Trucada Junqueras-Sánchez per «avançar» en la negociació de la investidura

La conversa, a iniciativa del líder del PSOE, ha abordat el futur de la legislatura; el candidat trasllada la necessitat de tenir "estabilitat" durant els pròxims quatre anys i ERC demana anar "partit a partit"

Encaixada de mans entre Sánchez i Junqueras al Congrés, l'any 2019.
Encaixada de mans entre Sánchez i Junqueras al Congrés, l'any 2019. | ACN
Oriol March / Lluís Girona
11 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 14:49h
Oriol Junqueras i Pedro Sánchez han mantingut aquest dimecres una conversa telefònica per "avançar" en les negociacions per la investidura. El contacte, que s'ha allargat pràcticament durant quaranta minuts i ha estat iniciativa de Sánchez, s'emmarca en la ronda que està fent el líder del PSOE per obtenir els vots necessaris per ser escollit al Congrés dels Diputats i ha arribat hores abans que Gabriel Rufián, cap de files dels republicans a Madrid, s'hi hagi reunit. Al llarg de la trucada, segons ha informat ERC a través d'un comunicat, Junqueras ha traslladat al president del govern espanyol en funcions la "necessitat d'avançar en la negociació de les principals demandes" que han posat damunt la taula els republicans, com són l'amnistia -que l'independentisme dona pràcticament per descomptada-, abordar el referèndum, el traspàs de Rodalies i la reducció del dèficit fiscal. Aquestes últimes carpetes no registren avenços.

Es tracta del primer contacte oficial entre el líder d'ERC i el dirigent socialista, que ha accelerat les converses amb els grups després del fracàs de la investidura d'Alberto Núñez Feijóo. Sánchez, en els últims dies, ha admès públicament que s'està negociant l'amnistia, un concepte que Sumar aspira a catalitzar, com demostra l'acte celebrat ahir a Barcelona en presència de Yolanda Díaz i amb Jaume Asens, interlocutor amb Carles Puigdemont, com a protagonista. Pel que fa al referèndum, però, la porta continua tancada. L'independentisme planteja "treballar" per generar les condicions d'una votació sobre el futur del país -així ho va validar el Parlament- i, per ara, el PSOE no ho accepta. L'autodeterminació sempre ha estat una línia vermella.

Pel que fa al traspàs de Rodalies i a la reducció del dèficit fiscal, fonts governamentals indiquen que la negociació continua encallada. El Govern va voler fer públiques ahir les dades sobre els incompliments pressupostaris de Renfe i Adif, que arriben a la meitat en els últims 13 anys, com a via de pressió sobre aquesta qüestió. Al llarg de la conversa, Sánchez ha traslladat a Junqueras la necessitat de tenir "estabilitat" en els propers quatre anys. La idea del PSOE no és només lligar la investidura, sinó també disposar de la màxima estabilitat al llarg de la legislatura, però els republicans demanen anar "partit a partit". A banda dels vots d'ERC, els socialistes també necessiten el suport de Junts.

En el cas del partit de Puigdemont, l'hermetisme és la divisa principal que estan utilitzant en la negociació. Al capdavant de les converses hi ha l'expresident de la Generalitat, amb el suport indispensable de Jordi Turull com a secretari general. Puigdemont, en una conferència fa un mes a Brussel·les, va posicionar-se a favor d'un "acord històric" amb el pas previ de l'amnistia, i insisteix en la idea del relator internacional com a mecanisme per validar i seguir els pactes als quals es puguin arribar en els propers mesos. La figura del relator també genera reticències en el PSOE, tot i que cap veu s'hi ha pronunciat públicament en contra els últims dies.

En paral·lel a tot això, Sumar continua fent passos per eixamplar la pista d'aterratge que suposa la seva proposta d'amnistia. En el dictamen presentat ahir a Barcelona, el grup coordinat per Asens planteja que l'autodeterminació sigui defensable, i també que els policies que van actuar durant l'1-O no pateixin conseqüències judicials. Un dels punts clau és com defensen que l'amnistia té encaix constitucional, i que se censura com van actuar els tribunals en tot allò relacionat amb el procés. La intenció de Sumar és arribar a un acord que permeti avançar territorialment, una carpeta sense la qual el PSOE no tindrà acords al Congrés.
 

Rufián no dona pistes sobre la reunió amb Sánchez

Hores després de la conversa entre Sánchez i Junqueras, el presidenciable s'ha reunit amb Rufián, en una reunió que ha durat aproximadament una hora i sobre la qual el líder d'ERC a Madrid no n'ha donat massa pistes. En una roda de premsa posterior a la trobada, Rufián ha assegurat que l'amnistia "caurà pel seu propi pes" i ja s'ha situat en avançar en les altres dues carpetes: autodeterminació i millorar el dia a dia dels catalans -corregint el dèficit fiscal "endèmic" i "dignificant" el servei de Rodalies-.

El líder republicà al Congrés també s'ha pronunciat sobre la proposta d'amnistia de Sumar, que creu que és la mateixa que el seu partit va presentar el 2021. "Ens sembla bé que parlin de com resoldre el conflicte, però nosaltres no necessitem intermediaris per parlar amb el PSOE", ha recordat. Yolanda Díaz va ser la primera líder estatal en reunir-se amb Carles Puigdemont des dels fets del 2017. Sobre l'entrada de Junts al joc de les negociacions, Rufián ho ha celebrat: "Ara ja no es donen carnet de puresa".