Els aliments que has d'evitar menjar per a la salut del teu cor, segons els cardiòlegs

Multitud d'estudis recomanen variar els ingredients i els plats de la nostra dieta i actualitzar constantment les recomanacions nutricionals dels experts

Una noia afegint sal a la seva pizza
Una noia afegint sal a la seva pizza | Europa Press
Nació
05 de juny del 2023
Actualitzat el 06 de setembre a la 13:32h
Els cardiòlegs s'han posat d'acord i han fet una llista d'una sèrie d'aliments dels quals no convé abusar perquè són dolents per al cor. El director mèdic de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Brugada, per exemple, recomana deixar de menjar carn vermella diàriament i variar molt els plats en la nostra dieta, així com introduir-hi molta verdura i fruita. "Sentit comú és el que volem els metges", ha resumit, en una atenció als mitjans de comunicació.

Per a ell, la clau és no ser taxatiu, ja que els conceptes de nutrició canvien sovint. I en posa un exemple: "Fa mig segle, l'oli d'oliva era molt criticat. Pensàvem que era molt gras. I fixa't avui: és de les millors recomanacions nutricionals". Aquest especialista català ha explicat que han vingut a la seva consulta pacients que després de llegir un estudi sobre els beneficis de les nous de Califòrnia, li diuen que s'afarten de nous. Aquest fruit sec és ric en àcids greixosos beneficiosos i va bé com a complement, però no podem plantejar una dieta basada en les nous.

Per als cardiòlegs també és important evitar menjar en excés una sèrie d'aliments que, en diversos estudis, ha quedat demostrat que augmenten el colesterol i els triglicèrids, a banda de fer créixer la pressió arterial o incrementar el risc de sobrepès o diabetis. Tots aquests són factors que faciliten que puguem tenir un infart, un ictus o algun altre problema cardíac. Però, tornant al tema que ens ocupa...

Quins són els ingredients i els plats que els experts, basant-se en recerques recents, demanen evitar perquè són perjudicials a llarg termini o en quantitats excessives? El director mèdic de l'Hospital Clínic de Barcelona insisteix en el tema del consum perquè, a vegades, podem pensar que només en mengem esporàdicament i, així i tot, ja és massa. Són aquests:
  • El pollastre rostit: és el típic que comprem algun diumenge mentre dona voltes a les brases d'una rostisseria. És cert que la carn blanca és més saludable que la vermella, sí, però en aquests locals acostumen a preparar-la amb molta sal, greixos saturats i amb una pell que, si l'animal no és de granja ecològica, acostuma a tenir, de retruc, toxines.
  • Salsa de tomàquet: Ja ho sabem, et va genial per acompanyar la pasta. Agrada a tothom i li dona un extra de gust, però saps per què passa? Perquè a les salses que comprem al supermercat els hi posen massa sucre i sal.
  • Patates fregides: hi ha persones que porten tota la vida dient que les patates són un vegetal més, però els metges de la Universitat d'Harvard ja els han advertit. Consideren que un consum excessiu puja els nivells de sucre i fa que estem en més risc de tenir diabetis i hipertensió. A més a més, si les mengem fregides, tenen molt greix.
  • Margarina: té molts additius i greixos saturats. Si ens posem a investigar per què els països nòrdics tenen més infarts que els mediterranis, la margarina és al centre de totes les acusacions. Malgrat tot, encara que continuen les crítiques, la mantega, ha guanyat adeptes entre els científics, després de la realització de nous estudis.
  • La sal: El 70% de la sal que consumim no és perquè nosaltres l'afegim als plats, sinó per l'excés que ja duu allò que ens mengem als restaurants i als productes elaborats. El que ens demanen els especialistes, tenint això en compte, és que mirem d'estalviar-nos el 15% restant que és a les nostres mans.

I finalment, aquests són els tres consells dels experts per menjar més sa:
  1. Per al doctor Brugada la clau consisteix a ser “pragmàtic". I això implica, a parer seu, que tots els membres de la família s'impliquin. "Necessitem més conscienciació a l'escola i dins de les famílies perquè tots comprin, cuinin i sàpiguen el que convé".
  2. Un altre aspecte que cal reivindicar per a l'especialista és el que entenem per menjar sa. Això exigeix, explica, tenir una dieta variada, menjar productes frescos, i incorporar el peix un parell de vegades per setmana, així com ingerir una quantitat generosa de fruita i verdura.
  3. La interacció social també compta per a aquest metge, que aconsella menjar en companyia i en un entorn tranquil. Les presses i l'estrès, ha precisat, també són dolentes per al cor.