L'avís davant el pla de la UE contra l'abús infantil: «És com posar Pegasus a tota la població»

Especialistes i activistes pels drets digitals adverteixen que el reglament impulsat a la Unió Europea, encara pendent de la validació final, tindria un gran control de les comunicacions dels ciutadans i un fons "ultraconservador"

Un mòbil, durant la trobada amb experts i activistes digitals
Un mòbil, durant la trobada amb experts i activistes digitals | ACN (Laura Fíguls)
25 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 15:16h
Una iniciativa per protegir prevenir l'abús sexual infantil podria girar-se contra el conjunt de la població. Aquest és l'avís de Simona Levi, fundadora de la xarxa d'especialistes i activistes pels drets digitals Xnet. També forma part de la coalició Stop #ChatControl, que és el nom amb què es coneix el reglament que es prepara a la Unió Europea per prevenir els abusos a menors d'edat. "Per entendre'ns, tot i que la tecnologia és diferent, és com establir Pegasus a tota la població", ha resumit Levi, en declaracions recollides per l'Agència Catalana de Notícies. Feia referència a l'espionatge que el CNI va aplicar a diversos independentistes.

En el mateix sentit, la mateixa experta en tecnologia i comunicacions ha avisat en una trobada amb periodistes que el reglament Chat Control deixaria un "rastrejament automatitzat" de l'activitat digital de la ciutadania en mans d'empreses de serveis de comunicació. De fet, la mateixa Levi nega que el text tingui cap fons de prevenció dels abusos infantils i l'etiqueta com una eina "molt reaccionària" i "ultraconservadora". El control d'aquestes converses seria "el somni humit" de "tot poderós".

La posició de la portaveu d'aquests experts, organitzats a l'estat espanyol amb la plataforma Stop #ChatControl, demanen rebutjar la proposta i fer-ne una nova que se centri en l'abús sexual infantil "sense violar el conjunt de drets i llibertats digitals" dels habitants de la Unió Europea. 

En concret, la crida de Simona Levi busca les pessigolles al govern espanyol, que ostentant la presidència del Consell de la Unió Europea, voldria aprovar la iniciativa durant les pròximes setmanes. Segons l'activista digital, aquesta posició que atribueix a l'executiu de Pedro Sánchez s'alinearia amb governs "com el d'Hongria o Itàlia".

La representant de les crítiques al sistema Chat Control, que també ha rebut oposició dura a països com Alemanya, protesta davant la possibilitat que s'introdueixi "un escaneig preventiu" en mans de proveïdors de serveis de comunicació que no són "ni jutges ni experts en abús sexual infantil". I que serien grans empreses que conformarien un oligopoli. Igualment, en estudiar la redacció del reglament, els experts que censuren el contingut de la proposta conclouen que la regulació trepitjaria límits a la intimitat i altres drets ciutadans: "Imaginem-nos la fotografia d’un nen a la banyera per enviar-la a l’àvia. Això seria indicat com a pedofília".
Arxivat a