Guterres es manté en el càrrec tot i la pressió d'Israel perquè dimiteixi: «Mai he justificat l'atac de Hamàs»

El secretari general de l'ONU assegura que s'han tergiversat les seves paraules l'endemà que Palestina hagi registrat el dia més mortífer a la regió amb més de 700 morts en 24 hores

Un edifici destruït a Gaza
Un edifici destruït a Gaza | Europa Press
Victor Rodrigo / Maria Rabella / Marc Orts
25 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 22:03h
Foc creuat Antonio Guterres i les principals autoritats israelianes. El secretari general de les Nacions Unides continuarà en el càrrec tot i les pressions rebudes en les últimes hores per part dels homes del primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, perquè dimiteixi. Guterres s'ha confessat "impactat" per la "tergiversació" del discurs que va pronunciar dimarts davant el Consell de Seguretat de l'ONU.

El representant de l'organització ha subratllat que en cap moment "va justificar" els "actes de terrorisme" perpetrats per Hamàs el 7 d'octubre. "És fals. Vaig fer el contrari", ha dit aquest dimecres durant una breu declaració sense preguntes davant els mitjans de comunicació, en la qual ha citat alguns extractes del seu discurs per recordar que va condemnar les accions de Hamàs sense pal·liatius, incidint fins i tot en el fet que cap "greuge" històric podia servir com a eximent per a les massacres comeses.

L'ambaixador israelià a les Nacions Unides, Gilad Erdan, ha arribat a dir que "ha arribat el moment de donar una lliçó" a l'ONU i per aquest motiu ha avançat que negaran els visats als representants de l'organisme. Des de l'executiu israelià criticaven Guterres per haver reclamat un alto el foc immediat a la Franja Gaza i considerar que els atacs de Hamàs -que titlla de terribles- no poden justificar "el càstig col·lectiu al poble palestí".

Aquestes paraules han provocat molt malestar entre el govern de Netanyahu. Cohenha anunciat també que no es reuniria amb el secretari general de l'ONU. "Després de la massacre del 7 d'octubre no hi ha lloc per a una aproximació equilibrada. Hamàs ha de ser esborrada de la faç de la terra", ha indicat.

Aquestes declaracions arriben l'endemà que del dia més mortífer que ha viscut Gaza. L'Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA) ha revelat dades esfereïdores de víctimes mortals en la guerra que colpeja la Franja. Aquest dimarts ha estat el dia més mortífer des que va començar la guerra: 704 palestins morts, inclosos 305 nens, segons dades de l'OCHA. Xifres alarmants en només 24 hores. 

Arxivat a