Un míssil provoca 500 morts a un hospital de Gaza

L'atac, del que es culpen els dos bàndols però que la BBC atribeix a Israel, es produeix el dia abans de l'arribada de Biden amb l'objectiu d'evitar una escalada de la guerra

Netanyahu i Biden, en una imatge d'arxiu
Netanyahu i Biden, en una imatge d'arxiu | Europa Press / Contacto
Victor Rodrigo / Lluís Girona / Marc Orts
17 d'octubre del 2023
Actualitzat el 18 d'octubre a les 8:37h
Israel continua amb el setge de Gaza amb l'objectiu d'eliminar Hamàs. La tarda d'aquest dimarts, un bombardeig del seu exèrcit contra un hospital de la franja ha provocat més de 500 morts i centenars de ferits. Els governs Palestí i Israelià s'acusen mútuament de l'atac, però la BBC confirma que el míssil era israelià. Hores abans, les forces armades del país hebreu han matat un dels màxims dirigents militars de l'organització islamista, Ayman Noufal, en un altre bombardeig, tal com han confirmat tant l'exèrcit israelià i el Shin Bet -el servei israelià de l'interior- com el braç armat de Hamàs. Noufal era membre del consell militar general i dirigent dels comandaments centrals de les brigades i Israel el descriu com el responsable de nombrosos atacs i un dels encarregats de seleccionar els objectius a bombardejar. 

 

Tot plegat, les hores abans que Joe Biden, president dels Estats Units, viatgi aquest dimecres a Israel i a Jordània per reunir-se amb els principals actors del conflicte i per intentar frenar l'escalada bèl·lica entre Israel i Hamàs, en la guerra que es produeix en els darrers dies a Gaza. La intenció és clara: evitar l'escalada de tensions continuada que està vivint Pròxim Orient des dels atacs de les milícies palestines a les ciutats israelianes. L'anunci del seu viatge arriba l'endemà d'un nou bombardeig a Gaza per part de les forces d'Israel, on han mort 49 palestins. Segons l'exèrcit, han atacat més de 200 objectius de Hamàs en els darrers dies.

Biden es reunirà amb el primer ministre del país, Benjamin Netanyahu, a qui li transmetrà "un ferm suport davant els atacs terroristes de Hamàs", segons ha detallat la Casa Blanca. A Jordània es trobarà amb el rei Abdallah II; el president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, i el president egipci, Abdel Fatah al Sisi. Allà, Biden defensarà que "Hamàs no representa el dret del poble palestí a la dignitat i l'autodeterminació i abordarà les necessitats humanitàries dels civils a Gaza". 

Hamàs va presentar aquest dilluns una proposta per l'alliberament dels "entre 200 i 250" ostatges que té retinguts des del primer bombardeig massiu a Israel. La milícia palestina ha demanat al país jueu que alliberi 6.000 persones que té empresonades pels seus vincles amb Palestina a canvi de la llibertat dels ostatges, dels quals ja n'han mort 22 des de l'inici de la guerra.

A més, l'ONU alerta que el risc de morts a Gaza per malalties a causa d'infeccions és "imminent si no es permet l'entrada immediata d'aigua i combustible". Les Nacions Unides ha llençat el missatge i ha denunciat que Israel ha permès menys del 4% del subministrament d'aigua que Gaza rebia abans que esclatés la guerra. D'acord amb les organitzacions humanitàries queda poc temps perquè s'esgoti completament el combustible als hospitals per la manca de producció mínima d'energia dels generadors.
Arxivat a