Tot el que sabem fins ara del bombardeig a l'hospital de Gaza

Joe Biden dona suport a la versió d'Israel, que assegura que l'autoria de l'atac que ha provocat més de 500 morts ha estat obra de la Jihad Islàmica; no hi ha cap organisme internacional que hagi verificat encara qui n'és el responsable

Netanyahu rep Biden en la seva arribada a Israel
Netanyahu rep Biden en la seva arribada a Israel | Avi Ohayon / GPO
18 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 21:20h
El bombardeig a l'hospital Al-Ahli al-Arabi de Gaza és un d'aquells esdeveniments que pot fer canviar de manera dràstica el rumb d'una guerra. O fer esclatar un nou episodi de violència que elevi la situació a un punt de no retorn. Centenars de persones van morir després de rebre l'impacte d'un projectil -un míssil o un coet- del qual encara no ha quedat clar l'origen. Les reaccions al món àrab han estat molt intenses.

El foc creuat d'acusacions fa hores que porta de cua les principals autoritats implicades en el conflicte de Gaza. Israel assegura que els responsables són la Jihad Islàmica. Des de Hamàs i el govern palestí, apunten a l'exèrcit israelià. Els Estats Units donen suport al govern de Benjamin Netanyahu i la Unió Europea i l'ONU reclamen aturar les hostilitats. Per tot, aquests són els únics fets que han pogut quedar demostrats del bombardeig.
 

Bombardeig i versions contradictòries 

L'hospital Al-Ahli al-Arabi de Gaza, situat al sud de Gaza i gestionat per la diòcesi anglicana de Jerusalem, va ser bombardejat la tarda de dimarts. En el recinte hi havia una immensa majoria de refugiats palestins, especialment dones, persones grans, ferits i menors d'edat. També hi havia una gran quantitat de pacients i personal mèdic, que van rebre un fort impacte que va tenir un gran ressò a les xarxes socials.

Durant hores les reaccions van ser molt furibundes. Les autoritats palestines i les israelianes, aquestes últimes encapçalades per Netanyahu, s'acusaven mútuament. Forces internacionals hi posaven cullerada i condemnaven l'atac, que es considera el més gran fins ara des de l'inici de les hostilitats el 7 d'octubre amb l'agressió de Hamàs. Metges i infermers de l'hospital Al-Ahli al-Arabi van realitzar dimarts a la nit una roda de premsa molt crua [alerta d'imatges molt explícites], rodejats de cadàvers de nens i persones sense vida per l'atac, condemnant el bombardeig que feia poques hores havien rebut. 
 

Víctimes del bombardeig de l'hospital de Gaza Foto: Europa Press

Quantes víctimes hi ha hagut?

Per ara, cap organisme internacional independent ha pogut verificar la xifra exacta de víctimes. La principal dada arriba des de l'Autoritat Palestina que situa les víctimes mortals entre 500 i 800. Des del govern d'Israel no es posicionen en la xifra de persones que haurien perdut la vida en aquest bombardeig. L'OMS, en un comunicat on condemnava l'atac, parlava de "centenars de morts", un concepte que han adoptat diversos governs del món i altres organitzacions. L'ONU feia servir exactament la mateixa tria de paraules, donant per bones les aproximacions de l'Autoritat Palestina i dels líders de Gaza.

Les proves que aporta Israel

El govern d'Israel, assenyalat des del primer moment en què es va veure l'explosió a l'hospital, ha dut a terme una investigació -segons paraules dels portaveus de les Forces de Defensa d'Israel (FDI)- en què aclareix que "no són responsables de l'atac" i situa un culpable: la Jihad Islàmica.
 Daniel Hagari, portaveu de l'FDI, ha sortit en defensa de les forces armades israelianes i ha explicat davant de desenes de periodistes la versió del país hebreu. Asseguren que no en són responsables i que les seves armes "provocarien un cràter més gran". 

Vídeos de les forces aèries

La Força Àrea d'Israel (IAF) ha fet públic un vídeo gravat en un dron en el qual es pot veure, segons ells, el pàrquing de l'hospital on acaba impactant el projectil. Mostren imatges de la zona abans de l'explosió i diverses imatges amb les conseqüències. Com els comptes oficials d'Israel, deixen clar que els responsables són la Jihad Islàmica. 
 Israel és molt contundent a les seves xarxes socials. Afirma que lluiten "contra la desinformació" en diverses piulades a X -abans coneguda com a Twitter- i carreguen contra aquells que asseguren que ataquen a la població palestina. 

L'àudio de dos membres de Hamàs

Hagari, en la roda de premsa d'aquest dimecres, ha fet públic un àudio que han aconseguit els serveis d'intel·ligència d'Israel on, segons les seves paraules, dos membres del grup de Hamàs confessarien l'autoria de l'atac contra l'hospital: la Jihad Islàmica. 
  Després d'explicar-ho als periodistes situats a Tel Aviv, diversos comptes oficials d'Israel han emès les gravacions a les xarxes socials assegurant que era "una prova definitiva" de l'autoria de l'atac.
 

Què diu l'Autoritat Nacional Palestina?

Els palestins de Gaza tenen una opinió completament contrària a la d'Israel. Afirmen des de dimarts a la nit que l'autor de l'atac contra l'hospital ha estat el país hebreu. Ahmud Abbas, president de l'Autoritat Nacional Palestina, ha assegurat aquest dimecres que "Israel ha travessat totes les línies vermelles" i mantenen, avui dia, que les forces armades de Netanyahu han estat les responsables de la mort de centenars de persones.

Cap organisme internacional independent tampoc ha pogut verificar aquestes afirmacions. Només la BBC del Regne Unit hauria assegurat que el projectil tenia l'origen en Israel. Al Jazeera manté, aquest dimecres al matí, que les forces israelianes són les responsables de l'atac a l'hospital.
 
Arxivat a