Collboni augura que un pacte independentista entre Trias i ERC faria la ciutat «ingovernable»

El líder del PSC manté la seva candidatura i coincideix amb Ada Colau a l'hora de pressionar la llista d'Ernest Maragall, el candidat republicà a qui fa quatre anys van deixar fora del govern tot i haver guanyat les eleccions

Jaume Collboni, en imatge d'arxiu
Jaume Collboni, en imatge d'arxiu | Adrià Costa Rifà
08 de juny del 2023
Actualitzat a les 20:37h

El líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, no es mou. "Mantinc la meva candidatura", ha refermat des del Consell de la Federació dels socialistes de la capital catalana, en una intervenció breu. Ara bé, ha aprofitat els minuts per incidir en la idea d'una "majoria progressista" que inclouria Barcelona en Comú i ERC per desbancar la més que probable alcaldia de Xavier Trias, guanyador de les eleccions. Després de constatar que els republicans no tanquen la porta a fer un govern de coalició amb Junts, el cap de llista del partit socialista ha doblat l'atac contra aquesta possible entesa.

Apuntant que els de Trias tenen onze regidors i els d'Ernest Maragall compten amb cinc, Collboni ha tret la calculadora. Així, ha reblat que "un govern del front independentista" suposaria "un pas enrere en la superació del conflicte polític i la política de blocs", i que amb un màxim de 16 regidors condemnaria Barcelona "a la ingovernabilitat i el bloqueig". 

Deixant de banda que els darrers quatre anys comuns i socialistes han comandat la ciutat amb només dos regidors més -18-, el candidat del PSC ha fet èmfasi en la suma actual d'un possible tripartit. Ha insistit en la xifra dels 24 regidors, que integrarien BComú i ERC. També amb el focus posat en els republicans, Jaume Collboni ha destacat que a les eleccions del 28 de maig la ciutadania "va votar majoritàriament a les forces de progrés" i "va votar a les forces no independentistes". Aquests càlculs fan referència al fet que Junts i ERC -16 regidors- queden lluny dels 25 regidors que sumarien socialistes, comuns, PP i Vox. 

Sigui com sigui, Collboni ha insistit en la mateixa línia que hores abans també havia marcat l'encara alcaldessa Ada Colau, que és la pressió sobre la llista d'Esquerra. Un fet que xoca amb l'operació del mandat anterior, quan Maragall va guanyar les eleccions. En aquell moment, comuns i PSC van decidir fer un pacte, que va requerir els vots de Manuel Valls i va apartar ERC de l'alcaldia. Ara, però, els socialistes insisteixen que es travessa "un moment diferent".