Les bases de Podem donen tot el poder a l'executiva per decidir sobre l'acord amb Sumar

Amb un 93% dels vots, el Consell de Coordinació Estatal no haurà de ratificar sigui quin sigui el resultat de les negociacions amb el projecte de Yolanda Díaz

Yolanda Díaz mira la secretària general de Podem, Ione Belarra
Yolanda Díaz mira la secretària general de Podem, Ione Belarra | Europa Press
09 de juny del 2023
Actualitzat a les 12:19h


L'última paraula sobre un possible acord de Podem amb el projecte polític de Yolanda Díaz, Sumar, la tindrà l'executiva del partit. Així ho han decidit les bases amb un 92,9% dels vots en uns resultats que s'han donat a conèixer aquest mateix migdia, després d'escasses 24 hores d'anunciar-se la consulta i amb un temps límit per registrar una probable coalició per a les eleccions espanyoles del 23 de juliol.

Segons ha informat Podemos, 52.829 militants han fet servir la seva veu i amb 49.000 vots han decidit donar tot el poder al Consell de Coordinació Estatal del partit -l'executiva- per negociar amb Díaz i, si ho veu oportú, aliar-se per als comicis. Amb aquest resultat, les bases també han avalat la formació a no haver de ratificar els resultats de les negociacions. A hores d'ara, Sumar encara continua tancant integracions al projecte. De moment, compta amb el suport de Más Madrid; Drago, formació creada per l'exdirigente Alberto Rodríguez; la Chunta Aragonesista; AraMés, una coalició de quatre partits balears; Iniciativa del Poble Andalús; Batzarre; i Verds Equo. A més a més, en les pròximes hores s'aniran unint, excepte sorpresa d'última hora, altres formacions clau com Esquerra Unida i Compromís o el partit ecologista Aliança Verda.

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, va anunciar dijous en un vídeo publicat al seu perfil de Twitter que Podem consultaria a la militància si s'afegeix al projecte de Sumar de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz per a les espanyoles. Les bases han tingut fins a les 10:00 del matí de divendres per votar, per la qual cosa si finalment es produís l'acord, seria in extremis. 

"Acceptes que el Consell de Coordinació de Podem, seguint el criteri d'unitat que va marcar el Consell Ciutadà Estatal, negociï amb Sumar i, si escau, acordi una aliança electoral entre Podem i Sumar?", exposava la pregunta que la formació ha manat a la seva militància. Belarra ha subratllat que revalidar l'actual govern de coalició i aprofundir les transformacions socials d'aquesta legislatura depèn, bàsicament, que les forces agrupades a Sumar i Podem es presentin en una única candidatura. "Com bé sabeu, les negociacions no estan sent fàcilsi, per això, vull demanar-te el teu suport perquè sigui el Consell de Coordinació de Podem qui negociï i si escau arribi a l'acord", ha subratllat.

La líder de Podem ha desgranat també que l'actual executiu espanyol ha permès aconseguir un "avenç en drets sense precedents" davant del qual "la dreta política, mediàtica i judicial no ha dubtat a fer servir tots els recursos al seu abast, legals i també il·legals", per obligar-los a retrocedir. Segons la seva opinió, hi ha "onada reaccionària" amb dimensions internacionals, davant la qual existeix la possibilitat, tot i que és "difícil", de revalidar el govern de coalició i optar a una segona legislatura.

Amb tot, la cúpula del partit es va afanyar a demanar la participació de les seves bases a través de les xarxes socials. Sánchez Serna ja ha dit que l'acord entre Podem i Sumar "és a prop", però queden molt poques hores i necessiten que la direcció tingui un "aval democràtic". Per la seva banda, María Teresa Pérez ha instat a votar per avalar que l'executiva de Podem ha de tancar un acord amb Sumar les pròximes hores. El cofundador del partit Juan Carlos Monedero, al seu torn, també ha avalat la consulta, igual que l'exvicepresent Pablo Iglesias: "Tota la confiança en vosaltres, companyes", ha escrit a les xarxes socials amb una imatge de Belarra i Montero.