L'abast definitiu de l'amnistia impedeix (per ara) el pacte Puigdemont-PSOE

La reunió de la permanent de Junts a Brussel·les es tanca sense entesa amb els socialistes, i l'expresident ja no compareixerà aquest dijous; casos concrets per desjudicialitzar centren les converses entre els equips negociadors

Reunió de la permanent de Junts a Brussel·les.
Reunió de la permanent de Junts a Brussel·les. | ACN
02 de novembre del 2023
Actualitzat a les 18:11h
Després de rubricar un acord amb ERC que encarrila definitivament el suport dels republicans a la investidura de Pedro Sánchez, tots els focus han estat posats en Junts. Carles Puigdemont ha citat aquest dijous la cúpula del partit a Brussel·les per ultimar la decisió sobre la tria del líder del PSOE, decantada cap al vot afirmatiu però encara sense tancar-se perquè encara hi ha discrepàncies sobre l'abast definitiu de l'amnistia i sobre casos concrets de lawfare. En els propers dies -si hi ha acord- es desencadenarien tots els mecanismes interns, entre els quals una reunió del consell nacional i també la consulta a la militància, que ja estava prevista internament des de fa almenys una setmana i mitja. Si hi ha entesa, l'explicarà l'expresident de la Generalitat en persona. Aquest dijous ja no es pronunciarà en públic.

L'entesa entre el partit de Puigdemont i els socialistes es va acabar de desbloquejar a ulls de l'opinió pública amb el viatge que va fer Santos Cerdán, secretari d'organització del PSOE i negociador de la màxima confiança de Sánchez, a Brussel·les per reunir-se amb el líder a l'exili en una sala del Parlament Europeu presidida per una urna de l'1-O. La fotografia ja indicava que les negociacions avançaven "en la bona direcció", com van dir les dues formacions en comunicats posteriors. A la dreta li va enervar especialment que el PSOE es referís a Puigdemont com a "president". El reconeixement com a interlocutor vàlid és una de les condicions que havia posat el líder moral de Junts per començar a parlar amb els socialistes, i l'ha materialitzat.

Un dels conceptes que va posar en circulació el partit de l'expresident quan es va començar a negociar es basava en el "cobrar per avançat", que de moment no s'ha pogut posar en pràctica. En el cas de l'oficialitat del català a Europa, condició posada per triar Francina Armengol com a presidenta del Congrés dels Diputats, la votació en el marc del Consell de la Unió Europea encara no s'ha produït, i és molt probable que no sigui així fins l'any vinent. Pel que fa a l'amnistia, no està aprovada per la cambra baixa, i tot just ara arrencarà la tramitació. Un dels elements en els quals Junts ha posat més l'accent ha estat el mediador, una figura que condiciona com es configurarà la negociació sobre el conflicte entre Catalunya i l'Estat.

Un cop perfilat l'acord -en el qual el protagonisme absolut ha estat per a Puigdemont, acompanyat pel seu advocat Gonzalo Boye i pel secretari general de Junts, Jordi Turull, però no per la seva presidenta, Laura Borràs-, es planegen els mecanismes interns. La previsió és que la militància es pronunciï en una consulta, com sempre que s'han hagut de prendre decisions rellevants. En aquesta ocasió, l'executiva no ha estat informada de com avançaven les converses, i només la permanent -un òrgan restringit que funciona des de finals d'agost- s'ha citat fins avui amb Puigdemont. També hi ha previst un consell nacional extraordinari en el qual intervindrà el líder moral de la formació, que fa només un any va deixar la presidència del partit.

La trobada de Junts ha transcendit després que s'hagi fet públic que ERC i el PSOE han acordat el traspàs integral de Rodalies per fases. Aquesta era una de les demandes principals que feien els republicans durant la campanya de les eleccions del 23-J, i ara s'ha materialitzat. Una de les prioritats del president Pere Aragonès i del seu equip era que, més enllà de l'amnistia i poder parlar d'un referèndum, els republicans brandessin un avenç competencial concret. En aquest cas, Rodalies suposa una carpeta que afecta el dia a dia de la ciutadania, tenint en compte que en aquest 2023 els retards i les incidències han estat a l'ordre del dia en tot moment.