Mor la voluntària Emma Igual, la primera víctima catalana de la guerra a Ucraïna

El vehicle humanitari en què circulava ha estat atacat per forces russes a la regió de Bakhmut

Emma Igual, a Ucraïna
Emma Igual, a Ucraïna | Twitter: @road2relief
Nació
10 de setembre del 2023
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:22h
La directora de l'ONG Road to Relief, Emma Igual, de 32 anys, ha mort a Ucraïna, on exercia com a voluntària, segons ha confirmat el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares. El vehicle humanitari en què circulava ha estat atacat per forces russes a la regió de Donetsk i també ha perdut la vida un altre voluntari canadenc, Anthony "Tonko" Ihnat. Es tracta de la primera víctima mortal catalana des de l'inici de la guerra el febrer de 2022.

La cooperant catalana ha mort fent el trajecte entre les localitats d'Sloviansk i Bakhmut, quan el vehicle en què viatjava va rebre un atac de l'exèrcit rus. Com a resultat de l'atac, també hi ha una víctima mortal canadenca i un metge alemany, Ruben Mawick, i un voluntari suec, Johan Mathias Thyr, ferits de gravetat.

Les primeres informacions de l'ONG informaven que els dos darrers voluntaris es trobaven ferits, mentre que s'havia confirmat la mort del cooperant canadenc i es desconeixia l'estat d'Igual. Igual, que havia estat també a Grècia i Birmània, era la directora i cofundadora de Road to Relief, una ONG que des del 2022 ajudava a Ucraïna evacuant civils del front i entregant ajuda humanitària a les zones més afectades per la guerra.

Per la seva banda, el Govern s'ha posat a disposició de la família de la cooperant catalana "per tot el que puguin necessitar". Així ho ha assegurat la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, que ha explicat que, tan bon punt n'han tingut coneixement, han estat en contacte amb el Ministeri, l'ambaixada i el consolat. La consellera també ha fet "la condemna més rotunda a l'agressió russa".

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha enviat "el més sentit condol" a l'entorn d'Igual i "tot el suport i afecte". Aragonès ha explicat que el Govern segueix en contacte amb l'executiu ucraïnès i a disposició tant de l'ONG com de la família d'Igual.