L'establishment recupera el control de la Cambra

La candidatura de l'empresari Josep Santacreu, ben connectada amb el món patronal, s'imposa als independentistes d'Eines de País, que obtenen un resultat rellevant

Josep Santacreu, amb els membres de la seva candidatura.
Josep Santacreu, amb els membres de la seva candidatura. | ACN
20 de setembre del 2023
Actualitzat a les 21:52h
Després d'una campanya intensa i molt incerta, la candidatura liderada per l'empresari Josep Santacreu s'ha imposat en les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, derrotant la proposta independentista d'Eines de País. Des de la Llotja de Mar, s'ha connectat amb la compareixença feta pel secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, que ha fet públics els resultats, que s'han filtrat uns minuts abans.  Eren convocats a les urnes 491.052 electors a la Cambra de Barcelona. La participació ha estat de 13.731 electors, un 2,80% del total. Una xifra clau, ja que és inferior a la del 2019, quan va fregar el 4%. Des d'Eines de País es posava en valor, quan ja eren evidents els resultats, que la candidatura ha obtingut més vots, un total de 9.959 (46,5%) pels 9.695 de Va d'Empresa (45,3%) i 1.455 per a candidatures independents (6,8%).  

Fa quatre anys, l'escena que es vivia a la Llotja de Mar era ben diferent. Figures del patriciat presents al Saló Daurat, on es van fer públics els resultats, no podien ocultar el seu estupor davant l'evidència d'una victòria clara de la candidatura independentista Eines de País. Molts entre els grans despatxos de Barcelona es van indignar, considerant aquella victòria com una humiliació. Aquest cop, han canviat les tornes i es tanca un mandat caracteritzat per les preses de posició nítidament polítiques sota les presidències de Joan Canadell i Mònica Roca

Santacreu ha obtingut la majoria del ple de la Cambra, que en breu serà convocada per procedir a l'elecció de nou president. Ha obtingut 26 llocs al ple, als quals cal afegir, com a mínim, el vot de dues empreses que s'han presentat com a independents però que estan alineades amb Santacreu: Banc Sabadell i Saba Aparcaments. A ells probablement s'hi sumarien els sis vocals de les patronals. Amb tot, Eines de País ha obtingut 21 vocalies, una xifra molt important i amb qui, si hi ha sentit institucional, s'hi haurà de comptar.


Canadell perd, però Eines guanya places importants

Joan Canadell ha perdut en el seu epígraf. L'empresa Ictineu ha estat superada per Ficosa, alineada amb Santacreu. Però l'actual presidenta, Mònica Roca, ha estat elegida membre del ple, com també el vicepresident Toni Fitó (Semillas Fitó) i Xavier Sunyer (Termas Victoria), membre de l'executiva. Va d'Empresa també ha patit alguna derrota clara, com l'ensopegada d'Immobiliària Colonial, que no entrarà al ple. Bonpreu, no alineada, tampoc ha estat elegida.

El lema escollit per a la campanya de Santacreu ja era molt explícit de la visió dels seus impulsors: Va d'Empresa. Un lema que era una declaració de principis, com es va entreveure en la presentació de la candidatura. Sigui del tot precisa o no l'afirmació de ser representativa de l'establishment econòmic, el que és obvi és que no els molesta, des que van escollir per presentar-se la seu del Cercle d'Economia. 

"Deixar que els polítics facin política" va ser una de les frases pronunciades en aquella ocasió per Santacreu. Entre les seves propostes, hi ha la de fer "una Cambra més representativa" que estigui més "en la centralitat del debat econòmic". Santacreu va elogiar durant la campanya l'etapa de l'expresident Miquel Valls, quan es va aconseguir un superàvit mentre que en l'actualitat "és el tercer any consecutiu amb dèficit". 

Va d'Empresa, amb suports importants a Pimec, la fundació FemCat i lligams amb figures de Foment del Treball, també propugna una Cambra menys burocràtica i la defensa d'una emprenedoria més àgil; la defensa de la responsabilitat social de l'empresa: el compromís per la sostenibilitat; fomentar la cultura empresarial; l'aposta per la transformació; la internacionalització; l'impuls del talent; la defensa d'una nova fiscalitat; l'exigència de noves infraestructures i el reclam per una nova industrialització.


Mònica Roca no llança la tovallola

Malgrat els resultats, la presidenta Mònica Roca ha dit en unes declaracions que "ara s'obre un període de negociacions ja que Eines de País ha obtingut 21 llocs al ple per 26 de Va d'Empresa i hi ha cinc vocals independents". Roca ha explicat que parlaran amb aquests independents i amb gent de la candidatura de Santacreu i ha apuntat a un possible acord per ser presents al comitè executiu, format per 12 membres. Roca ha agraït el suport rebut i s'ha lamentat de la baixa participació, que ha qualificat de "trista". 

Un veterà de la Cambra comentava els resultats amb cert distanciament i molta saviesa: "Tothom ha perdut. Una participació tan baixa ha de fer pensar. La Cambra no ha sabut explicar el seu paper, l'equip d'Eines ha perdut. Però els guanyadors, amb una participació tan baixa, haurien de ser humils. Tothom ho hauria de ser".