Més permisos de paternitat i cap concessió a Catalunya: què han pactat el PSOE i Sumar?

Sánchez i Díaz acorden una bateria de propostes amb profund caràcter social però eviten entrar en les concrecions territorials, imprescindibles d'abordar per aconseguir el suport de l'independentisme en la investidura

Un pare amb un nadó.
Un pare amb un nadó. | Paula Jaume
Oriol March / Carme Rocamora
24 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 17:25h
El PSOE i Sumar ja s'han posat d'acord per establir les polítiques que haurien de marcar la legislatura de coalició durant els següents quatre anys. Ha estat aquest dimarts al migdia quan el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i la líder de Sumar, Yolanda Díaz, han segellat l'entesa, que no parla de repartiment ministerial, sinó de polítiques a impulsar, sempre que hi hagi investidura amb el suport imprescindible de l'independentisme. Moltes de les iniciatives són d'àmbit social, sent la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals la proposta més batallada per part de Sumar, però també l'ampliació del permís de paternitat i maternitat de 16 a 20 setmanes.

"L'únic sentit és millorar la vida de les persones. Serveix per fer-nos més iguals", ha reivindicat Díaz, la primera a parlar durant la presentació de l'acord. Ha subratllat que la seva formació fa "política útil" i que compleix amb els compromisos. Sánchez, que ha deixat a Díaz anunciar les propostes de caràcter més social, ha assegurat que l'acord de govern vol donar als espanyols "estabilitat, convivència i progrés a Espanya per als propers quatre anys". Durant la gairebé hora d'intervenció, els dos dirigents no han abordat qüestions sobre política territorial, ni han tingut paraules específiques per Catalunya o el País Basc. Al text, l'esment és mínim. Aquestes són algunes de les propostes que es recullen en les 48 pàgines que té el document, i que porta per nom 'Espanya avança', el mateix lema que el PSOE va utilitzar en campanya.
 

Catalunya

 
Pel que fa a l'estructura territorial, el PSOE i Sumar eviten qualsevol concessió a Catalunya a l'espera de què es negociï amb els partits independentistes. En aquest sentit, no hi ha cap referència a la taula de diàleg que es va impulsar en l'anterior legislatura. De tot el redactat no es desprèn cap singularització per a la Generalitat, una de les qüestions que el Govern està intentant falcar en la fase definitiva de la investidura. Tampoc hi ha cap referència al fet que la legislatura passada s'acordés sotmetre a votació els acords de la taula de diàleg. 
 

Finançament

 
"Impulsarem un nou model de finançament autonòmic que garanteixi els recursos necessaris perquè la ciutadania gaudeixi de serveis públics de qualitat. Un model basat en els principis d'equitat, solidaritat, autonomia financera, coresponsabilitat fiscal, suficiència financera i lleialtat institucional per garantir la igualtat d'accés de la ciutadania als serveis públics, i que corregeixi el infrafinançament de determinades comunitats autònomes", diu el text, que només especifica que la Generalitat valenciana i la resta de territoris infrafinançats vegin corregides les mancances a través dels pressupostos generals de l'Estat
 

Jornada laboral

 
La mesura estrella de l'acord es basa en què la jornada laboral passarà a ser de 37,5 hores en lloc de 40 hores setmanals. L'aplicació es produirà de forma "progressiva": 38.5 hores el 2024 i, finalment, les 37,5 a partir del 2025. A partir d'aquell moment es constituirà una taula amb els interlocutors socials que avaluï els resultats de la reducció i segueixi avançant en la disminució de la jornada legal tenint en compte les característiques dels diferents sectors d'activitat, l'evolució de la productivitat i les circumstàncies econòmiques.
 

Vols de menys de dues hores i mitja, reduïts


La coalició també es compromet a impulsar la reducció dels vols domèstics en aquelles rutes de menys de dues hores i mitja en les quals existeixi una alternativa ferroviària, excepte en casos de connexió amb aeroports que enllacin amb altres rutes internacionals. No s'especifica com es farà la reducció. Aquesta mesura anirà lligada amb el compromís d'impulsar el transport ferroviari assegurant la connectivitat en tot el territori.

En aquest àmbit, també s'incorpora l'ampliació del finançament i l'accelerament de l'execució del Corredor Mediterrani, "donant un especial impuls a la connexió Bobadilla-Algesires" també pel Corredor Atlàntic, i del Corredor Sagunt-Saragossa Bilbao, com a "eixos ferroviaris prioritaris per a la connexió ferroviària valenciana". 

Impostos a banca i energètiques


Amb l'inici de la guerra d'Ucraïna, el govern espanyol va aprovar impostos a la banca i energètiques. En l'acord es fixa el compromís de revisar els gravàmens amb l'objectiu de "readaptar-los" i mantenir-los un cop aspiri el període d'aplicació actual, perquè tots dos sectors continuïn "contribuint" a la justícia fiscal i al sosteniment de l'estat del benestar.

Bo social elèctric


En el marc de la lluita contra la pobresa energètica, l'acord inclou el reforç dels instruments de protecció dels consumidors vulnerables, a partir de la col·laboració dels agents competents en matèria de serveis socials i consum, i en sintonia amb les entitats socials perquè com a mínim es dupliquin el número de llars acollides al bo social elèctric. 


Habitatge


Les polítiques d'aquests últims quatre anys del govern de coalició progressista no han servit per parar el cop d'una desfermada crisi d'habitatge. En l'acord actual s'hi plasma el compromís per augmentar el parc públic d'habitatge per lloguer assequible a través d'una política d'inversió pública a mig i llarg termini, per elevar el seu pes fins al 20% del parc total d'habitatge, i donant prioritat als joves per a l'accés. El parc d'habitatge es constituïrà mitjançant mecanismes de compra i lloguer d'habitatges existents, amb habitatges de nova construcció, i mobilitzant l'habitatge buit. 

Paritat


L'acord inclou un dels anuncis que ja va fer Sánchez en la precampanya electoral: una llei de paritat perquè augmenti la representació femenina en empreses i institucions. Com funcjonaria aquesta llei i en què afectaria, segons el plantejament del PSOE? Les llistes cremallera que s'inclouran en la llei electoral haurien de blindar una "alternància total" entre homes i dones. En relació als consells d'administració, hi hauria d'haver un 40% de dones en la direcció de qualsevol empresa cotitzada o entitat d'interès públic amb més de 250 treballadors i 50 milions de volum de negoci anual

Llei mordassa


"Reformarem i derogarem aquells aspectes de la normativa vigent que limita els drets de reunió i llibertat d'expressió (la llei mordassa i el codi penal). En concret, garantirem l'exercici del dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica. Introduirem un sistema de sancions restauratives i reparadores, que contempli la capacitat econòmica dels sancionats", es compromet el text. La derogació de la llei mordassa és un compromís que el PSOE i Unides Podem no van complir en l'anterior legislatura.
 

Més recaptació

 
La reforma que planifica la futura coalició sosté que s'assolirà el 15% efectiu de tributació sobre el resultat comptable de les grans empreses a l'impost de societats en els termes acordats a nivell global i a la UE. També es compromet amb la millora de la progressivitat a l'IRPF, un tracte més igualitari de la tributació de les rendes del capital i del treball en aquest impost.



 

Acord de govern de coalició... by Naciodigital