Sánchez i Díaz es conjuren per consolidar l'agenda social: «Queda molt per fer»

En una compareixença conjunta sense cap referència a Catalunya ni als socis independentistes, claus perquè la nova coalició rebi el suport al Congrés, els líders del PSOE i Sumar aposten per continuar amb les reformes en marxa

Carme Rocamora / Oriol March
24 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 14:59h
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, aquest dimarts.
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, aquest dimarts. | Eduardo Parra / Europa Press
Després de la repetició electoral del 2019, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van necessitar només dos dies per posar-se d'acord a l'hora de bastir el primer govern de coalició a Espanya després de la restauració de la democràcia. En aquesta ocasió, ja amb Iglesias fora de la política, l'entesa ha trigat una mica més. Es va acabar de desbloquejar en una reunió entre Sánchez i Yolanda Díaz, líder de Sumar, celebrada ahir al vespre a la Moncloa, i s'ha rubricat aquest dimarts, quan queda un mes i tres dies perquè venci el termini per investir el líder del PSOE. Les dues formacions necessiten els vots de l'independentisme per tirar endavant el contingut del pacte, que inclou la reducció de la jornada laboral i més permisos de paternitat.

Sánchez ha assenyalat que la coalició progressista ha "retornat Espanya" allà on es "mereix" en l'àmbit internacional, i que ha acabat amb la corrupció. "Enmig de les pitjors calamitats, s'han aconseguit avenços impressionants en els últims quatre anys", ha destacat el president del govern espanyol en funcions, que ha remarcat que encara "queda molt per fer". "S'han revertit polítiques reaccionàries. Costa molt construir grans consensos. El que s'ha fet no és suficient", ha destacat el líder del PSOE. "Queden moltes injustícies per resoldre. Per això és el moment de formar un nou govern progressista", ha destacat el dirigent socialista, visiblement satisfet.

Al llarg de la compareixença, organitzada sense preguntes, ni Sánchez ni Díaz han fet cap referència a Catalunya, al model territorial o bé al nou model de finançament. S'han centrat exclusivament en les mesures socials -les ha anunciat totes la líder de Sumar-, sense cap pista d'aterratge per a les formacions independentistes en clau nacional. El govern espanyol, en tot cas, ja ha volgut deixar clar que qualsevol nou finançament serà "solidari".
 

Sumar treu pit de les mesures socials

Díaz ha posat de manifest que es guanyarà "temps per a la vida" amb les reducció de la jornada laboral, i ha remarcat la necessitat de tornar a apujar el salari mínim. "Ha arribat el moment de regular l'acomiadament. L'arreglarem en conformitat amb la legislació europea", ha indicat. També en clau comunitària, ha apostat perquè els vols curts no operin quan es puguin substituir pel transport per tren, i ha recalcat que els beneficis de les companyies energètiques serviran per abaratir la factura de la llum. Se'n beneficiaran fins a tres milions de llars, ha apuntat.

"Es tracta d'un acord amb el nostre país", ha assenyalat Díaz, que ha posat èmfasi en el fet que s'hagi rubricat l'entesa al Museu Reina Sofia. "Aquest acord serveix per servir. És per millorar la vida dels ciutadans. Serveix per fer política útil. La llibertat no és, com diuen alguns, viure en una jungla. Al contrari: és protegir la gent", ha asseverat la líder de Sumar, que ha tret pit dels ERTE que va impulsar durant la pandèmia com a ministra de Treball. "Espanya, a pesar del que diuen alguns, és un gran país", ha determinat la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, que ha indicat que es "retornan els esforços" a la ciutadania del país després del 23-J.

La dirigent de Sumar ha assenyalat que "posar-se d'acord no és fàcil", i ha constat l'existència de discrepàncies entre el seu equip i el del PSOE. "Amb la tenacitat que ens enllaça, us dono les gràcies", ha apuntat Díaz. Des de primera fila aplaudien Sánchez i també María Jesús Montero, una de les negociadores clau dels socialistes. "Governarem millor", s'ha compromès la vicepresidenta espanyola en funcions, que previsiblement repetiria en el càrrec.
 

Els detalls de l'acord

Què inclou l'acord? A banda de la reducció de la jornada laboral -cavall de batalla de Díaz en aquesta negociació- a 37 hores i mitja setmanals, l'entesa també inclou l'ampliació dels permisos de maternitat i de paternitat, l'augment del parc públic de lloguer, la universalització de l'educació entre els 0 i els 3 anys, una reforma fiscal perquè els bancs i les companyies energètiques "contribueixin a la despesa pública", i també la revisió a l'alça dels objectius contra el canvi climàtic. Es tracta d'iniciatives que, en bona mesura, ja s'han anat aplicant al llarg de la legislatura i que ara s'haurien d'intensificar en cas que la coalició tornés a la Moncloa.

Perquè això passi, en tot cas, cal que el PSOE i Sumar obtinguin els vots de l'independentisme català i del PNB. Les negociacions avancen de manera discreta i, malgrat que el cobrament per avançat cada vegada s'allunya més -el català encara no és oficial a Europa i l'amnistia és pràcticament impossible que s'aprovi al Congrés abans del 27 de novembre-, però les converses continuen endavant. Un dels esculls és el del mediador, que Junts reclama per poder monitoritzar els acords de legislatura i el procés de diàleg amb l'Estat. Ni la formació de Carles Puigdemont ni ERC posen el referèndum com a condició indispensable per investir Sánchez.