De 244 regidors a 10: on resisteix Ciutadans tot i la desfeta?

La formació taronja perd 240.000 vots a Catalunya respecte a les eleccions municipals del 2019 i dubta si presentar-se als comicis estatals

Carlos Carrizosa, Nacho Martín Blanco i Anna Grau, en una imatge d'arxiu al Parlament
Carlos Carrizosa, Nacho Martín Blanco i Anna Grau, en una imatge d'arxiu al Parlament | Adrià Costa
29 de maig del 2023
Actualitzat a les 19:05h

Un dels grans derrotats de les eleccions municipals a Catalunya és Ciutadans. Si bé ja es preveia perquè el partit viu en un enterrament constant des de fa mesos -es plantegen ni presentar-se a les eleccions espanyoles del 26-J-, la xifra no deixa de ser sorprenent: dels 244 regidors que la formació taronja va obtenir el 2019, ara només n'ha pogut aconseguir 10. Són els últims resistents a posar el punt final a la vida de Ciutadans.

A Santa Coloma de Gramenet, enmig de la majoria absoluta de Núria Parlon i de la irrupció de Gabriel Rufián amb ERC, destaca que Ciutadans és el municipi on té més força, amb dos regidors -n'ha perdut la meitat dels del 2019-. A la resta, només suma un regidor. Són Artés, Capellades, Lliça de Vall, Olesa de Montserrat, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Premià de Mar i Vilafant.

El partit d'Inés Arrimadas va aconseguir fa quatre anys ser sisena força en el recompte de regidors, però cinquena en el percentatge de vot. D'aquell 7,96% dels suports de fa quatre anys, ara només en queda un 1,22%. La xifra de vots encara demostra de manera més evident aquesta caiguda: dels 277.824 vots dels 2019 als 36.710 suports del 2023. Però a Ciutadans poden estar tranquils perquè tenen el mateix nombre d'alcaldies que ara fa quatre anys, i que fa vuit i que fa dotze i que sempre: un total de zero.