El català recupera la visibilitat a Google

El cercador actualitza l'algoritme i duplica amb escreix la presència de la llengua catalana en els primers resultats de cerca

El navegador Google, en una imatge d'arxiu
El navegador Google, en una imatge d'arxiu | Hugo Fernández
08 de setembre del 2023
Actualitzat el 02 d'octubre a les 14:13h
El català torna a Google. La visibilitat dels resultats de cerca en la llengua s'ha recuperat després que el cercador hagi actualitzat el seu algoritme. D'aquesta manera, s'ha duplicat amb escreix la presència de l'idioma en els primers resultats. Si fa un mes eren només el 34%, ara ja en són un 57%, tal com ha explicat l'Aliança per la presència digital del català, que impulsa el Govern i que està conformada deu entitats de la societat civil.

Aquesta entitat ha col·laborat activament amb el cercador més utilitzat del món per intentar recuperar la visibilitat dels llocs web en català en els resultats de cerca. “Google ha començat a aplicar canvis als seus algoritmes i avui es pot confirmar que la visibilitat del contingut web en català ha millorat de manera substancial”, han celebrat des de l’Aliança.
 
La discriminació del català a Google va ser detectada per diversos usuaris a finals del 2022 i l'allau de reclamacions al cercador va ser tan gran que fins i tot hi va haver un pronunciament oficial. Llavors, l'empresa deia que hi havia un "problema que s'ha desenvolupat recentment" i que faria que no es tingués en compte l'idioma en què es fa la cerca. A finals de gener d'aquest any, la companyia confirmava aquests problemes i explicava que treballava per solucionar-ho, però que tot plegat "requeria temps".

Ha costat gairebé un any, des dels primers problemes el desembre del 2022, però finalment Google ha corregit els algoritmes i ha retornat la presència del català als resultats de les seves cerques. La mateixa Aliança, representants del Govern -com els consellers Roger Torrent i Natàlia Garriga- i entitats socials en defensa de la llengua -com Òmnium i Plataformaper la Llengua- han celebrat els canvis de Google.

La Fundació .cat, coordinadora de l’Aliança, ha destinat un equip específic, encapçalat per Albert Cuesta i Pep Masoliver, que amb el suport i les aportacions dels tècnics i especialistes de diverses entitats ha diagnosticat l’abast del problema analitzant el trànsit de més de 600 pàgines web amb contingut en català i en altres idiomes. El seu informe va permetre objectivar i quantificar el problema i obrir un diàleg tècnic amb els departaments d’enginyeria de Google i Microsoft per resoldre el mal funcionament que afectava també altres llengües del món.