El col·lectiu majoritari dels jutges rebutja l'amnistia i avisa que «serà el principi de la fi» de la democràcia

L'Associació Professional de la Magistratura (APM) considera que l'acord farà "volar pels aires les regles de la Constitució del 1978 i l'estat de dret"

Els jutges carreguen amb força contra l'amnistia
Els jutges carreguen amb força contra l'amnistia | Europa Press
Victor Rodrigo
02 de novembre del 2023
Actualitzat a la 13:29h
L'Associació Professional de la Magistratura (APM), entitat majoritària dels jutges espanyols, ha emès un contundent comunicat en el qual rebutja "de manera ferma" la futura llei d'amnistia que haurien segellat el PSOE i les formacions independentistes, en el marc de la investidura de Pedro Sánchez. Consideren que "té un objectiu molt clar, el d'anul·lar el poder judicial" i han advertit que suposa "el principi del fi" de la democràcia espanyola. 

Aquest comunicat se suma al pronunciament de vuit vocals del Consell General del Poder Judicial emès aquest dimecres, que van demanar al president interí, el conservador Vicente Guilarte, la celebració d'un ple extraordinari per mostrar el rebuig a la llei d'amnistia que beneficiaria els promotors i participants en el procés independentista entre 2012 i 2022.

"Es pretén fer un pas més i situar-nos al principi del final de la nostra democràcia. Trencar les regles de la Constitució del 1978 i volar pels aires l'estat de dret", ha criticat l'APM en un comunicat en què ha recordat que porta "molt de temps" alertant "sobre el greu deteriorament institucional i del mateix estat de dret".

L'associació de jutges, a més, ha alertat que aquesta "vulnera el principi d'igualtat en l'aplicació de les lleis en eximir de responsabilitat penal una classe de persones únicament sobre la base de la suposada motivació política de les seves actuacions". Això sí, no es pronuncien sobre la legitimitat de la llei encara que el PSOE "està pactant-la amb els màxims responsables dels delictes greus de l'1 d'octubre". "No ens correspon a nosaltres valorar l'ètica i els principis dels actors polítics, ni tan sols l'absència dels mateixos", deixen clar els jutges.