Aitana Bonmatí, el talent de la Masia que ja té la Pilota d'Or

La futbolista de Sant Pere de Ribes, millor jugadora de la Champions i del Mundial, s'ha convertit en la peça clau del Barça i de la selecció espanyola

Bonmatí recull la seva primera Pilota d'Or
Bonmatí recull la seva primera Pilota d'Or | @FCBfemeni
30 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 22:56h
Aquest és l'any d'AitanaBonmatí (Sant Pere de Ribes, 1998). Si no era suficient liderar el Barça, la selecció espanyola cap a la Champions i el Mundial respectivament i ser elegida millor jugadora de l'any de la UEFA -un èxit individual que se suma a l'MVP a la cita mundialista-, aquest dilluns s'ha convertit en la nova propietària de la Pilota d'Or. La catalana, figura puntal al Barça i molt més després de la lesió d'Alexia Putellas, no n'ha tingut prou i ja té la màxima distinció del futbol, la que ha guanyat la seva companya d'equip en les dues últimes ocasions.

Les comparacions entre Putellas i Bonmatí són inevitables. Dues jugadores creatives, amb molta intel·ligència, propietàries del mig del cap, amb certa capacitat golejadora, i que són el reflex perfecte de què és l'ADN Barça que ha guiat Espanya fins a la consecució del Mundial. Mentre l'actual capitana de l'equip de Jonathan Giráldez va arribar al club amb 18 anys, Bonmatí va aterrar a la Masia amb només 13. Així doncs, la de Sant Pere de Ribes -que ha enamorat Pep Guardiola amb el seu joc- entra al futbol formatiu blaugrana l'any 2012.
 

Alexia Putellas i Aitana Bonmatí, celebrant un gol amb el Barça Foto: FCB


Les dues primeres temporades les passa amb l'equip juvenil, el primer pas en què llavors es començaven a separar els equips entre homes i dones, però el seu talent es fa tan evident que amb només 16 anys fa el salt al Barça B. Allà, a la temporada 2015-2016, es converteix en una de les estrelles de l'equip que aconsegueix el títol de Segona Divisió, on aconsegueix marcar 14 gols. Altre cop, la segona categoria del futbol espanyol li queda petita.

És per això que amb només 18 anys fa el salt al primer equip i, malgrat que els dos primers anys assumeix un rol de suplent, a partir del 2018 explota el seu potencial i s'erigeix en una de les peces clau del millor Barça femení de la història. Ja forma part d'aquell onze que perd la primera final contra l'Olympique de Lió, però que un any després hi torna per finalment aconseguir la glòria europea. I la resta, és història.

Amb només 25 anys Bonmatí ja ha guanyat 17 títols col·lectius -quatre Lligues, dues Champions, cinc Copes de la Reina, tres Supercopes d'Espanya, una Copa del Món i dues Eurocopes sub-17 i sub-19- i ara és l'hora dels premis individuals. Amb la lesió de Putellas, ha agafat la batuta del Barça de Giráldez i s'ha endut l'MVP de la Champions i del Mundial. Només li quedava el reconeixement més gran: el de millor jugadora del món, que ja dorm al seu costat.
 

"Benvinguts refugiats" i "a casa som indepes"

Més enllà dels terrenys de joc, el missatge de Bonmatí també enamora. Després de guanyar la Champions ho deixava clar: "Canvia la teva ment. Benvinguts refugiats. Salva les seves vides", vestia la futbolista amb una samarreta en anglès que en aquells moments era vista per milions de persones. El seu pare, Vicent Conca, deixava clara en una entrevista a RAC 1 la ideologia que tenien a casa: "Sempre hem defensat idees d'esquerres, properes al marxisme, i en el tema nacional som indepes".
 

Aitana Bonmatí, aixecant l'última Champions amb el Barça Foto: FCB

 

Una història familiar al darrere

Bonmatí també té una història familiar al darrere. Conca va ser detingut el 1992 en l'anomenada "Operació Garzón" contra militants independentistes per presumpta pertinença a Terra Lliure. Al judici Conca quedaria absolt, i més tard denunciaria tortures que acabarien en condemna del Tribunal Europeu dels Drets Humans. Garzón i l'Estat van violar l'article 2 de la Convenció contra la Tortura per haver-se negat a investigar les denúncies per maltractaments.

Però per què no parlem llavors d'Aitana Conca? Doncs al darrere també hi ha una altra història de família. Els pares de la futbolista van ser una de les primeres famílies a reivindicar que els cognoms es poden intercanviar i que mani el de la mare si els progenitors ho consideren. De fet, com que el 1998 no es permetia, va portar els dos cognoms de la mare fins que el 2000 es va aprovar el canvi de llei que validava el canvi d'ordre. Així ho explicava la seva progenitora a TV3 ara fa 24 anys: