L'independentisme aixeca tots els vetos al PSC a ajuntaments i diputacions

Junts tanca pactes en una vintena de municipis amb els socialistes mentre ERC ho fa en una desena i a les diputacions de Lleida i Tarragona quan falten pocs dies per la constitució dels plens municipals

Pere Aragonès i Salvador Illa, al Parlament.
Pere Aragonès i Salvador Illa, al Parlament. | ACN
15 de juny del 2023
Actualitzat a les 14:26h

"Cada poble és un món". El diputat Joan Canadell, un dels abanderats de l'unilateralisme de Junts, va trobar una forma rodona d'explicar la política de pactes que ha seguit el seu partit —i la resta de partits independentistes— després de les municipals. Canadell volia dir que la realitat de cada municipi justifica pactes que són, com a mínim, difícils d'entendre en l'àmbit nacional i que en alguns casos entren en clara contradicció amb el discurs que verbalitza el sector més abrandat de Junts. L'exemple clar és el de Xavier Trias, que demana un pacte amb el PSC i ERC a Barcelona, mentre Laura Borràs mira de fer equilibris en entrevistes tot recordant que el guanyador de les eleccions vol un govern fort i, alhora, reivindicant la ponència política, que demana prioritzar els pactes amb independentistes, també als municipis.

Més enllà de la capital, on Trias ho té tot de cara per governar, sigui en solitari, amb el suport d'ERC o amb el suport del PSC, en els darrers dies s'ha anat obrint pas la sociovergència arreu del país. En diversos municipis mitjans, especialment de les comarques gironines, socialistes i postconvergents ja han tancat acords per repartir-se o garantir-se alcaldies, encara que en alguns casos això suposi apartar del lloc el candidat d'ERC. "Cada poble és un món", deia Canadell, i això justifica pactes com el de Sant Antoni de Calonge, en què Junts i PSC han pactat un govern amb el PP o a Vilafant, on el PSC ha rebut el suport de Junts i de l'únic regidor de Ciutadans en tota la demarcació de Girona. S'ha repetit un patró similar a Roses, on el PSC ha desbancat ERC gràcies a un acord amb Junts i Gent del Poble, i les negociacions estan obertes també a Montgat.

Però no només Junts pacta amb el PSC. Tot i que menys, també ho fa ERC, que s'erigeix en alternativa als socialistes i que hi ha tancat enteses per exemple a Castelló d'Empúries, on els republicans governaran en minoria amb el PSC i Demòcrates. També a Reus, ERC s'ha sumat al pacte entre el PSC i Ara Reus (PDECat) per governar la capital del Baix Camp. Tampoc se n'escapa la CUP, que sota la marca de Poble Actiu ha tancat un acord d'investidura amb els socialistes a Sarrià de Ter i substituiran ERC a l'alcaldia. Qui més ha apostat pels pactes amb el PSC, ara com ara, és Junts. De tot plegat en dependran també les diputacions i els consells comarcals, i paral·lelament, el "front democràtic" que va plantejar Pere Aragonès de cara a les espanyoles queda difuminat.

La llei electoral als ajuntaments condiciona alguns dels pactes. Després de les eleccions, assumeix l'alcaldia la llista més votada, sempre que no hi hagi un acord alternatiu que sumi majoria absoluta. A diferència del Parlament, no n'hi ha prou amb tenir majoria simple. Qui no guanya les eleccions necessita més de la meitat dels vots per desbancar el candidat de la llista més votada. Això explica, per exemple, que Jaume Collboni necessiti ara els vots dels comuns, però també els d'ERC —o fins i tot del PP—, per apartar Trias de l'alcaldia. Només amb els vots de Barcelona en Comú sumen 19 regidors, dos per sota dels 21 que marquen la majoria absoluta. En els pròxims dies es continuaran concretant pactes, quan comença la recta final abans de la constitució dels ajuntaments el dissabte vinent.
 

Acords de Junts i PSC

Qui lidera per ara els pactes de partits independentistes amb el PSC és Junts. Aquesta n'és la llista provisional:

- Vilafant, Alt Empordà:el PSC, guanyador de les eleccions, tindrà l'alcaldia amb el suport de Junts i Ciutadans.

- Roses, Alt Empordà: el PSC ha aconseguit desbancar ERC, que va guanyar les eleccions, i tindrà l'alcaldia gràcies a un pacte amb Junts i Gent del Poble.

- Sant Antoni de Calonge, Baix Empordà: la reedició del tripartit entre Junts, el PSC i el PP permetrà a Jordi Soler mantenir l'alcadia.

- Platja d'Aro, Baix Empordà: el PSC i Junts han tancat un acord de govern per superar la majoria absoluta, que permetrà a l'alcalde socialista repetir en el càrrec.

- Lloret de Mar, la Selva: el PSC, guanyador de les eleccions, governarà gràcies al suport de Junts, que va quedar segon, i dels comuns.

- Llagostera, Gironès: Junts, que s'ha quedat a les portes de la majoria absoluta, ha decidit pactar amb l'únic regidor del PSC per poder governar.

- Quart, Gironès: Gent de Quart (Junts), que va guanyar les eleccions, i el PSC han tancat un acord per governar els propers quatre anys.

- Campdevànol, Ripollès: Sumem per Campdevànol (Junts) va guanyar les eleccions i tindrà l'alcaldia gràcies a un acord amb el PSC. També s'hi ha sumat la CUP.

- Calella de Mar, Maresme: Junts va guanyar les eleccions i ha optat per reeditar el pacte amb el PSC per garantir-se l'alcaldia, malgrat que ERC tenia els mateixos regidors que els socialistes.

- Dosrius, Maresme: PSC, guanyador de les eleccions, i Junts han reeditat el pacte de govern, i deixen ERC a l'oposició.

- Lliçà de Vall, Vallès Oriental: en aquest cas, es tracta d'un preacord entre Junts i el PSC per tenir l'alcaldia davant d'ERC, que ha estat la llista més votada.

- Vilallonga del Camp, Tarragonès: Junts, guanyador de les eleccions, i l'únic regidor del PSC han pactat per tenir l'alcaldia i deixar ERC, que va quedar segona, a l'oposició.

- Calafell, Baix Penedès: el PSC ha millorat resultats i s'ha garantit el govern gràcies a un acord amb l'únic regidor de Junts.

- Cunit, Baix Penedès: Impulsem Cunit (Junts) i el PSC, primer i segon a les eleccions, han acordat reeditar el pacte dels últims anys. 

- Riba-roja d'Ebre, Ribera d'Ebre: Junts i el PSC han acordat repartir-se l'alcaldia. L'alcalde de Junts arrencarà el seu quart mandat i l'últim any serà per al candidat socialista.

- Bisbal d'Empordà, Baix Empordà: El PSC, Junts i Tots x la Bisbal han signat un acord per governar conjuntament la Bisbal d'Empordà. Òscar Aparicio (PSC) serà l'alcalde, Eva Rovira (Junts) ocuparà la primera tinència d'alcaldia i Xavier Dilmé (Tots x la Bisbal), la segona.

- Manlleu, Osona: Junts i el PSC han tancat un acord de govern que traurà ERC de l'alcaldia després de vint anys.

- La Garriga, Vallès Oriental: Meritxell Budó, de Junts, i guanyadora de les eleccions, ha pactat amb el PSC i repetirà com a alcaldessa.

- Llançà, Alt Empordà: Junts i el PSC reediten el pacte de govern i la cap de llista dels independentistes serà l'alcaldessa durant tot el mandat.

- Ametlla de Mar, Baix Ebre: El pacte entre Junts i el PSC posa fi a vuit anys d’alcaldia del republicà Jordi Gaseni.

Acords d'ERC, Junts i PSC

Un altre grup de pactes és el que signen els partits independentistes amb el PSC, normalment vinculats a governs amplis i per garantir estabilitat. 

- El Catllar, Tarragonès: en aquest cas es tracta d'un pacte entre el PSC, Junts, ERC i MO1-te pel Catllar per repartir-se l'alcaldia i deixar fora del govern la candidatura més votada, Somos Catllar.

- Torredembarra, Tarragonès: ERC i PSC han acordat repartir-se l'alcaldia, i Junts també s'ha sumat a pacte de govern amb l'objectiu que tingui estabilitat.

- Cambrils, Baix Camp: un acord entre ERC, PSC, Junts i els comuns servirà per apartar el guanyador de les eleccions, Oliver Klein, de Nou Moviment Ciutadà, un partit local, de l'alcaldia.

- Senterada, Pallars Jussà:el PSC, la llista més votada per menys de vint vots, continuarà a l'alcaldia amb el suport de Junts i ERC, que formaran part del govern. 
 

Acord d'ERC i el PSC

Malgrat que, a les xarxes, càrrecs electes d'ERC i perfils de l'entorn dels republicans s'han escandalitzat pel volum de pactes de Junts amb els socialistes i donen per feta una estratègia nacional, els republicans també hi han signat acords: 

- Reus, Baix Camp: ERC s'ha sumat al pacte entre el PSC i Ara Reus (PDECat) per governar la capital del Baix Camp i repartir-se les tinències d'alcaldia. Junts, ara en tercer lloc, i que des de 2011 tenia l'alcaldia, passa a l'oposició.

- Castelló d'Empúries, Alt Empordà: ERC ha tancat un acord amb el PSC i Demòcrates, que sumava els seus vots al PDECat en l'àmbit supramunicipal, per governar en minoria, i la cap de llista dels republicans no descarta sumar més forces.

- Palamós, Baix Empordà: Acord entre ERC i el PSC per formar govern, que sumen 8 dels 17 regidors del ple. Falta, encara, un regidor més per poder investir un nou alcalde.

- Móra la Nova, Ribera d'Ebre: L'alcaldia del primer any i mig recaurà sobre el regidor que designi el PSC i la primera tinència d'alcaldia recaurà sobre el regidor que proposi ERC. La resta de legislatura, dos anys i mig, l’alcaldia recaurà sobre el regidor que designi ERC i la primera tinència d'alcaldia recaurà sobre el regidor que designi el PSC.

- Selva del Camp, Baix CampEl PSC i ERC han revalidat el pacte dels darrers dos últims mandats. El socialista Josep Masdeu serà proclamat alcalde del municipi fins al 2026, de manera que el darrer any i mig l'alcaldia serà pel republicà Enric Roberto.

- Torredembarra, Tarragonès:ERC i el PSC, primer i segon a les eleccions, han pactat per repartir-se l'alcaldia. Els republicans tindran el primer i l'últim any de mandat i els socialistes, els dos centrals. L'acord deixa Junts, que havia quedat tercer, sense cap tinença d'alcaldia.

- Masquefa, Anoia: El PSC i ERC han signat un acord de govern que deixa fora de l'alcaldia Xavier Boquete, de Junts, que havia guanyat les eleccions i ostentava el càrrec des de 2007.

- Tortosa, Baix Ebre: ERC i PSC compartiran l'alcaldia del municipi amb el suport extern de Junts, malgrat que va ser Junts qui va guanyar les eleccions amb diferència.

- Diputació de Lleida i Diputació de Tarragona: El PSC i ERC han tancat acords en aquestes dues diputacions que garanteixen la presidència per als republicans.

- Llinars del Vallès, Vallès Oriental:ERC, amb set regidors, tindrà l'alcaldia del municipi en un govern compartit amb el PSC, que amb tres regidors ostentarà la primera tinença d'alcaldia.

- Tàrrega, l'Urgell: Junts va guanyar clarament les eleccions es va quedar a només un regidor (8) d'aconseguir la majoria absoluta. Perdrà l'alcaldia per un pacte entre ERC (5), CUP (3) i PSC (1).

- Les Franqueses del Vallès, Vallès Oriental: El PSC tindrà l'alcaldia i governarà amb el suport d'ERC i els comuns. El guanyador de les eleccions, que va ser Junts, es quedarà a l'oposició i perdrà l'alcaldia que ostentava des del 2011.
 

Acords de la CUP i el PSC

També la CUP ha tancat pactes amb el PSC.

- Sarrià de Ter, Gironès:la CUP va guanyar les eleccions i tindrà l'alcaldia amb els vots del PSC, posant fi així a setze anys del govern d'ERC, alguns d'ells amb Roger Torrent com a alcalde.