a la quinzena edició i s'obre al món dels pòdcast

Els guardonats del XV Concurs de Relats Escrits per Gent Gran
Els guardonats del XV Concurs de Relats Escrits per Gent Gran | Fundació la Caixa
Nació
06 de novembre del 2023
La literatura fomenta la imaginació i la creativitat. Llegir, però també escriure. I fer-ho quan tens més de 60 anys suposa poder compartir habilitats, coneixements i valors. En aquest context, el Concurs de Relats Escrits per Gent Gran organitzat per la Fundació "la Caixa" visibilitza la literatura amb més experiència. Un certamen que ha arribat a la quinzena edició i que per primera vegada s'ha obert al món dels pòdcast.
 

Més de 3.500 obres presentades

El Concurs de Relats Escrits per Gent Gran vol impulsar, segons els organitzadors, la participació i el paper actiu de la gent més gran de 60 anys en la societat fomentant l'hàbit de l'escriptura i la lectura, l'ús de la imaginació i el desenvolupament de la creativitat entre la gent gran.

A més, visibilitza una realitat que sovint no arriba als llibres ni als mitjans de comunicació. En aquest sentit, els relats escrits per gent gran són el reflex de les seves vides i del coneixement acumulat en anys d'experiències, i reflecteixen també la forma en què observen la nostra història i el nostre temps.
 

Acte de lliurament de Concurs de Relats Escrits per Gent Gran. Foto: Fundació la Caixa


L'edició d'aquest 2023 ha comptat amb més de 3.500 obres presentades: 2.416 relats, 1.062 microrelats i 74 pòdcasts. Els textos, que el jurat qualifica de gran qualitat literària, tracten en general temes com les relacions intergeneracionals, les famílies, les pors i les preocupacions, però també l'humor, l'empatia, la ironia, els records i el propòsit de vida, entre d'altres.

El certament, organitzat per la Fundació "la Caixa" juntament amb Radio Nacional de España (RNE) i amb la col·laboració de La Vanguardia, ha comptat amb la participació de més de 84.000 persones en els últims deu anys. La propera convocatòria està prevista per a la primavera del 2024.

 Descarrega aquí un recopilatori d'algunes de frases d'alguns dels guanyadors del certamen (pdf)
 Vols rebre informació de la següent edició del concurs? Inscriu-te aquí
 

Els guanyadors del XV Concurs de Relats Escrits

Amb motiu de la commemoració del seu quinzè aniversari, el certamen ha presentatdues novetats. N'és una la incorporació de la nova categoria de pòdcast, que pot abordar qualsevol gènere (entrevista, informatiu, ficció sonora o narrativa documental) i que va sorgir amb l'objectiu d'oferir un nou recurs actual. L'altra novetat és la publicació d'una guia d'escriptura creativa, elaborada per Luisa Fernández Miranda-Pérez, guanyadora precisament de la setena edició d'aquest concurs.

 Descarrega aquí la guia d'escriptura creativa (pdf)

La abuela, de Chelo Cameselle Cabaleiro, un relat sobre la màgia de les trobades familiars, ha estat el guanyador del XV Concurs de Relats Escrits per Gent Gran. En la categoria de microrelat, el primer premi ha correspost a Nota en la nevera, de Gaspar Marqués Gómez, i en l'estrenada categoria de pòdcast ha obtingut el reconeixement Yo sí tengo ganas, de Milagros Castellà Llorente, de 101 anys.
 

Categoria Relats

 

Categoria Microrelats

 

Categoria Pòdcast

 

Milagros Castellà Llorente, primera guanyadora en categoria pòdcast. Foto: Fundació la Caixa


A més dels primers premis concedits en les tres categories, s'han atorgat diversos accèssits entre els quals destaca El disparo, de José Ignacio Sagarzazu Alberdi (Barcelona), en microrelat. A més, altres tres autors catalans han quedat finalistes amb les seves obres: El escritor, de Glòria Vendrell Balaguer (Sant Boi de Llobregat), en relat; Desaparecida, de María Carmen Oliver Abadías (Girona), en microrelat; i Sinfonía del cuidador, d'Edgar Macías Sierra (Barcelona), en pòdcast.
 

Nous tallers de pòdcast i escriptura creativa

El programa de Gent Gran de la Fundació "la Caixa", amb més de 100 anys d'història, té com a objectiu abordar els nous reptes que es presenten en la vellesa. Actualment aposta per generar models basats en l'"heterogeneïtat" de la gent gran fomentant la seva participació activa i el seu rol en la societat, contribuint que portin a terme un projecte personal propi amb el qual gaudeixin d'una vida plena i fent visibles els seus interessos, necessitats i desitjos.

Només en el curs 2022-2023, fins a 81.424 persones grans de Catalunya han participat en les 6.602 activitats als centres que formen la xarxa de centres propis i en conveni amb l'administració catalana.

Entre l'oferta d'activitats destaca una àmplia oferta tallers presencials i tallers d'autoformació on line. Entre les novetats d'aquest curs n'hi ha de creació de pòdcast i també d'escriptura creativa, en la línia del Concurs de Relats Escrits per Gent Gran.

"L'augment de l'esperança de vida ens obre un ampli ventall de possibilitats després de la jubilació. Tenim el ferm compromís de situar la gent gran com a agents actius de la societat tenint en compte les seves singularitats i reivindicant les capacitats, habilitats i aptituds d'aquest col·lectiu clau. Per això, a través d'aquestes activitats i accions oferim recursos per donar resposta als múltiples i variats interessos d'aquest divers i heterogeni col·lectiu", destaca David Velasco, director del programa de Gent Gran de la Fundació "la Caixa".