Puigdemont guanya temps davant d'una possible nova euroordre

El jutge Llarena suspèn el termini de 10 dies que havia donat a la defensa de l'expresident per aclarir si ha demanat o no recuperar la immunitat a la justícia europea

Carles Puigdemont, durant la conferència a Brussel·les
Carles Puigdemont, durant la conferència a Brussel·les | Junts
17 d'octubre del 2023
Actualitzat a la 13:33h
La possibilitat que Pablo Llarena activi noves euroordres va per llarg. Carles Puigdemont ha aconseguit guanyar temps i deixar en suspens el termini de deu dies que el jutge del Tribunal Suprem va donar per aclarir si havia demanat o no recuperar la immunitat de manera cautelar. En una providència del 27 de setembre, avançada per El País i a la qual ha tingut accés Nació, Llarena confirma que ha rebut el recurs de reforma presentat per l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, i suspèn el termini que havia fixat uns dies abans. D'aquesta manera, l'horitzó d'una nova euroordre s'allunya, perquè contra la decisió que prengui el jutge encara s'hi pot presentar recurs. Tot plegat, sembla allunyar la pressió del Suprem de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, en què Puigdemont i Junts tenen un paper clau.

Puigdemont, Comín i Ponsatí van perdre la immunitat el juliol després de la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE). Això els desprotegia davant la possibilitat d'una nova euroordre, petició expressa tant de la Fiscalia com de l'Advocacia de l'Estat. Pocs dies després de la resolució europea, Llarena va anunciar que no presentaria cap nova euroordre fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no resolgués la probable petició de mesures cautelars que faria Puigdemont. La defensa de l'expresident sí que va presentar recurs contra la sentència, però encara no ha demanat recuperar la immunitat de manera provisional mentre no es resolgui aquest recurs. Davant d'això, el passat 19 de setembre, Llarena va donar deu dies a l'expresident per aclarir si havia fet o no el moviment.

La defensa ha plantejat un pols al jutge del Suprem. Si no hi ha nova euroordre -és a dir, si no hi ha risc de detenció-, no és necessari demanar de nou la immunitat. Ara bé, els advocats de l'expresident tenen clar que si Llarena fa el moviment de presentar una nova ordre europea de detenció, aleshores sí que demanaran recuperar la protecció com a euroordiputats. I els precedents indiquen que és molt probable que el TJUE els la retorni fins que no hi ha sentència ferma sobre el suplicatori. Llarena vol evitar, precisament, el que ja li va passar fa anys, quan va haver de deixar en suspens les euroordres mentre no s'aclaria què passava amb la immunitat de Puigdemont i la resta d'eurodiputats de Junts després de la decisió del Parlament Europeu de retirar-los la protecció.

En tot cas, la situació a dia d'avui és que Llarena ha de resoldre el recurs de reforma que va presentar la defensa de Puigdemont contra el termini de deu dies. Boye argumenta que no hi ha base jurídica per a una petició d'informació d'aquestes característiques. Llarena volia saber les actuacions de Puigdemont en una altra instància judicial, una demanda que la defensa sosté que s'ha de fer per altres vies, no pas preguntant a la part afectada. Quan Llarena resolgui aquest recurs de reforma -no hi ha termini fixat-, la defensa podrà presentar un altre recurs i la qüestió s'allargarà encara unes setmanes més. Una nova euroordre, que més enllà del resultat incert i dels dubtes sobre si Llarena pot o no enviar-la, no es resoldria ràpidament, queda pràcticament fora de l'equació de les negociacions amb el PSOE.

En paral·lel, Puigdemont continua maniobrant per apartar Llarena del seu cas després de les declaracions sobre una eventual llei d'amnistia, al centre del debat sobre la investidura de Sánchez. La defensa de l'expresident sosté que aquest qüestionament de la llei inhabilita Llarena per continuar instruint la causa del procés. De fet, el jutge del Suprem tindria un paper central en l'aplicació de la norma, si finalment s'acaba aprovant. De fet, tindria cert marge per ajornar-ne l'efectivitat a través d'una qüestió d'inconstitucionalitat -que deixaria en suspens l'aplicació de la llei al procés judicial de Puigdemont- o d'una qüestió prejudicial al TJUE. Llarena s'ha negat a apartar-se de la causa i Boye ha presentat un nou recurs per fer que reconsideri la decisió.