Les bases del Consell insten Puigdemont a bloquejar la investidura amb una participació inferior al 5%

Un 75% dels socis que han votat demanen que els partits independentistes impedeixin la presidència de Pedro Sánchez

Carles Puigdemont, en un acte per l'aniversari de l'1-O
Carles Puigdemont, en un acte per l'aniversari de l'1-O | Adrià Costa
24 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 18:14h
Les bases del Consell de la República han votat a favor de demanar que Carles Puigdemont bloquegi la investidura de Pedro Sánchez. Amb una participació que no ha arribat al 5%, un 74,9% dels vots han estat favorables a l'opció que els partits independentistes impedeixin la presidència del líder del PSOE, que tot just aquest dimarts ha tancat un acord amb Sumar per reeditar el govern de coalició, i que en els propers dies haurà d'intensificar els contactes amb els independentistes.

La consulta, feta a petició d'un registrat, va començar dimarts passat i ha estat telemàtica. Malgrat això, només hi han participat 4.021 persones d'un cens de 90.484. Això és una participació inferior que a la darrera consulta, en què els socis van acceptar la proposta del "govern" de Puigdemont de dissoldre el "parlament" de l'entitat. 

En un comunicat, el Consell ha anunciat que el "govern" traslladarà els resultats a les direccions dels partits independentistes. Cap de les formacions, que tenen la clau de la investidura, se sent interpel·lada pels resultats d'aquesta consulta, tampoc Junts malgrat que Puigdemont presideix el Consell de la República i alhora lidera les negociacions de la formació amb els socialistes. En una entrevista a Aquí Catalunya, l'exconseller Lluís Puig, membre del "govern" del Consell, va dir que la consulta és "una enquesta" i que "pot passar" que l'entitat demani bloquejar i que Junts no en faci cas.

Sánchez necessita els vots dels independentistes per revalidar la Moncloa i les negociacions estan en marxa. L'acord, si acaba arribant, s'haurà de formalitzar abans del 27 de novembre, data límit abans de la convocatòria automàtica d'eleccions. Junts vol l'amnistia i un mediador que fiscalitzi el compliment dels acords, i "cobrar per avançat" per garantir que el PSOE compleix. ERC, per la seva banda, també vol l'amnistia, el traspàs de Rodalies i acabar amb el dèficit fiscal. Totes dues formacions volen avenços en l'exercici de l'autodeterminació.