El Govern triplica els recursos per a l'audiovisual en català des del 2020

Aragonès i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, posen de manifest el creixement en plataformes globals i l'augment d'espectadors al cinema, que ja es troben en nivells anteriors a la pandèmia

Pere Aragonès i Natàlia Garriga, aquest divendres.
Pere Aragonès i Natàlia Garriga, aquest divendres. | Govern
27 d'octubre del 2023
Actualitzat a la 13:23h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat aquest dimarts al migdia el creixement dels recursos destinats a l'audiovisual en català des del 2020. Ho ha fet en una roda de premsa a la sala Torres Garcia de Palau acompanyat de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en la qual ha emmarcat la dinàmica ascendent de recursos per a l'audiovisual en la necessitat de fer créixer l'ús de la llengua. "El català no només ha de ser una llengua d'aprenentatge, sinó de comunicació", ha apuntat Aragonès. Si el 2020 es destinaven 9,9 milions d'euros a pel·lícules i sèries, aquest 2023 s'arribarà als 32,6 milions. "Aquest és un esforç titànic per revitalitzar la presència del català en el món audiovisual", ha remarcat Aragonès.

El dirigent d'ERC ha indicat que hi ha mesures estrella que s'han posat en marxa com el nou SX3, o bé d'altres que estan coent-se com la gran plataforma de continguts de la CCMA sota el nou paraigua del 3Cat. "No hem d'esperar que vinguin a buscar el nostre contingut, sinó anar on hi ha els formats audiovisuals", ha ressaltat Aragonès. El president ha indicat que s'han multiplcat per cinc els recursos destinats a pel·lícules, mentre que ara s'inverteix dotze vegades més en sèries que els últims anys. Aragonès també ha destacat la "bona predisposició" de les plataformes globals, com ara HBO, que incorporarà doblatges inèdits en pel·licules taquilleres com ara Dune, Elvis, The Batman, Wonder Woman i Matrix Ressurrections.

"Fer audiovisual en català ens visibilitza al món", ha assenyalat Garriga. Les plataformes, per ara, compten amb 3.000 àudios i 4.000 subtítols en la llengua del país. Aquestes xifres representen un increment de 1.833 àudios i 1.989 subtítols respecte del 2021. A banda, el cinema en català superarà per segona vegada consecutiva les xifres d'espectadors d'abans de la pandèmia. El 2022, per exemple, hi va haver el doble d'espectadors de pel·lícules en català -623.184- que l'any  2019, quan el nombre va ser de 309.793. El Govern considera especialment rellevant aquesta xifra, perquè des de la pandèmia han caigut un 40% l'assistència a les sales. L'any passat va ser bo per Alcarràs, Dragon Super Ball o bé Minions.